Crama Tonnelle atent inserata in peisajul terasat al muntilor din Elvetia
Autor: Andrew Michler
Aceasta crama cu arhitectura interesanta a fost construita sa se aseze pe pantele stancilor din Lavaux, Elvetia amintind de peisajul in terase vechi de secole pe care il omagiaza. Volumul monolitic de pe malul nordic al lacului Geneva se inalta de la pamant, pana la sirurile de vie care cresc pe acoperis. Zona este de mult recunoscuta pentru climatul bland, aproape mediteranean, perfect pentru cultivarea vitei de vie si de secole pantele abrupte ale versantilor au fost terasate pentru a produce recolte bogate. Echipa de arhitecti de la Fourniei-maccagnan Architects a propus un design contemporan ale carui volume se aseaza confortabil in teren, avand o anvelopanta cu forme abstracte, dintr-o panza perforata reprezentand imagini cu struguri.
Organizarea spatiilor cuprinde sali pentru degustare, inserate in versant, mimand relieful stancos care abunda in plantatii de vita de vie. Cladirea cu mai multe niveluri are putine deschideri catre exterior iar peretii de beton au fost lasati aparenti si tratati astfel incat sa reproduca piatra. Acest lucru a fost posibil prin imprimarea cu piatra locala si zgarierea betonului inainte ca acesta sa termine procesul de intarire.
Intrarea in crama Tonnelle este mica si te conduce catre o scara din fier patinat, foarte putin luminata. Scara ingusta impreuna cu holurile amintesc de o pestera sau de aleile dintr-o vie si ajung sa se deschida intr-o sala luminata natural, plina cu rafturi de sticle. O mica sala de degustare amplasata imediat langa este locul in care designul intregului spatiu se incheaga si poate fi descifrat. Ferestrele mari sunt acoperite de panza metalica in care artistul Daniel Schlaepfer a inserat mii de placi metalice obtinand imaginea pixelata a unei vite de vie, mai usor de perceput in intregime daca este privita de la distanta.
Aceasta panza metalica este luminata indirect de la interior, devenind astfel un simbol proeminent al cladirii pe masura ce straluceste odata cu lasarea serii. Pe timpul zilei, panza straluceste in bataia soarelui oferind volumetriei reci si dure un aer distinct, o sclipire organica si moderna. Anvelopanta metalica a fost gandita pentru a oferi intimitate salii de degustare dar in acelasi timp ajuta la pastrarea unei temperaturi scazute in spatiile interioare. Sub acest volum, amenajat in versantul muntelui se afla un mic teatru in care se tin prezentari despre vin si vinicultura, istorie si traditii in regiune.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com/
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Care este utilitatea gardurilor mobile pentru organizarea de șantier?
Oricare ar fi tipul, locul, suprafața sau gradul de complexitate a lucrărilor, pentru siguranță și legalitate, orice șantier are nevoie de un gard mobil pentru organizarea de șantier. Șantierul este un loc în care pot exista pericole pentru cei care nu sunt atenți sau se aventurează acolo unde nu trebuie.
Ele au rolul de a avertiza pe cei care trec prin zonă că în apropiere este un șantier și că există pericole, precum praf, moloz, săpături, lucrări executate cu echipamente grele, lucrări executate cu materiale de construcții care pot cădea etc.
Ele au și rolul de a preveni intrarea pe șantier a unor persoane neautorizate, care pot suferi accidente, pot duce la încetinirea sau oprirea temporară a lucrărilor sau pot pătrunde pentru a sustrage materiale de construcție.
Acesta este și motivul pentru care legislația prevede instalarea și asigurarea zonelor aflate în construcție cu garduri pentru organizarea de șantier. De regulă structura de închidere trebuie să respecte o serie de cerințe, printre care: prevederea unor porți pentru intrarea echipamentelor de construcții și poartă separată pentru ieșirea și intrarea muncitorilor și personalului care lucrează acolo.
O soluție din ce în ce mai practică pentru multe firme de construcții este chiar aceea de a apela la firme specializate. Acestea cunosc cel mai bine care sunt cele mai potrivite tipuri de panouri, cum pot fi montate și demontate în cel mai scurt timp.
În concluzie, ori de câte ori aveți de împrejmuit sau de delimitat o zonă de lucru în construcții, țineți cont de toate nevoile și detaliile implicate și apelați la profesioniști pentru consiliere în alegerea și montarea gardurilor pentru șantier.
Cu cât ușa automată este folosită mai intens, cu atât aceasta are nevoie de o supraveghere mai atentă. Iar specialiștii în service pot realiza inclusiv acest tip de evaluare a riscului, care presupune o evaluare a ritmului verificărilor necesare, astfel încât ușa să funcționeze în parametri optimi.
Chiar dacă aceste verificări de rutină pot părea scumpe, este mult mai scump să lași problema să ajungă să necesite o intervenție mai extinsă.
Cum se face mentenanța pentru o ușă automată?
Cum spune un vechi proverb: „paza bună trece primejdia rea” – mentenanța preventivă vă poate scăpa de multe bătăi de cap legate de funcționarea defectuoasă e unei uși automate.
Dacă doriți să evitați cheltuieli și facturi cu reparații, este esențial să aveți grijă de aceasta. Pe lângă verificările periodice care trebuie făcute de specialiști, mai sunt câteva aspecte care pot prelungi durata de viață a ușii automate:
Alegeți ușa potrivită: Totul începe de la achiziție și instalare. Atunci când alegi o ușă automată trebuie să fii sigur că este cea potrivită. Trebuie luat în considerare traficul de persoane pe care va trebuie să îl acomodeze ușa.
Clădirile cu trafic ridicat vor avea nevoie de o ușă care să corespundă acestei exigențe. Cu cât ușa trece prin mai multe cicluri de închidere-deschidere, cu atât sistemul este mai solicitat. Deci este necesar ca producătorul să specifice că ușa este potrivită pentru un astfel de trafic intens.
Verificări periodice: Asociația Americană pentru Uși Automate recomandă verificarea zilnică. Ce presupune aceasta? Să vă asigurați că ușa funcționează normal. Iată cum se face această verificare de rutină:
– Activați ușa automată (cu ajutorul senzorului sau manual) să vă asigurați că se deschide corespunzător. O dată deschisă complet, verificați că rămâne în poziția deschis pentru cel puțin 5 secunde înainte de a se închide. Asigurați-vă că se închide corespunzător (cu o mișcare ușoară, continuă, lină).
– Verificați podeaua în zona ușii (să nu există murdărie, resturi etc). Această verificare ar trebui făcută de mai multe ori pe zi, mai ales în clădirile cu trafic intens. Asigurați-vă că semnalizarea de siguranță pentru traficul pedestru este intactă.
– Verificați ușa pentru orice elemente lipsă sau defecte evidente.
– Și asta e tot! E un proces simplu care va lua doar 2 minute, dar care vă poate scuti de numeroase neplăceri.
Verificări în funcție de vreme: Verificarea unei uși automate este cu atât mai importantă în sezonul rece sau după evenimente meteo importante (ploi, ninsori puternice, furtuni). În timpul iernii, de exemplu, e important să verificați și să curățați dacă există acumulări de sare sau de gheață pe componentele ușii (senzori, rama ușii). Astfel de elemente pot afecta funcționare ușii și pot avea efecte asupra mecanismelor acesteia. Aceste verificări se fac în mod repetat după o ninsoare puternică sau după o furtună.
Marcajele de siguranță: Asigurați-vă că ușile automate sunt semnalizate ca atare pentru că o ușă automată care nu este semnalizată corespunzător poate avea efecte negative asupra activității care se desfășoară în clădirea respectivă, și a afacerii în definitiv. E nevoie să semnalizați sensul de acces pedestru (săgeți sau stop). Trebuie marcată și zona de deschidere a ușii pentru ca alte persoane să nu staționeze în acea arie.
Cât costă service-ul unei uși automate?
Costul de service pentru o ușă automată depinde de mai mulți factori.
Depinde dacă este nevoie de o reparație extensivă, sau dacă intervenția este minoră. Cu toate acestea, dacă ușa este verificată periodic, aceasta va duce la economii pe termen lung. Un specialist poate identifica orice problemă minoră înainte ca aceasta să necesite o reparație extinsă și costisitoare. Studiile arată că, având un contract de service și mentenanță cu o firmă specializată, vă poate ajuta să economisiți 25% din bugetul alocat cu întreținerea echipamentelor în cauză.
Verificările de rutină sunt mult mai puțin costisitoare decât reparațiile extinse. În plus, în baza unui contract de service și mentenanță, veți primi oferte avantajoase pentru diverse intervenții, veți avea prioritate astfel încât problema să fie rezolvată rapid, fără să vă afecteze businessul.
Sistemele de acces din clădirea pe care o deții sau o administrezi reprezintă sistemul ei circulator. Dacă dorești să îl menții funcțional cât mai mult timp, cu costuri rezonabile, cere-ne o ofertă pentru un contract de service și mentenanță.
Lasă totul în grija specialiștilor de la KADRA astfel încât tu să te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante pentru afacerea ta.
Cea mai mare parte a vietii noastre, circa 87%, ne petrecem in casa, la birou, in spatii inchise. Respiram circa 20 000 litri de aer, aer care contine in jur de 900 de substante nocive! TUBO ar putea fi partenerul ideal in eliminarea, filtrarea si purificarea acestui aer.
In afara faptului ca sistemul centralizat de aspirare previne imbolnavirile cailor respiratorii, ofera si multe alte beneficii.
Avand in vedere ca nu au consumabile, reduc foarte mult sau chiar elimina si cheltuielile de intretinere. Au un filtru HEPA 13, care este dintr-un material lavabil, acesta nu trebuie schimbat niciodata. Dupa spalare si uscare se poate folosi pana la urmatoarea interventie.
Centralele de aspirare TUBO au un singur motor electric, care are un consum de energie electrica mai mic decat multe dintre aspiratoarele mobile clasice. In ciuda acestui fapt, ele dezvolta o putere de aspirare mai mare, datorita constructiei turbinei.
De asemenea, motorul este controlat de un circuit electric prin care este optimizat si consumul de energie electrica.
Sistemele centralizate de aspirare comparativ cu aspiratoarele clasice au o durata de viata foarte mare, peste douazeci de ani. In acest timp, prin optimizarea consumului de energie se pot economisi multi bani.
O economie importanta obtinem si in ceea ce priveste timpul pe care-l sacrificam pentru a face curat. Avand o putere mare de aspirare mare se reduce foarte mult si timpul in care aspiram. Aspirarea se face mult mai repede si mult mai profund, reducand astfel si numarul operatiunilor de aspirare.
Un sistem centralizat de aspirare TUBO poate fi utilizat si pentru intretinerea masini. Cu centrala instalata in garaj poate deservi si aspirarea interiorului masinii.
Daca aveti mici ateliere, pot fi aspirate si intretinute si acestea. Pentru ingrijirea blanii animalelor de companie, un sistem centralizat de aspirare este o solutie ideala.
Silentiozitatea este un alt factor important, prin care imbunatatim foarte mult confortul nostru si al familiei. Comparand cu sunetul asurzitor al unui aspirator clasic, Centrala de aspirare este mult mai silentioasa, sunetul este mai redus cu 60%.
Aflați mai multe despre Sistemul TUBO: www.aerteknika.ro