Cum alegi bordura de piscină - materiale, finisaje, aspecte pro și contra
Bordura pentru piscina. Daca te intalnesti prima data cu aceste cuvinte sau daca vrei sa iti faci o pisicina si nu stii de unde sa incepi, probabil ca ”bordura pentru piscina” nu iti spune multe lucruri. In acest articol vom explica pe intelesul tuturor importanta elementelor care fac parte din amenajarea unei piscine exterioare. Este deja foarte cald, vara se anunta torida, deci o piscina reprezinta una dintre solutiile cele mai practice din trei puncte de vedere: racoreste, aduce distractia si infrumuseteaza curtea.
Bordura pentru piscina este acel chenar care inconjoara piscina indeplinind aceeasi functie a unui gard de mica inaltime. Acest ”podet” protejeaza terenul din jurul piscinei pentru ca apa sa nu ajunga pe pamant/iarba, dar si pentru ca apa din piscina sa nu fi murdarita de pamantul din apropiere. Asadar, bordura delimiteaza doua zone total diferite, le protejeaza una de alta si are totodata un foarte important rol estetic.
Bordura pentru piscina poate fi realizata dintr-o mare varietate de materiale: ciment turnat, dale de beton, caramizi, piatra naturala, chiar lemn. Orice material veti alege, trebuie sa aveti grija ca acesta sa fie impermeabilizat (pentru a nu fi distrus de apa) si sa fie aderent (pentru a reduce la minim riscul de alunecare). Un alt lucru aparent marunt il constituie felul in care este finisata marginea acestei borduri, partea dinspre piscina. Cei mai multi prefera ca aceasta margine sa fie rotunjita pe ambele muchii (baston). Lucru usor de explicat, pentru ca altfel o muchie in unghi drept poate sa raneasca/zgarie pe cei care se vor bucura de racoarea apei din piscina.
Atentie: in cazul in care alegeti un produs pentru piscina din portofoliul nostru, PIATRAONLINE poate prelucra, la comanda, muchiile acelor placi conform dorintei fiecaruia: baston, bizot, semibaston.
Inainte de a alege materialul pentru amenajarea piscinei din curte, trebuie sa ai in vedere urmatorii factori: rezistenta, siguranta, confort si aspect. Probabil ca in privinta aspectului, efortul este cel mai consistent pentru ca marginea piscinei trebuie sa se armonizeze cu interiorul piscinei, cu mediul exterior, aici incluzand curte si peretii casei. La fel de importanta, dar mai usor de rezolvat, este problema rezistentei materialului la agenti precum clor, acizi sau sare.
Este usor de rezolvat deoarece aceste caracteristici ar trebuie sa faca parte din descrierea fiecarui produs, fie el beton, piatra naturala sau lemn. Confortul la calcare pe bordura este iar usor de presupus dupa asprimea sau luciul excesiv al unui material. Deci, a se evida suprafetele lucioase in mediile umede!
Beton turnat vs. dale de beton. Avanataje si dezavantaje
Evident, turnarea de ciment este ce mai aleasa optiune, in ciuda dezavantajelor ei. Aceasta presupuse prezenta unui cofrag in jurul piscinei in care se toarna balastrul. Muchiar bordurii din ciment poate avea diferite forme si culori. Specialistii recomanda aceasta solutie pentru piscinele mici, deoarece bordura dintr-o bucata va crea senzatia ca piscina este mai mare decat in realitate. Printre dezavantaje putem include costurile (betoniera, echipamente conexe, muncitori specializati in cofrage pentru piscina etc.), deranj mare in toata curtea... Nu este asadar un lucru pe care il poti face de unul singur sau impreuna cu cativa prieteni. Un detaliu important: chiar si in acest caz, betonul trebuie impermeabilizat.
Realizarea bordurii din dale pentru piscina este cea mai ieftina solutie. Exista blocuri prefabricate din beton care se monteaza in jurul piscinei cu ajutorul mortarului. Blocurile acestea pot avea diferite forme, modele si texturi. Spre deosebire de cimentul turnat, avantajul acestor blocuri este ca se pot combina, avand astfel mai multe optiuni cromatice in amenajarea piscinei din curte. Iar aceste optiuni se traduc prin asocierea mai usoara cu placarea exterioara a zidurilor caselor sau cu restul obiectelor din curte. Si aceste blocuri de beton trebuie impermeabilizate cu solutie speciala cu pH neutru.
Ambele produse din beton presupun mare atentie la turnare/fixare si intretinere ulterioara. Sansele ca bordurile din beton sa crape dupa un timp relativ scurt sunt destul de mari. In plus, in bordura turnata din beton, eventualele fisuri pot ajunge la un moment dat sa fie atat de mari, chiar si dupa ”carpeli”, incat sa fie nevoie de scoaterea bordurii si re-turnarea ei in totalitate.
Bordura de piscina din piatra naturala
Produsele din piatra naturala ofera cele mai multe solutii pentru amenajarea unui piscine exterioare. Personalitate, rezistenta, diversitate, capacitatea uriasa de asociere cu decorul sunt motivele pentru care o bordura de piscina poate sa fie realizata din granit, limestone, travertin, ardezie, marmura. Daca limestone-ul, travertinul Classic si Latte se potrivesc proiectelor in nuante calde, mediteraneene, rustice, granitul, travertinul Silver sau marmura functioneaza mai bine in stiluri precum clasic-elegant, minimalist sau industrial.
Daca avem casa placata cu piatra naturala, aceasta bordura a piscinei poate reprezenta o asociere cromatica cu felul in care sunt zidurile colorate sau chiar cu un gratar placat cu piatra naturala sau cu al unei terase facute din piatra naturala.
Amenajarea unei piscine exterioare (dar si interioare!) cu ajutorul pietrelor naturale beneficiaza de mari avantaje. Vorbim despre rezistenta, antiderapaj, varietate si versatilitate cromatica, mare disponibilitate asociativa cu elementele decorative si mobilierul din curte si, nu in ultimul rand, posibilitatea de a schimba foarte usor o placa, in cazul foarte rar! – in care aceasta s-ar deteriora.
Citeste continuarea pe blogul PiatraOnline.ro!