Cum alegi culoarea pardoselii din lemn pentru amenajarea ta?
Indiferent ca te-ai decis asupra unui parchet din lemn masiv sau preferi o dusumea, alegerea culorii potrivite este un element cheie, in primul rand pentru ca vei beneficia de pe urma investitiei facute multi ani de acum incolo. Designerii de interior studiaza mult timp ca sa stapaneasca arta potrivirii culorilor, asa ca nu te descuraja daca te simti coplesit de optiunile ce par nelimitate.
Iti prezentam, mai jos, cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa alegi pardoseala din lemn perfect colorata pentru amenajarea ta:
Tine cont de dimensiunea camerei
Culoarea pardoselii are o influenta majora asupra modului in care percepi spatiul dintr-o camera - gandeste-te doar la suprafata acesteia si vei vedea de ce. Lemnul in nuante calde sau inchise, cum ar fi wenge, nucul sau stejarul, face ca incaperile mari sa para mai mici si mai primitoare. Pe de alta parte, daca te straduiesti sa faci camera sa para mai mare, incearca nuante deschise, naturale, de lemn - stejar natur deschis sau artar.
Tine cont de cantitatea de lumina si modul in care aceasta se raspandeste
Pe parcursul zilei, lumina din incaperile tale se modifica, asadar judecand raportul dintre lumina si cum cade pe pardoseala seara, la lumina artificiala, vei avea o impresie complet diferita decat daca il vei analiza dupa-amiaza, in bataia soarelui. Culorile deschise de lemn vor face camera ta sa para mai luminoasa, in vreme ce in spatiile deja luminoase, cu ferestre mari de exemplu, lemnul inchis la cuoare poate contura puternic amenajarea.
Detaliile din amenajare fac diferenta
Asigura-te ca tii cont de toate elementele amenajarii pentru a putea obtine stilul si efectul pe care ti le-ai imaginat. Culorile neutre lasa mobilierul sa iasa in evidenta, lemnul de esenta rosie adauga un plus de lux si se potriveste alaturi de un mobilier cu design masiv, impunator, iar nuantele maronii sunt perfecte pentru amenajarile rustice, traditionale.
Daca alegerea in functie de nuante ti se pare dificila, poti lua decizia si privind mai in ansamblu, si anume incadrand lemnul in doua tipuri de baza: lemn inchis si lemn deschis la culoare.
Lemn inchis la culoare
Se potriveste alaturi de o multitudine de culori si texturi, atat pentru amenajari moderne si colorate, cat si pentru cele traditionale, cu mobilier clasic si materiale precum pielea, lana si inul. Multi se sperie de lemnul inchis la culoare, gandindu-se ca impune un design deosebit de formal, dar efectul este de multe ori cel opus, facand amenajarile sa para foarte primitoare. Retine ca, adesea, lemnul inchis la culoare da bine unde se creeaza un contrast mai degraba decat o asortare perfecta.
Ca dezavantaje, o pardoseala din lemn inchis la culoare va trebui curatata mult mai des, deoarece praful si petele vor iesi imediat in evidenta; problema se intensifica cu atat mai mult in cazul in care ai o familie numeroasa si animale de companie. Toate pardoselile acumuleaza zgarieturi si urme din pricina uzurii, insa pentru lemnul inchis la culoare va trebui sa aplici mai des tratamentele potrivite - chituri, grunduri si lacuri.
Lemn deschis la culoare
Nuantele deschise ale lemnului sunt foarte usor adaptabile, oferindu-ti o panza deschisa peste care iti poti picta multe moduri de amenajare. Stejarul deschis la culoare si artarul sunt printre cele mai populare tipuri de lemn deschis, dar nici frasinul sau lemnul hicori nu sunt de ocolit.
In functie de cat de deschis e lemnul pe care ti-l doresti, retine si ca finisajele pot influenta nuanta finala. De exemplu, finisajele mate pot albi putin lemnul, in vreme ce finisajele lucioase pot da o patina galbena.
Iti dorim o alegere inlesnita si nu uita ca, pentru orice intrebari, ai rubrica de mai jos la dispozitie!