Cum îngrijim grădina pe vreme caniculară
Vara, cerul fara nori si soarele sunt cele mai bune motive sa iti petreci timpul afara. Cu toate astea, temperaturile ridicate pot avea efecte negative asupra gradinii tale daca nu o ingrijesti cum trebuie. Ti-am pregatit o lista cu ce este bine sa faci pe canicula, in functie si de ce cresti in gradina.
Atentie la cand alegi sa uzi plantele: nu face asta niciodata in mijlocul zilei! Ideal este sa uzi gradina dimineata devreme sau, daca nu ai timp, seara tarziu. Apa pe care o adaugi dimineata la radacinile plantelor le ajuta sa faca fata caldurii de pe timpul zilei, si sa se dezvolte cum trebuie. Pe de alta parte, udarea facuta seara tarziu aduce avantajul ca plantele se pot reface dupa expunerea prelungita la soarele puternic, dar totusi plantele nu se mai dezvolta. Ai grija si la cum uzi plantele, incercand pe cat posibil sa nu stropesti fructele, legumele si frunzele lor. Sub razele puternice ale soarelui, acestea se vor ofili si parli, ceea ce le intrerupe dezvoltarea corespunzatoare. Udarea plantelor
Ajuta-ti plantele sa beneficieze optim de fiecare udare, altfel pot deveni o tinta usoara pentru daunatori si diverse boli. Cat despre acesta, le poti uda fie manual, fie prin intermediul unor sisteme de irigare, in functie de ce dispui.
Gazon
- Lasa gazonul sa creasca putin mai lung – lungimea mai mare a firelor de iarba face ca solul de dedesubt sa se usuce mai greu, ceea ce va pastra gazonul verde pentru mai mult timp.
- Cu toate acestea, tunde gazonul in mod regulat – iti recomandam sa il tunzi o data la doua saptamani, pentru a preveni deteriorarea firelor ierbii si raspandirea buruienilor.
- Daca ai fost plecat si gazonul a devenit prea lung, nu il taia prea scurt dintr-o data – fa acest lucru treptat, ajustand lamele masinii de tuns iarba de fiecare data.
- Evita sa plantezi gazon nou – este nevoie sa fie udat des pentru a se putea dezvolta, asadar e cel mai bine sa faci asta primavara sau toamna.
Plante la ghiveci
Este bine sa pastrezi plantele la ghiveci cu o farfurioara sub acesta, pentru ca apa din sol sa se scurga acolo si plantele sa o poata absorbi pe masura ce solul se usuca. In plus, tot aici se va aduna si apa de ploaie. Ai grija ca, atunci cand pleci in concediu, plantele in ghivece sa fie mutate in zone umbrite, pentru a nu se parli.
Ingrijirea serelor
Vremea calda duce adesea la supraincalzirea serelor. Desi caldura poate ajuta ca anumite culturi sa se coaca, daca temperaturile raman ridicate alte plante se vor deshidrata rapid, iar frunzele pot incepe sa parleasca (un semn sunt petele maronii de la varful frunzelor).
Este esential sa iti ventilezi serele, in special pentru a echilibra temperaturile. Poti deschide usile si ferestrele serelor sau poti opta pentru trape de ventilare automate, pe care le poti seta sa se deschida si sa se inchida in mod automat cand temperaturile ating o anumita cota.
Nu uita nici de umbrirea serelor, plantele iti vor fi recunoscatoare.
Compostul si indepartarea buruienilor
Buruienile nedorite concureaza cu plantele tale pentru apa si nutrientii din sol, asadar elimina-le cu atentie, cu tot cu radacini. Pe de alta parte, compostul ajuta plantele sa sa isi recapete vigoarea si sa reziste mai bine la temperaturile ridicate. Aplica-l la radacinile plantelor pentru ca elementele nutritive sa se absoarba mai repede.
Culege cu regularitate fructele si legumele coapte
Culturile coapte pot necesita foarte multa apa, deci culege-le in mod constant. In plus, astfel ajuti si culturile care inca nu au ajuns la maturitate sa beneficieze de suficienta apa. Culturile de radacinoase pot ramane in pamant pana atunci cand iti sunt necesare, dar celelalte legume trebuie culese de indata ce s-au copt. Ai grija mare la rosii: culege-le pe cele inca nu s-au copt deoarece nu vor avea suficient timp sa ajunga la maturitate si vor absorbi prea mult din energia plantelor.
Ingrijirea ecosistemului din gradina (daca este cazul)
Canicula nu afecteaza doar plantele, fructele si legumele din gradina ta, ci si micul tau ecosistem, in cazul in care detii un bazin decorativ cu pesti sau iti place ca in gradina ta sa fie pasari.
Ai grija ca bazinul tau decorativ sa fie plin cu apa, pentru a ajuta vietuitoarele dinauntru si pentru a face ca animalele mici, care vin sa bea apa, sa nu cada in apa. Ajuta-le amplasand o scandura peste suprafata apei.
Asigura un recipient cu apa pentru pasarile din gradina, in care ele se pot si racori . Daca nu dispui deja de unul, il poti face chiar tu urmand instructiunile din video-ul de mai jos; in plus, vei afla si cum se fac niste suporturi haioase pentru hrana de pasari, pe care le poti agata de crengutele pomilor: