Cum protejezi amenajările exterioare din piatră naturală
In acest articol vom arata cum poti diminua efectele agentilor agresivi care actioneaza asupra amenajarilor exterioare din piatra naturala.
Cum actioneaza factorii de mediu exterior asupra pietrei naturale
“Tocirea” placarilor exterioare din piatra naturala se datoreaza elementelor prin care actioneaza mediul (ploaia, vantul, radiatiile UV, ciclurile inghet-dezghet), modului de montaj, tipului rocii sau traficului, toate actionand in mod specific. Dintre acestea efectele mediului sunt cel mai putin controlabile. Unul dintre cele mai importante elemente este ploaia acida. Aceasta patrunde in interiorul pietrei si transforma elementele originale stabile in altele, solubile in apa. Odata cu ea patrund si impuritati (poluanti) sub forma de particule foarte fine.
Din combinarea actiunilor acestor agenti se produce o recristalizare in reteaua rocii, care conduce la aparitia unei cruste subtiri la suprafata. Sub actiunea altor factori aceasta se sparge si se raspandeste in mediu, lasand suprafata pietrei libera pentru alt atac. Astfel procesul continua si cu el si pierderile de la suprafata placarilor. Alaturi de ploaie si alti agenti contribuie la accentuarea procesului.
Insa elementul critic ramane apa. De aceea placarile care pot retine apa (pardoselile, pavajele) sunt mai vulnerabile decat cele verticale. Cu precadere pavajele din piatra poroasa, cele care sunt afectate si de ciclurile climatice, au rata de descompunere mai ridicata. Circuitul apei prin piatra, absorbtia si apoi evaporarea, determina dizolvarea unor substante urmata de recristalizarea lor. Aceasta observatie, urmata de experimente de laborator, a aratat ca rocile cu granulatie mare (granitul) se deterioreaza mai greu decat cele cu granulatie mai mica (sandstone). De aceea granitul este in fruntea preferintelor pentru pavaje cu piatra cubica.
Insa nu doar apa are efecte in procesul de descompunere a suprafetelor din piatra. Poluantii atmosferici, aerosolii, actioneaza cu consecinte importante asupra placarilor, iar efectele, cumulate cu cele ale umezelii, afecteaza serios suprafetele din piatra naturala. De aceea, amenajarile de la malul marii sunt mai putin rezistente.
Ce efecte au factorii de mediu asupra placarilor din piatra naturala
Efectele cumulate ale agentilor de mediu, peste care se suprapun traficul si modul de montaj determina rezultate vizibile asupra placarilor. Iata cateva:
• Decolorarea suprafetei – aceasta este indeobste determinata de urmele de fier din structura rocii. Sub actiunea umezelii se produce oxidarea si ca urmare la suprafata placarii apar zone decolorate.
• Eflorescentele – acestea sunt depozite de saruri solubile in apa si urcate la suprafata datorita umezelii.
• Rotunjirea colturilor pietrei – se produce mai ales la rocile cu porozitate ridicata
• Crustele negre – provin in urma procesului de evaporatie care aduce la suprafata depozite de culoare neagra ale unor minerale din interior.
• Petele de apa – sunt “umbrele” care apar ca niste rame pe conturul placilor din piatra naturala sau beton, in urma patrunderii apei sub acestea
Aparitia acestor consecinte nedorite, care odata aparute se elimina cu eforturi financiare consistente, creeaza probleme proprietarilor de amenajari exterioare din piatra naturala.
Prevenirea este astfel necesara si trebuie realizata chiar la montajul pietrei. Iata cum:
Solutia PIATRAONLINE pentru prevenirea efectelor actiunii factorilor de mediu asupra placarilor din piatra naturala
Solutia oferita de noi pentru prevenirea daunelor determinate de factorii de mediu este simpla, binecunoscuta si la indemana oricui: impermeabilizarea. Desi cunoscuta ea nu este totusi aplicata fie din comoditate, fie din lipsa de incredere, fie din necunoastere, fie din cauza unor confuzii.
Alegerea solutiilor pentru impermeabilizare este un element la fel de important ca si tehnologia de aplicare.
Pentru placari exterioare expuse sunt recomandate solutiile de impregnare intrucat acestea patrund in porii pietrei si realizeaza o protectie reala la apa, grasimi, diversi agenti.
Pentru placari cu finisaje anti-alunecare recomandam LTP Mattstone, pe baza de solvent, sau varianta ecologica LTP Mattstone H2O, aceasta fiind compatibila si cu placarile cu finisaj “polish”. Pentru pavaje din piatra poroasa, cu aspect sters, o solutie pentru revitalizarea culorilor este LTP Colour Intensifier, in vreme ce pavajele vechi din granit, decolorate si patate, se pot revitaliza prin schimbarea totala a culorii cu LTP Blackstone. Nu uita ca inainte de orice operatie de impermeabilizare piatra trebuie curatata cu detergenti specifici.
Vino la PIATRAONLINE si poti achizitiona solutii de curatare, impermeabilizare si intretinere marca LTP – Anglia, principalul producator de solutii de tratare a pietrei naturale din Regatul Unit.
Urmand sfaturile consilierilor PIATRAONLINE vei obtine cu siguranta rezultate remarcabile in conservarea aspectului amenajarilor cu piatra din casa si gradina ta