Cum îţi pavezi singur curtea în 4 paşi
Ai nevoie doar sa achizitionezi modelele dorite de pavele pentru curte si gradina, saci de nisip si instrumentele de lucru, iar lucrarile pot incepe. Iata cei patru pasi de urmat:
Pregateste stratul suport
Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa pregatesti terenul pe care vor fi asezate pavelele. Pregatirea substratului, cunoscut si sub numele de strat suport, reprezinta amenajarea zonei pe care urmeaza sa montezi pavelele, asigurandu-te ca nu vei fi nevoit, mai apoi, sa rectifici ceva.
Pregatirea substratului este foarte importanta pentru ca terenul este cel care va stabili si caracteristicile finale ale lucrarii, in ceea ce priveste planeitatea. Astfel, daca suportul nu este solid si perfect plan, aceleasi probleme se vor vedea si mai tarziu, atunci cand acesta va fi acoperit cu pavele. Desi pavelele se aplica cu mult mai usor, comparativ cu rasina epoxidica, spre exemplu, este nevoie sa asiguri un suport potrivit, pentru a obtine un rezultat bun.
Tot in cadrul pregatirii suportului, trebuie sa cureti zona de gunoaie si de buruieni, si sa lasi in urma un spatiu curat, pe care sa aplici stratul de sustinere.
Masoara corect suprafetele
Odata ce ai stabilit ca vei placa gradina, masoara, in mod corect, suprafata de acoperit, pentru a putea cumpara materialele necesare. Pavelele si cantitatea de nisip se aleg in functie de suprafata de acoperit, aceasta variind in functie de dimensiuni.
Alege pavelele cu atentie
Este important sa stii cum va arata in final lucrarea ta, iar o mica idee iti poti face alegand materialele potrivite. Pavelele vin intr-o varietate de forme si culori, iar daca o data se purta simetria perfecta, astazi tendintele merg catre stilul mai nonconformist. Poti alege pavele cu forme neregulate, in diferite tonuri de culoare, pe care sa le folosesti pentru aleile gradinii tale sau chiar pentru suprafata terasei. Ardezia, travertinul, spartura de marmura pot la fel de bine sa acopere suprafetele astfel incat rezultatul final sa fie unul satisfacator, chiar si fara a cheltui sume exorbitante. Este indicat sa alegi pavele de calitate, a caror rezistenta se va pastra in timp, in functie de caracteristicile materialului din care sunt realizate.
Pavajul nu trebuie sa fie realizat doar in zonele circulate, ci si pentru delimitarea si decorarea unor zone speciale ale gradinii: rondurile de flori, vecinatatea foisoarelor sau a spatiilor de recreere.
Pregateste stratul de sustinere
Stratul de sustinere este, cel mai adesea, format din nisip. Totusi, pavajele actuale permit amplasarea pietrei direct pe pamant sau iarba, fara probleme. Pentru a face o munca asa cum trebuie si, mai ales, pentru a proteja, foloseste nisipul pentru a incastra cat mai bine placile, astfel incat aceastea sa nu alunece sau sa se deplaseze. In plus, nisipul va avea si rol de drenare facila a apei pluviale, astfel incat apa sa nu balteasca pe suprafata pavajelor.
Pavarea gradinii nu este o lucrare pentru care sa fie necesar o echipa specializata, iar acest lucru inseamna o economie destul de mare in privinta costurilor. Etapele de lucru sunt simple, iar materialele se aleg cu foarte multa usurinta, drept pentru care merita sa incerci sa iti plachezi gradina chiar tu.