Cum ingrijesti covoarele, ca sa profiti mai mult de ele
Covoarele schimba aspectul unei camere, ii ofera caldura si o fac sa fie mereu primitoare la nivel vizual cu cei care ii trec pragul. Ca sa putem sa ne asiguram ca toate aceste caracteristici ale covoarelor sunt pastrate pe termen lung, nu trebuie sa neglijam deloc o latura extrem de importanta, si anume cea a ingrijirii covoarelor. Respectand cateva reguli de curatare a lor, ne vom putea bucura mult mai mult timp de ele si de calitatile lor. Iata cateva sfaturi referitoare la cum sa ingrijesti covarele, ca sa profiti mai mult timp de ele!
1. Aspira covorul de doua ori pe saptamana
Aspirand regulat covorul, ideal de doua ori pe saptamana, ii prelungesti acestuia viata si nu lasi impuritatile sa se instaleze prea confortabil printre firele lui, intesandu-l de praf. De retinut ca aspirarea covorului trebuie sa se faca cu aspiratorul pornit la putere maxima, astfel incat orice particula de praf sau de mizerie sa fie absorbita de covor.
2. Foloseste solutii de curatare care nu afecteaza fibrele din care este realizat covorul
Desi solutiile moderne de curatare contin combinatii de ingrediente mai putin agresive cu diferitele tipuri de materiale din care este realizat covorul, fie ca vorbim despre fibre naturale, precum lana sau bumbacul, fie ca ne referim la fibre sintetice, gen polipropilena sau acryl, iti sugeram sa folosesti atunci cand faci o igienizare mai profunda a covorului solutii de curatare mai blande. Astfel te vei asigura ca nu afectezi cu nimic culoarea, textura sau rezistenta covorului si ca ii prelungesti, chiar, aspectul de nou, pentru un timp mai mare decat cel preconizat.
3. Indeparteaza cat se poate de rapid urmele unui accident culinar sau de alta natura
Cu cat intervii mai repede in a indeparta orice urma a unui nefericit accident culinar de pe covorul tau, cu atat mai mari sunt sansele ca pata pe care o provoaca acesta sa fie eliminata. Nu uita sa aplici si o solutie de curatare pe locul cu pricina, chiar daca ai strans de pe covor, cu un servetel sau cu o bucata de material textil, alimentul sau bautura respectiva. In functie de ce anume continea respectivul produs e posibil ca materialul covorului sa se pateze destul de serios, de aceea orice interventie rapida asupra locului cu pricina face ca pata sa dispara.
4. Taie firele care ies rebele la suprafata, in loc sa le tragi cu putere
Se intampla, uneori, ca un fir mai rebel sa iasa la suprafata din toata tesatura covorului si sa te faca pe loc sa il tragi cu putere, ca sa scapi de el. Te sfatuim sa il tai frumos cu o foarfeca, astfel incat sa fie la nivelul celorlalte, pentru ca, daca il smulgi cu naduf, e foarte posibil sa faci ca si alte fire sa se desire, cumva. In loc nu va ramane decat un petec gol, deloc placut si care rareori poate fi mascat.
5. Nu lasa covorul sub piese grele de mobilier
Orice piesa grea de mobilier va avea un efect nu foarte simpatic asupra covorului, cand sta deasupra lui: fibrele se vor aplatiza, iar culoarea din zona respectiva poate chiar sa faca nota discordanta cu restul covorului. Daca, din diverse motive, configuratia mobilerului din camera face imposibil ca al tau covor sa nu se afle sub mobila, atunci incearca, periodic, sa intorci covorul. Astfel vei mai atenua din aspectul de fibre presate ce apare acolo unde este asezata mobila grea.
Obiectul este ascuns