Cum amenajezi bucătăria în formă de U
Bucataria in forma de U se prezinta prin trei fronturi de lucru, doua paralele si unul de legatura, amenajate de-a lungul peretilor bucatariei. Beneficiul principal consta in utilizarea avantajoasa a peretilor prin amenajarea spatiilor de depozitare si asigurarea unor spatii de circulatie libere pentru cei care pregatesc mancare.
Desi usor de imaginat prin denumire, bucataria in forma de U nu inseamna neaparat ca blaturile de lucru paralele trebuie sa fie mai lungi decat cel intermediar. Adesea blatul intermediar constituie cea mai lunga latura a bucatariei, recomandarea fiind ca acesta sa aiba o lungime de cel putin 3,5 m. Mai mult, amenajarea clasica a unei bucatarii in forma de U presupune ca baza sa fie amplasata pe peretele unde exista fereastra, aici fiind instalata chiuveta, urmand ca unul dintre blaturile paralele sa includa plita si cuptorul, iar celalalt sa fie destinat depozitarii si combinei frigorifice.
Dar bineinteles ca va trebui, in principal, sa gasiti o amenajare convenabila cu spatiul de care dispuneti. Daca este imposibil ca blatul intermediar sa aiba lungimea de 3.5m, raportati-va la un minim de 2,4 m. Va spunem asadar ca o bucatarie in forma de U nu este indicata spatiilor mici, altfel ar reprezenta o amenajare de care nu v-ati putea folosi asa cum ar trebui, deci o investitie de care v-ati putea lipsi. Insa daca beneficiati de suficient, spatiu veti vedea cum bucatarie in forma de U poate satisface cele mai exigente cerinte de amenajare functionala.
Grija mare la cum veti dispune cele trei elemente esentiale ale bucatariei, si anume chiuveta, plita si combina frigorifica. Regula triunghiului in bucatarie se aplica bineinteles si in acest caz. Ideea principala este ca numarul de pasi facuti pentru a ajunge de la unul dintre elemente la celalalt trebuie sa fie cat mai mic. Distanta ideala intre oricare dintre cele doua elemente este intre 1,2 m si 2,7 m, dar retineti ca, in ciuda regulilor, dumneavoastra sunteti cel care foloseste bucataria, asadar distantele intre plita, frigider si chiuveta trebuie sa se potriveasca ritmului cu care v-ati obisnuit. Cel mai indicat este sa pozitionati frigiderul la capatul unuia dintre blaturile paralele.
Un alt avantaj al bucatariilor in forma de U il reprezinta obtinerea unui spatiu suplimentar de depozitare al electrocasnicelor de blat (cuptor cu microunde, toaster, filtru de cafea, etc.). Amenajarile moderne pentru bucatariile deschise propun chiar transformarea unuia dintre blaturile paralele in loc de luat masa, tip peninsula sau bar. Iar daca spatiul va permite, puteti chiar amenaja o insula in zona centrala bucatariei. Retineti doar ca ultima sugestie poate compromite spatiul de circulatie, insa pentru noi nu este o problema daca nici pentru dumneavoastra nu este.
Iata in continuare 10 sugestii de amenajare pentru bucatariile in forma de U care puncteaza atat considerentele functionale cat si pe cele estetice:
Iata o amenajare clasica, dar in acelasi timp moderna. Chiuveta a fost amenajata pe blatul din dreptul ferestrei, iar frigiderul a fost pozitionat la capatul unuia dintre blaturile paralele.
Amenajare luminoasa, cu suficient spatiu de lucru si de depozitare. Observati ca s-a pus accent pe depozitarea verticala.
Un exemplu de bucatarie in forma de U adaptata dupa cerintele spatiului in care fereastra a fost inlocuita de o lucarna. Desi laturile au aproximativ aceeasi dimensiune, amenajarea reuseste combine functionalitatea si design-ul.
Amenajare moderna si eleganta, in care se poate observa cat de bine este transpusa regula triunghiului in bucataria in forma de U.
Iata si o amenajare in care unul dintre blaturi a fost transformat in loc de luat masa, tip peninsula.
Bucatarie deschisa moderna, cu peninsula, care exploateaza din plin potentialul de depozitare al peretilor.
Amenajare spectaculoasa datorata spatiului mare al bucatariei, permitand astfel amenajarea unor blaturi continue in forma de U, dintre care unul transformat in loc de luat masa, si amplasarea unei insule in centrul incaperii.
Din nou o amenajare potrivita pentru spatii de bucatarie generoase, cu insula amenajata ca loc de luat masa.
O amenajare bine realizata prin alegerea unor culori ce se completeaza frumos, si prin dispunerea in forma de U care permite instalarea tuturor componentelor necesare intr-o bucatarie, de la electrocasnice si pana la accesorii.
Bucatarie amenajata in stil vechi cu influente rustice. Peninsula completeaza frumos planul deschis al bucatariei.
Daca si dumneavoastra aveti o bucatarie in forma de U, nu ezitati sa ne-o prezentati in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.kitchens.com, www.homedesigndecorating.com, www.mpkelley.com, www.decoist.com, www.vip53.canalblog.com, www.kitcall.com, www.realestate.com.au, www.homestratosphere.com, www.glogster.com, www.fridymarcony.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu