Cum sa alegem o canapea, in 5 pasi simpli
Pare un proces simplu, insa alegerea canapelei trebuie efectuata cu mare atentie la detalii!
Alegerea unei canapele este adesea un pas al amenajarii atat de bine inradacinat in mintile noastre, incat pare ca nu mai prezinta nicio problema. Asta pana cand ajungem in magazinul pentru mobilier si realizam ca optiunile sunt atat de numeroase, incat necesita mai multa pregatire decat ne-am fi asteptat. Cu toate acestea, va propunem o serie de 5 pasi simpli care speram ca va vor face sa evitati stresul si va vor inlesni alegerea in momentul in care veti fi pusi in fata gamei vaste de optiuni.
1) Faceti masuratori, apoi stabiliti forma si dimensiunea canapelei
Primul lucru esential pe care trebuie sa il faceti este sa masurati camera pentru care alegeti canapeaua. Numai indeplinind acest pas veti putea alege o canapea potrivita, care nici nu va aglomera prea mult camera, dar nici nu va fi o piesa de mobilier lipsita de importanta. Regula este ca dimensiunile canapelei sa fie direct proportionale cu cele ale camerei dumneavoastra, iar de la acest pas pornesc si ceilalte elemente pe care va trebui sa le luati in calcul.
Ganditi-va si la cum doriti sa aranjati mobilierul in camera. Va fi canapeaua de ajuns sau va doriti de asemenea si cateva fotolii? Modul in care veti pozitiona mobilierul depinde desigur si de dimensiunile camerei, si are un cuvant major de spus in stabilirea unui tip de canapea potrivit. In ceea ce priveste formele canapelelor, acestea se impart in:
Canapele modulare
O canapea usor de integrat in toate stilurile de amenajare, avand bratele, picioarele si spatarul acoperite de material.
Canapele rectangulare
Forma este rectangulara, iar cotierele si spatarul au linii drepte. Acest tip de canapea este potrivit pentru o amenajare moderna, chiar minimalista.
Canapele in stil frantuzesc
Acest tip se defineste printr-o parte proeminenta a spatarului, si prezinta doua subcategorii: canapeaua ‘cocoasa de camila’ (cu o singura proeminenta) si canapeaua ‘dromader’ (cu doua proeminente).
Coltarele sau canapelele sectionale
Se prezinta cel mai adesea in forma de L sau de U si, deoarece ofera un numar mai mare de locuri, sunt potrivite ca piesa centrala a unei amenajari.
Bineinteles ca aceste tipuri pot ‘fura’ elemente unul de la celalalt, existand canapele cu modele cu adevarat deosebite.
2) Cine va folosi canapeaua?
Intrebarea principala pe care este nevoie sa vi-o puneti este pentru ce scop alegeti canapeaua, si mai ales cine o va folosi. Daca o veti folosi pentru a va relaxa si pentru a citi sau privi un film, atunci restrictionarile nu sunt numeroase. Daca insa aveti copii sau animale de casa, atunci aveti grija ca materialul canapelei sa fie unul rezistent, iar culoarea preferabil una mai inchisa pentru a nu arata murdaria.
Mai mult, ganditi-va daca doriti sa utilizati canapeua si ca loc pentru dormit. In acest caz, optiunea cea mai convenabila ar fi o canapea extensibila, pe care sa o puteti transforma in pat atunci cand aveti nevoie. De asemenea, cunoscand aceste lucruri puteti acum sa alegeti si numarul de locuri pe care il va detine canapeaua dumneavoastra.
3) Ganditi-va la modul in care este construita canapeaua
Probabil ca cea mai usoara solutie la aceasta problema este sa incercati personal canapeaua, asezandu-va pe ea si simtind cat de confortabila este de fapt. Exista si aici cateva reguli, pe care daca le cunoasteti veti lua o decizie mai buna si veti putea intretine canapeaua pe o perioada lunga de timp. Cele trei tipuri de sisteme de constructie sunt: cel cu arcuri (pentru canapelele cu model mai vechi), cel cu perne si sezut din bureti (varianta cel mai des intalnita de canapele) si cel cu perne si sezut din spuma memory foam, care ia forma corpului.
4) Umplutura pernelor
Umplutura pernelor depinde de sistemul de constructie si delimiteaza gradul de confort al canapelei. Exista doua tipuri de umpluturi: cea cu puf natural si cea artificiala. Umplutura cu puf reprezinta o varianta costisitoare, intrand in categoria de lux; desi gradul de confort este ridicat, pernele cu puf se pot turti usor si necesita sa fie readuse la forma initiala. Umplutura artificiala este cea mai raspandita varianta, si ofera fermitate pernelor, indiferent de presiunea la care au fost supuse. Costurile sunt de asemenea mai scazute.
5) Detalii de material, finisaj si culoare
Ultimul pas se refera la tot ceea ce tine de cum se va incadra noua dumneavoastra canapea in amenajarea camerei. Detaliile de finisaj includ atat manerele, picioarele si spatarul, cat si tipurile de imbinari de structura, iar decizia pe care trebuie sa o faceti se refera cel mai adesea la modul cum acestea sunt prezentate. Fie ca le alegeti invelite in material, sau ca decideti sa le lasati la vedere, ganditi-va mai intai la confortul dumneavoastra.
In ceea ce priveste materialul, exista o gama larga de optiuni:
Materiale sintetice
Cei mai multi aleg canapelele din materiale sintetice deoarece sunt usor de curatat, si au un pret mai scazut. Cele mai folosite materiale sintetice sunt cele acrilice si cele pe baza de microfibre.
Pielea
Cea mai scumpa optiune, insa cu cele mai multe avantaje. Pielea rezista foarte bine, si devine din ce in ce mai confortabila odata cu trecerea timpului. Se curata de asemenea foarte usor, insa dezavantajul consta in faptul ca nu este cel mai indicat material pentru lunile calduroase de vara, deoarece se poate lipi de piele.
Desi pentru multi acesta reprezinta primul pas in alegerea unei canapele, sfatul nostru este sa lasati culoarea canapelei pe ultimul loc in lista. Dupa ce restul pasilor au fost indepliniti, puteti sa va axati mai mult pe latura estetica a amenajarii si sa alegeti o culoare care sa va si placa, dar care sa fie frumos ancorata in decorul camerei. Daca doriti o abordare mai creativa, puteti opta si pentru o canapea multicolora.
Speram ca, dupa ce ati aflat aceste lucruri, alegerea unei canapele sa fie un proces mai simplu, care sa va aduca satisfactie. Asteptam parerile si sugestiile dumneavoastra in rubrica de mai jos.
Surse foto: www.interior24.net, www.exceedfurniture.com, www.onhome.org, www.houzz.com, www.breakfastattoast.com, www.sofabeds.co.uk, www.ourecohouse.wordpress.com, www.michaelconnor.co.uk, www.makeyourhouseahome.co.au, www.furniturefromturkey.com, www.romamobili.ru, www.ph.all.biz.