Cum îţi îmbunătăţeşte cafeaua motivaţia şi productivitatea
Nici nu e de mirare ca un consumator de cafea din Romania bea, in medie 2-3 cesti pe zi. Si la americani, lucrurile stau bine, la acest capitol. Un studiu al Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA a aratat ca peste 80% dintre americani consuma, in mod regulat, cafea ori cofeina, intr-o forma sau alta.
Si totusi, de ce suntem atât de dependenti de doza noastra zilnica de cafea?
Efectele cafelei
Efectul produs de cafea asupra corpului si mintii noastre se datoreaza cafeinei, care, odata ajunsa in organism, stimuleaza sistemul nervos central. Este motivul pentru care avem senzatia de alerta si de „trezire a simturilor”, in scurt timp dupa ce am baut cafea. Acest lucru se datoreaza faptului ca principalul component, cafeina, se absoarbe rapid in organism ajungand, prin intermediul sistemului circulator, la creier. In plus, cafeaua stimuleaza functiile psihice și senzoriale ale organismului, conferind o capacitate sporita de percepere a stimulilor pozitivi din jur.
Cafeaua mareste capacitatea de concentrare
Un studiu efectuat de Reveal Marketing Research pentru piata din Romania, pe un esantion cu varste intre 25-34 ani, a aratat ca, mai bine de 30% dintre participanti beau cafea pentru ca ii ajuta sa isi mareasca puterea de concentrare. Prin componentele sale bioactive, cafeaua creste capacitatea de atentie si concentrare, alungă oboseala, confera vigilenta sporita si conduce la un flux mai rapid de idei.
Cafeina stimuleaza secretia de endorfine, substantele produse de creier pentru a suprima durerea din organism. Asemenea oricarui tip de neurotransmitator, la fel ca dopamina si serotonina din ciocolata, sau unele medicamente anti-durere, endorfinele eliberate în corp, atunci cand bem cafea, au efect analgezic asupra organismului, pastrand, totusi, simturile alerte.
Sporeste motivatia si productivitatea
Cafeina activeaza arderea grasimilor din corp, contribuind, astfel, la un aport energetic mai bun al organismului. Din aceasta cauza, cafeaua confera energie si alerta pe termen scurt, imbunatateste timpii de reactie si atentia, iar noi ne simtim mai motivati si mai productivi imediat ce am baut o ceasca din aceasta licoare minune.
Prin faptul ca elibereaza in sange o cantitate mare de adrenalina, cafeaua ajuta la imbunatatirea performantelor fizice, lucru demonstrat prin numeroase studii. In plus, cafeina stimulează respirația, volumul pulmonar fiind exploatat mai eficient.
Plina de antioxidanti
Cafeaua este pe primul loc ca nivel de antioxidanti continuti, depasind fructele, ceaiul, vinul sau legumele, cu cel mai mare procent, 24%, in raport cu ele, arata The Journal of Nutrition. Antioxidantii din cafea sunt polifenoli, despre care unii oameni de stiinta cred ca sunt, chiar, mai importanti decat vitaminele C si E in prevenirea unor boli.
Cafeaua da o stare de bine
O secretie mare de endorfine relaxeaza organismul, ca un fel de protectie naturala impotriva durerii. Pentru ca stimulează productia de endorfine, cafeina din cafea diminuează anxietatea sau depresiile si da intaietate starilor de incredere in sine, atitudine pozitiva și veselie, conform Descopera.
De altfel, aproape 90% dintre consumatorii romani, indiferent de varsta, asociaza efectul unei cafele cu relaxarea, si, circa 31%, cu starea de fericire.
Daca te numeri printre cei care beau, zi de zi, cafea, inseamna ca si tu asociezi dimineata cu o ceasca buna plina cu licoarea aromata. Acest obicei poate fi considerat, in acest caz, nu doar o obisnuinta, ci un fel de disciplina a inceputului de zi ce are rolul sa-ti ofere energie si motivatie pentru ore bune. Alege o varietate de cafea Kafune monodoze si vei fi nu doar plin de tonus, ci vei reusi sa simti adierea soarelui mediteraneean, chiar daca ca o savurezi de acasa sau de la birou.