Cum ne afectează lipsa energiei electrice în viața de zi cu zi?
Întreruperile sunt, bineînțeles, mai dese în mediul rural, unde rețeaua electrică este învechită și, de multe ori, subdimensionată. Iar când ne gândim la familiile izolate, unde rețeaua este inexistentă, putem să ne întoarcem în timp, pe vremea când nici nu se putea vorbi de energie electrică și de toate beneficiile acesteia care fac viața mult mai simplă.
Acum, când tot mai multe familii aleg electricitatea ca singura sursă de energie pentru toate necesitățile zilnice, chiar și pentru sistemul de încălzire și pentru orice altă aplicație pe care o putem numi utilă în orice gospodărie, o pană de curent, așa cum se numește întreruperea furnizării de energie electrică, poate fi chiar periculoasă. Fiind în sezonul rece, o pană de curent care elimină orice mijloc de încălzire, de preparare a mâncării, de conservare a acesteia, fără niciun dispozitiv care să ne distragă atenția de la aceste probleme cauzate de lipsa energiei electrice, toate acestea ar putea cauza probleme. Bineînțeles, problemele cauzate sunt pe măsura timpului petrecut fără energie electrică.
Trebuie să luăm în calcul și faptul că în mediul urban există și foarte multe companii. Iar acestea sunt cu atât mai dependente de energia electrică decât o persoană fizică. Foarte multe companii, pur și simplu, nu pot funcționa fără energie electrică. În primul rând ne referim la toate cele care folosesc case de marcat. Chiar dacă au o baterie, casele de marcat nu vor mai funcționa după un anumit timp.
Apoi, sunt companiile care folosesc o mulțime de aparate care fie conservă alimente, fie servesc întreaga gamă de servicii oferite, fie electricitatea este cea care pune în funcțiune întreaga companie, așa cum sunt companiile IT, băncile și multe altele. Fără electricitate, acestea sunt, practic, inexistente. Toată activitatea se oprește atunci când nu există energie electrică.
Marele avantaj al mediului urban este acela că orice defecțiune la rețeaua de furnizare a energiei electrice trebuie să fie remediată foarte repede, iar asta se întâmplă, de cele mai multe ori. Nu același privilegiu îl au localitățile mai mici, cum sunt satele, unde, de cele mai multe ori, rețeaua este, în cel mai bun caz, foarte neîngrijită. Aproape mereu, rețeaua este subdimensionată, este foarte uzată și are probleme constant. Tocmai aici, unde echipele de intervenție pentru reparații ajung foarte greu și unde o simplă reparație necesită foarte multă muncă, tocmai pentru că rețeaua este foarte deteriorată, existând oricând riscul de a apărea o nouă problemă.
Însă cea mai mare problemă este electricitatea pentru persoanele izolate, care fie au parte de foarte puțină electricitate, fie nu au deloc. Însă aici, problema este, într-un fel, conștientizată. Aceste persoane nu au așteptări atât de mari, deoarece sunt conștiente că se află într-o zonă izolată, care nu poate să le ofere electricitatea pe care și-o doresc, așa că se mulțumesc să își reorganizeze viața în așa fel încât să nu fie dependenți de electricitate. Însă cum ar fi dacă nu ar fi nevoiți să se descurce fără energie electrică?