Cum alegi o chiuveta pentru bucatarie?
Abia cand ne dorim o chiuveta pentru bucatarie ne dam seama ca piata ne ofera atatea modele si posibilitati incat ne poate zapaci usor, facandu-ne sa ezitam in fata alegerii. Cei mai multi se gandesc la model (cu o cuva, cu doua, pe stanga pe dreapta), la culoarea si marca dorita, dar si la pret. Ce alte lucruri mai sunt de luat in calcul pentru a face alegerea cea mai potrivita?
Putini sunt totusi cei pentru care singurul lucru determinat e pretul cel mai mic (luati cea mai ieftina chiuveta si fix atat va si valora sau rezista). Oricine isi doreste sa faca cea mai bun alegere calitate-pret, dar singurul sfat este ca, daca va doriti o chiuveta buna si care sa va serveasca necesitatile, sa considerati ca cei mai importanti factori sunt functionalitatea ei si materialul din care este facuta.
Acum, in functie de perfomantele fiecarui gen de material, laolalta cu alte elemente de design sau accesorii, preturile difera. Sa nu va asteptati ca o chiuveta din inox de calitate sa coste cat una din tabla, sau ca un produs de marca sa fie perfect imitat de o chiuveta no-name cumparata dintr-un obor. Totusi, daca veti merge prin magazinele de specialitate, cu mai multe oferte, probabil ca va veti da cu usurinta seama ca diferentele de pret intre un produs si altul sunt vizibile si in calitatea acestora. Chiar daca nu va pricepeti la inox, probabil veti remarca diferenta intre unul subtire si unul de o grosime mai mare, ca aveti si inox mat, si lucios, si texturat. De asemenea, veti remarca si faptul ca inoxul e mult mai usor decat fonta si probabil ca desi va atrage trainicia si rezistenta acesteia din urma, stiti ca mobilierul de acasa nu i-ar suporta greutatea.
Dar chiuvetele mai pot fi facute dintr-o serie de alte materiale, precum sticla, granit, materiale compozite (ex: fragranite, la Franke), otel inoxidabil, ceramica si chiar marmura. Cele mai fezabile dat fiind raportul calitate/pret (dat si de usurinta manoperei)/greutate par sa fie chiuvetele din inox sau otel inoxidabil. Inoxul este usor de curatat, dar pe unele tipuri de inox, dupa uscare, apa lasa pete, pe care trebuie sa le stergeti din nou cu carpa. Petele sunt cauzate de continutul de calcar al apei, asa ca verificati garantiile producatorului la acest aspect (evident ca apa trebuie stearsa, dar ideea e sa nu fie nevoie sa reveniti iar si iar pe ele) si, de asemenea, urmariti si gradul de rezistenta la zgarieturi si coroziune oferit de material.
Functionalitatea este data de adancimea cuvei, forma sau de numarul cuvelor (puteti avea una mai mica pentru spalarea fructelor si legumelor, care sa fie ovala sau patrata, puteti avea doua cuve mari, de dimensiuni egale, puteti avea si o platforma pe care sa scurgeti vasele, puteti avea site atasate sau suporturi pentru funduri de lemn pe care sa taiati etc.), dar si de bateriile de alimentare cu apa.