Cum amenajezi bucătăria tip insulă în funcţie de stilul ales: 5 idei atrăgătoare
Toti am vazut in emisiunile de gatit bucatarii tip insula care arata grozav. Dincolo de aspectul modern, o bucatarie amenajata astfel se dovedeste si functionala. Ai acces la zona de gatit din toate directiile si poti sa te misti rapid dintr-un loc in altul. Totusi, iti trebuie spatiu generos. Intr-o bucatarie ingusta de bloc nu poti monta o insula de gatit. Daca ai norocul de a avea destul de mult spatiu, poti lua in calcul montarea insulei. Vei descoperi ca este un spatiu perfect pentru depozitarea veselei, incorporarea electrocasnicelor sau a bateriilor si chiuvetei. Ca bucataria sa arate bine, trebuie sa tii cont si de stilul ales.
Altfel spus, trebuie sa echilibrezi aspectul insulei cu cel al intregii camere. Descopera in continuare 5 idei de amenajare, in functie de stilul ales.
1. Stilul vintage
Amenajarea bucatariei moderne cu insula in stil vintage este o alegere buna daca admiri stilul simplu si elegant al caselor de acum 40-50 de ani ori chiar mai vechi. Foloseste culori pastelate si decoreaza spatiul cu obiecte retro. Un aparat de radio vechi, cu lampi, se poate transforma intr-un spatiu de depozitare excelent, de exemplu. Alege robinete si chiuvete cu linii elegante si aragaze si frigidere care amintesc de perioada pe care o ai in vedere. Acorda atentie fiecarui detaliu, de la vesela la corpuri de iluminat, astfel incat stilul sa fie unitar.
2. Stil rustic
Daca ai mobilier si alte obiecte de la bunici ori iti place sa cumperi obiecte traditionale de la targuri si mestesugari, stilul rustic este pentru tine. Insula trebuie sa se armonizeze cu celelalte lucruri, deci trebuie sa o dotezi cu un blat in stil rustic. Daca bucataria vizata este una din casa de vacanta, la care mergi ocazional, nu te complica cu instalarea de robinete si electrocasnice in insula. Pastreaz-o doar ca zona de servit masa, depozitat vesela sau pastrat recipiente cu ingrediente. Decoreaza peretii cu linguri si farfurii de lemn, stergare si legaturi de ardei colorati sau ceapa. Pentru mobilierul nou alege lemn nelacuit si alte materiale naturale. Rogojinele si covorasele traditionale vor accentua stilul.
3. Stilul clasic
Stilul clasic este impresionant, pentru ca transmite finete si lux. O insula de gatit intr-o bucatarie clasica are finisaje atente si culori discrete. Montarea chiuvetei sau a zonei de servit masa aici este o idee buna, pentru ca electrocasnicele asezate in centru pot afecta stilul general. Alege preponderent lemn nobil, atent finisat, piatra, marmura si metal stralucitor.
4. Stilul modern
Stilul modern este versatil, accesibil si functional. Bucatariile tip insula se potrivesc in special in locuintele medii sau mari, in care locuiesc familii tinere. Insula poate avea roluri diverse, astfel ca poti monta in ea aparate electrocasnice, chiuvete, zone de depozitare sau chiar un bar, daca prietenii te viziteaza des. Culorile stilului modern sunt contrastante, dar nu excesive. Poti alege tonuri inchise, ca negru sau gri inchis, pentru mobilier sau pereti. Ai grija ca suprafata ocupata de acestea sa nu fie prea mare, pentru ca pot face spatiul neprimitor. Foloseste-le doar pentru contrast. Te poti juca si cu texturile, de la cele nefinisate la cele lucioase.
5. Stilul mediteranean
Bucatariile mediteraneene se remarca prin simplitate si caldura. Oamenii din zona Mediteranei gatesc simplu, se bucura de lucrurile mici si sunt calzi si deschisi. Insula ta de bucatarie trebuie sa reflecte acest spirit, asa ca alege materiale nefinisate, ca lemnul si piatra, si evita decoratiunile excesive. Culorile trebuie sa fie luminoase, albul fiind recomandat in contrast cu albastrul marin.
Bucataria tip insula iti bucura ochii si oaspetii. Tine cont de sfaturile noastre pentru a o amenaja corect.