Cum aleg blatul din bucătărie - 5 criterii și o pledoarie pentru blatul din piatră
Blat Ardezie Nero Periata
Daca nu-l gasesti ori costa prea mult, cel mai bine, in aceasta faza de inceput, este sa creezi unul virtual si sa-ti imaginezi cam ce intrebari ti-ar pune acesta ca sa-ti clarifice optiunile. Hai sa facem impreuna un exercitiu demonstrativ. Iata ce criterii ti-ar recomanda consilierul tau virtual, acest Alter Ego priceput si care-ti cunoaste, obiectiv si mai degraba subiectiv, a priori, intrebarile.
1. Ai idee cum si cat folosesti blatul ?
Evident ca aceasta intrebare este esentiala, ea va da informatia principala asupra tipului de material necesar. Ai o familie numeroasa care prefera mancarea gatita? Vei avea un nivel ridicat de folosire a blatului. Consumi des carne ori esti mai degraba vegetarian? Atunci vei sti cat de mult folosesti cutitul si alte obiecte casnice necesare unei pregatiri laborioase a mesei. Esti intr-o familie caracterizata prin lipsa de timp? Atunci cu siguranta ca nu vei petrece timpul liber in bucatarie si mai degraba vei lua masa in oras. Concluzia este ca daca gatesti mult si des ai nevoie de un blat rezistent si in alegerea ta o pondere insemnata o va avea latura practica si mai putin cea decorativa. Blaturile din piatra naturala, cele din compozit sau din inox sunt mai rezistente in timp decat cele din lemn sau derivate (PAL, MDF) si decat cele placate cu ceramica.
Blat Marmura Calacatta Lilac Polisata
2. Cat te preocupa intretinerea blatului?
Aceasta problema, mai dura decat apare la prima vedere, este cosmarul celor lipsiti de timp. Pentru ca intretinerea necesita timp si cateodata cheltuieli. Aceste cheltuieli sunt deseori ignorate, insa ele pot fi insemnate pe parcursul folosirii blatului. De exemplu, cu un blat ieftin din PAL va trebui sa adaugi cheltuieli de mentenanta serioase, care pot merge pana la inlocuirea totala a blatului, situatie care se intampla din cauza apei, care-l poate deteriora.
Cheltuielile de intretinere pot fi evitate cu usurinta daca tii cont de recomandarile producatorului si aplici blatului tratamentele adecvate. Blaturile din piatra naturala se trateaza dupa montaj sau se livreaza gata tratate. Dupa aplicarea tratamentelor, cheltuielile de intretinere se reduc foarte mult. Cele din compozit si cele din lemn au nevoie de intretinere specifica, in functie de tipul de produs si de modul de tratare aplicat de fabricant. De aceea, ar fi bine ca asistentul tau virtual sa-ti aminteasca sa nu te indragostesti de un material mai inainte de a calcula cat te-ar costa traiul impreuna.
3. Sunt placutul si utilul compatibile mereu?
Daca vrei un blat rezistent, poate ar trebui sa alegi inoxul. Are avantajul ca poti lucra usor pe el si se intretine fara cheltuieli mari. Insa acesta nu ofera nicio variatie de culoare, are un aspect prea industrial si poate nu se incadreaza in designul bucatariei. Ai de ales intre materiale care vorbesc laturii practice a mintii tale si intre altele care vorbesc laturii emotionale. Intre acestea, de cele mai multe ori, se nasc conflicte si de aici ezitari in luarea unei decizii.
Blat Travertin Classic Polisat
4. Ce-i trebuie in realitate bucatariei tale?
E usor de spus ca bucataria ta are nevoie de un blat, care, cum spune si consilierul tau virtual, ar fi de dorit sa-ti si placa. Dar unde se monteaza acest blat? Este el tip "insula" ori se lipeste de un perete? Ce suprafata are? Cate decupari sunt necesare si unde, exact, trebuie practicate? Aceste intrebari isi afla raspunsul in materialul utilizat. Daca ai nevoie de un blat cu decupari multe si practicate catre margine, atunci nu blatul din MDF ar trebui sa fie alegerea ta, deoarece exista un risc foarte ridicat ca acesta sa crape. Cel din tabla s-ar putea indoi, iar cel din placi de ceramica s-ar putea sparge. De aceea, trebuie tinut cont de aceste restrictii inainte de a comanda blatul.
5. Ce buget ai?
Fara indoiala ca aceasta intrebare te va bantui in faza de alegere. Vei observa ca ceea ce-ti place si crezi ca ti se potriveste nu-ti poti permite. Atunci cum impaci ce vrei cu cat poti ? Exista situatii, poate nu prea multe la numar, in care modul de abordare schimba decisiv datele problemei. Si poti capata un raspuns potrivit la intrebare, poti chiar sa reusesti sa raspunzi in mod convenabil la toate celelalte intrebari.
Concluzie: Daca vrei o solutie globala cel putin satisfacatoare atunci cu siguranta ca asistentul tau virtual ti-ar recomanda blatul din piatra naturala. De ce blatul raspunde cel mai bine intrebarilor tale blatul din piatra naturala? Pentru ca:
1. Poti sa-l folosesti in orice bucatarie, fie ea privata ori de restaurant, poti transa pe el tone de carne, poti toca tone de legume si zarzavaturi, poti aseza pe el obiecte fierbinti sau reci si, daca-l tratezi cum se cuvine dupa montaj, devine prea putin sensibil la apa si agenti corozivi.
2. Cheltuielile de mentenanta sunt mici in raport cu durata de utilizare, dupa tratamentele initiale fiind nevoie doar de o intretinere sporadica si, in functie de tipul de piatra si de alti factori, de refacerea unor proceduri de tratare.
3. Placutul si utilul nu sunt cu niciun alt tip de blat mai compatibile decat in cazul blatului din piatra naturala, care are calitati unice. Nu exista asocieri de culori mai spectaculoase ca in cazul blaturilor din piatra naturala.
Piese Speciale Marmura Volakas Polisata
4. Bucataria ta va fi mai bogata cu blatul din piatra naturala. Pe langa plusvaloarea evidenta blatul de piatra aduce cu el rezistenta si versatilitate.
5. Blatul din piatra este cel mai ieftin - aminteste-ti ca un obiect din piatra are o durata de viata care se numara in mii de ani. Mai are rost vreun alt calcul?
RECOMANDARILE PIATRAONLINE PENTRU BLATURI DIN PIATRA
- Blaturile din granit - sunt dure, rezistente la factori agresivi de orice fel si la socuri mecanice, au culori spectaculoase, o durata de viata garantata pentru multe generatii si nu reclama cheltuieli de intretinere. Dintre variantele recomandate se disting Extra Blue Polisat 250x65x3 cm, cu o intensa culoare albastra, extrasa parca din adancurile oceanului, Black Galaxy Polisat cu aceleasi dimensiuni si amintind de intunericul grotelor primitive cu luminitele izvorand pe spinari de licurici, Fantastico Gold Polisat care pastreaza dimensiunile standard si coboara in bucataria ta nisipul inspicat al pustiului.
- Blaturile din marmura - dure, in culori de exceptie, delicate si originale, insa mai sensibile la factorii corozivi si la zgarieturi. Blatul din marmura Calacatta Violet Polisat, cu dimensiuni de 238x65x3 cm, cu o venatura complicata pe un fond violet pal sau blatul din marmura Tundra Polisata de 250x65x3 cm, adunand tente de culoare suprinzatoare, reprezinta chintesenta acestei roci, puternice si maiestuoase.
- Blaturile din ardezie - asemanatoare calitativ cu cele din granit, in nuante adanci ca blatul din ardezie Silver Polisata de 250x65x3 cm sau in culori ruginii ca blatul din ardezie Noisette Natur de 200x65x3 cm; finisajul Natur, mai putin obisnuit pentru blaturi, aduce cu el autenticitatea rocii, asa cum apare ea in cariere.
- Blaturile din travertin - mai putin dure, dar si mai usor de prelucrat, in culori delicate si linistite, potrivite in multe aranjamente coloristice si avand texturi fine. Blatul din travertin Classic Polisat de 250x65x3 cm are o culoare adaptabila oricarui stil, iar variatia acesteia nu este prea intensa. Cu culori mai profunde si variatii de culori mai ample, blatul din travertin Peach Polisat, avand aceleasi dimensiuni, aduce o nota de toamna blanda in bucataria ta.
- Blaturile din limestone - din aceeasi familie a calcarelor ca marmura si travertinul si avand proprietati asemanatoare, se afirma ca practice si utile, reprentantul clasei, blatul din limestone Vratza Polisat, cu dimensiuni standard, fiind unul dintre cele mai folosite pentru coloritul sau si pretul bun.
Luate fiecare in parte recomandarile PIATRAONLINE raspund cu prisosinta cerintelor si pretentiilor tale asa ca, daca ai grija sa le tratezi corect, vei avea parte de blaturi fara egal ani multi de la montaj inainte.
Pentru ca am tot adus vorba de tratamente, hai sa vedem despre ce este vorba. Exista doua tipuri principale de tratamente:
- tratamente executate de producator - acestea constau in impermeabilizarea lastrelor dupa taierea lor din blocul de piatra. Sunt operatiuni executate in doua faze: in prima, lastra este asezata intr-un cuptor si incalzita puternic pentru a-si deschide porii, iar in cea de-a doua, asupra lastrei se pulverizeaza sub presiune un lichid de impermeabilizarea care patrunde cu usurinta in porii deschisi. Rezulta o lastra gata impermeabilizata care creste puternic rezistenta la pete si apa a suprafetei. Acest tratament se aplica cu foarte bune rezultate in cazul lastrelor din roci calcaroase (marmura, travertine, limestone).
- tratamente executate la client, dupa montaj - se executa tot in doua etape. In prima se realizeaza spalarea blatului cu detergenti pentru piatra, iar in a doua se executa asupra blatului spalat operatiunea de impermeabilizare. Ambele faze se pot executa direct de catre client, folosind solutiile LTP (Anglia) de la PIATRAONLINE, cate un litru de solutie din fiecare ajungand pentru 3 ani - de unde se vede cat de mici sunt cheltuielile pe care le presupun tratamentele blaturilor din piatra.
Pentru lamuriri inca si mai detaliate si pentru mostre de material (acestea se pot trimite gratis in provincie) vino la sediul PIATRAONLINE din Aleea Teisani nr 137 A, sector 1, si descopera toate tipurile de blat prezentate si inca altele. Consilieri priceputi te vor ajuta sa alegi si-ti vor raspunde la toate intrebarile.