Cum să alegi salteaua potrivită? Ghid complet
Cum sa alegi salteaua potrivita? Daca te-ai hotarat ca ai nevoie de o saltea noua, felicitari! Probabil cel mai dificil, pentru inceput este sa alegi modelul de saltea care ti se potriveste cel mai bine. Intai de toate, vei cumpara salteaua online sau dintr-un magazin fizic? Ca si buget, optezi pentru o varianta cu pret mediu sau pentru o saltea mai scumpa? Mai trebuie sa tii cont de marime, forma, materiale folosite si design.
Cam multe de luat in considerare, in special daca te ocupi de acest lucru pentru prima data.
In ghidul ce urmeaza vei afla cum sa alegi salteaua potrivita pentru tine. In functie de tipurile saltelelor, de pozitiile de dormit preferate si de multe alte criterii. Speram ca aceste informatii sa te ajute sa alegi salteaua pe care o visezi!
Cum sa alegi salteaua potrivita – Criterii de alegere
Chiar daca pare un lucru simplu la prima vedere, in alegerea saltelei potrivite trebuie sa tii cont de cateva criterii importante.
Acestea le poti afla raspunzand la urmatoarele 6 intrebari:
– cat de veche este salteaua actuala?
– care este pozitia de somn preferata?
– cat de ferma trebuie sa fie salteaua?
– ce greutate ai?
– ce tip de saltea iti doresti?
– care este bugetul alocat pentru o saltea noua?
Cat de veche este salteaua pe care dormi acum?
Vechimea actualei saltele are un rol important in decizia de a cumpara un model mai nou. In general, daca ai o saltea mai veche de 8 ani, e cazul sa te gandesti sa o schimbi. Bineinteles, nu este o regula batuta in cuie, cel mai bun raspuns este somnul pe care il ai. Daca este un somnodihnitor sau actuala saltea iti face probleme deja.
Durata medie de folosire a unei saltele difera in functie de materialele din care este realizata. Saltelele cu spuma sau memory au o durata medie folosire de 10 ani. Modelele pe arcuri au o durata medie de 8 ani. Pentru a decide insa daca ai nevoie de o noua saltea, e nevoie ca aceste statistici sa fie coroborate si cu felul in care se comporta actuala saltea. Daca apar dureri de spate dimineata, foitul pe timpul noptii in cautarea unei pozitii de somn confortabile. Daca apar anumite denivelari la nivelul saltelei, care nu dispar in urma rotirii periodice. Ai raspuns afirmativ la problemele de mai sus? E posibil sa fie nevoie sa iti iei la revedere de la actuala saltea.
Care este pozitia de somn?
Pozitiile de somn pe care le incercam mai mult sau mai putin in timpul unui ciclu de somn diferite. Cu fata la saltea sau pe burta, pe o parte sau pe spate. Majoritatea avem tendinta de a schimba aceste pozitii in timpul somnului. Sunt multi oameni care prefera o anumita pozitie. Pozitia ta preferata care este? Poate la inceputul somnului adormi pe spate si apoi te intorci pe o parte. Sau poate petreci cea mai mare parte a somnului dormind pe o parte. Iar spre dimineata sa continui cu fata la saltea. Iar daca inca nu te-ai gandit la aceste detalii, acum este timpul! Asa ca fii atent la aceste pozitii pe parcursul unei saptamani, pentru a descoperi care este cea preferata. Cel mai probabil vei descoperi ca te incadrezi intr-una din cele 3 variante de pozitii prezentate mai sus. Sau poate o combinatie a lor. Aceasta informatie este importanta pentru ca saltelele se adreseaza tuturor tipurilor de pozitii de somn abordate.
Pozitia de dormit pe spate
Cei care aleg dormitul pe spate ca pozitie favorita in timpul somnului au nevoie de o saltea care sa nu fie nici prea ferma. In acest caz pot aparea tensiuni la nivelul umerilor si in partea de jos a spatelui. Nici prea moale – poate aparea un dezechilibru intre pozitia soldurilor raportat la pozitia umerilor. Acest dezechilibru are ca rezultat deformarea coloanei vertebrale si dureri la nivelul acestei zone. In concluzie, pentru aceasta pozitie de somn si pentru cei care o prefera este nevoie de o saltea cu o fermitate medie.
Pe o scara a fermitatii de la 1-5 (1 reprezentand valoarea pentru cea mai moale saltea si 5 pentru cea mai ferma), 3.5 este considerat ca fiind standardul in pentru fermitatea medie. Aceasta fermitate medie ajuta la ridicarea si mentinerea coloanei intr-o pozitie neutra. Mai exact ajuta la pastrarea unei linii drepte incepand de la umeri si pana la solduri.
Pozitia de dormit pe o parte
In timp ce pentru persoanele care dorm pe spate este nevoie de echilibru, pentru cei care prefera pozitia de dormit pe o parte este nevoie de eliberarea presiunii de la nivelul umerilor si soldurilor. Acest lucru inseamna ca acestia trebuie sa se orienteze catre saltele mai moi. Acestea se pot contura in jurul formelor corpului, pentru a oferi confort pe timpul noptii.
Daca e sa ne orientam din nou pe acea scara a fermitatii mentionata mai sus, ar trebuie sa ne oprim la valori intre 2- 3 din 5. Pentru ca aceasta pozitie de somn solicita articulatiile, este foarte important sa va documentati temeinic in ceea ce priveste straturile si constructia viitoarei saltele.Asta pentru a-ti da seama cat de bine aceasta va elibera presiunea din zonele cu probleme. Cel mai bine este sa alegi o saltea din spuma cu memorie. Aceasta este renumita pentru felul in care se muleaza pe formele corpului si elibereaza presiunea de la nivelul articulatiilor.
Pozitia de dormit pe burta
Aceasta pozitie de somn este total opusa dormitului pe o parte. Persoanele care o prefera au nevoie de o saltea ultra-ferma, care ridica soldurile la nivelul umerilor. O saltea prea moale face ca partea de jos a corpului sa se afunde in saltea si astfel sa nu mai fie la acelasi nivel cu restul coloanei vertebrale. Pe scara fermitatii, valoarea este intre 3,5-4,5 din 5. Acest lucru nu inseamna ca vrei sa iti cumperi o saltea tare ca piatra! Secretul este sa gasesti un model care combina o baza cu suport superior cu straturi confortabile, care sa confere doar o nota de moliciune fermitatii totale. Recomandate sunt saltelele cu arcuri impachetate, care au inclus un topper pufos. Cu alte cuvinte, o saltea potrivita si tare!
Salteaua potrivita pentru cei cu pozitii combinate de somn
In acest caz, se recomanda o saltea cu o fermitate medie. Aceasta ofera un echilibru perfect intre sustinere si eliberarea presiunii la nivelul articulatiilor. Destul de moi incat sa ofere umerilor confort atunci cand dormi pe o parte. Destul de ferma incat sa suporte greutatea soldurilor cand dormi pe spate. Este esential pentru cei care au un somn cu toate cele 3 pozitii de dormit combinate sa aiba mobilitate pe timpul noptii si sa ajustezea pozitiile cu usurinta.
Care este fermitatea dorita?
Daca tot am inceput sa discutam despre fermitate, e bine sa afli mai multe informatii despre sistemul de masurare a acesteia. Fermitatea saltelei se refera la cat de tare sau moale se simte aceasta. Determinarea acestui criteriu poate fi destul de dificila, de vreme ce avem de-a face cu propriile nevoi si pareri despre ce inseamna moale, ferm, tare, dar si cu caracteristicile fizice individuale.
La fel de dificil este sa se determine diferenta intre fermitatea unei saltele si suportul oferit de aceasta, termeni des incurcati de catre cumparatori. Fermitatea se refera la modul in care “simtim” salteaua, pe cand suportul oferit de saltea se refera la modalitatea in care aceasta mentine coloana vertebrala intr-o linie dreapta, fara sa creeze puncte de presiune si poate fi obtinut pe toate tipurile de saltele.
Tinand cont de acestea, valorile medii preferate de fermitate se situeaza intre 2 si 4 din 5, in functie si de pozitiile de somn personale.
Tipul saltelei vs. greutatea ta
Greutatea fiecaruia este un alt factor important ce trebuie luat in considerare, pentru ca aceasta influenteaza ventilatia, felul in care te simti, suportul oferit, modelul de saltea. In functie de greutate si de forma corpului, este posibil sa fie nevoie de un anumit tip de saltea care sa se potriveasca acestor caracteristici.
Mai departe vom discuta despre salteaua potrivita pentru persoanele mai slabute (pana in 70kg), pentru persoanele cu greutate medie (intre 70-90kg) si pentru persoanele cu greutate peste 90kg.
Ai o greutate medie?
Pentru cei care nu depasesc 70kg, nu ar trebui sa fie probleme in alegerea unei saltele moi. Saltelele din spuma, de preferat cele din spuma cu memorie se potrivesc cel mai bine acestei categorii.
Si in cazul persoanelor cu greutate medie (intre 70 si 90kg) exista posbilitatea unor nevoi diferite: pentru o saltea moale, se aplica aceleasi reguli ca in cazul persoanelor sub 70kg. Daca insa greutatea tinde sa fie spre 90kg, e indicat sa alegi o saltea cu straturi superioare dense de spuma care sa amortizeze presiunea aplicata structurii saltelei.
Saltea pentru cei peste 90 kg?
Pentru persoanele cu greutate peste 90kg, poate fi dificila uneori gasirea unei saltele potrivite si confortabile. Avand in vedere ca producatorii de saltele iau in calcul greutatea medie a unei persoane, exista totusi cateva trucuri pe care le poti folosi pentru a gasi o saltea care sa ofere fermitate si suport:
- Daca preferi o saltea moale, recomandarea este sa alegi un model mai inalt, cu straturi superioare de spuma asezate peste un sistem de arcuri impachetate. Greutatea va pune presiune pe saltea, astfel ca e nevoie de un strat de 10-12 cm de spuma care sa ofere senzatia de moale.
- Pentru cei care sunt in cautarea unei saltele cu fermitate medie, stratul de spuma superior ar trebui sa fie intre 8 si 10cm si fermitatea sa se situeze in jurul valorilor de 4 din 5.
- Daca iti doresti o saltea cu fermitate 4 din 5, recomandarea este o saltea cu arcuri impachetate si cu topper inclus.
Cum sa alegi salteaua potrivita?
Dupa ce am lamurit mai multe aspecte de luat in considerare atunci cand doresti sa cumperi salteaua potrivita, e nevoie sa decizi ce model iti doresti. Mai jos sunt descrise cele mai populare modele.
Saltele memory
Acest model de saltea este realizat dintr-un material numit spuma de memorie, un material renumit pentru raspunsul intarziat la presiune si senzatia puternica de “imbratisare”. De aceea, aceste saltele ofera o relaxare a partilor sensibile cum ar fi umeri, solduri si spate. Aceste saltele se potrivesc celor care isi doresc o saltea in care sa doarma, si nu pe care sa doarma. In special persoanele care dorm pe o parte sunt avantajate de aceste materiale care ii imbratiseaza si care le protejeaza conturul corpului.
Acest model de saltea poate fi gasit nepotrivit de cei care prefera sa doarma pe burta, datorita materialelor moi din compozitie.
Saltelele cu arcuri
Saltelele cu arcuri reprezinta unul dintre cele mai renumite si cumparate modele de saltea, oferind suport si fermitate. Prevazut cu sectiuni inalte de arcuri, acest model este potrivit pentru cei care cauta acea senzatie de confort clasic. Potrivita in special persoanelor care au nevoie de extra suport, cei care au pozitia de somn pe spate, pe burta si persoanele cu greutate peste medie pot opta pentru acest model cu incredere.
Acest model de saltea nu este potrivit persoanelor care sufera de afectiuni la nivelul soldului, umerilor sau spatelui.
Saltelele hibrid
Un nou tip de saltea si-a facut aparitia in magazinele de profil, castigand increderea consumatorilor si anume salteaua hibrid. Pe fiecare fata a saltelei este cate un tip de spuma, diferit ca fermitate, obtinandu-se o saltea cu doua fete si doua fermitati diferite. O fata cu spuma ferma si cealalta fata mai putin ferma, cu spuma aerata si elastica astfel incat sa poata fi intoarsa dupa preferinta. Salteaua hibrid este cu adevarat revolutionara. Salteaua hibrid combina avantajele oferite de o saltea cu spuma, cu cele oferite de o saltea cu arcuri impachetate.
Saltelele hibrid se potrivesc cel mai bine celor care aleg pozitia de dormit pe spate, dar si celor care combina cele 3 pozitii de dormit in timpul somnului.
Cat doresti sa cheltuiti pentru salteaua potrivita?
Care este bugetul tau pentru o noua saltea? Fiecare are un raspuns diferit, insa este un criteriu important de care trebuie sa tineti cont inainte de incepe cautarile. Din fericirire, exista foarte multe optiuni avantajoase, reduceri permanente care sa se potriveasca oricarui buzunar, nefacand rabat de la calitate.
E bine sa achizitionezi o saltea care sa aiba o garantie indelungata, aceasta variind intre 6 si 10 ani.
Cum sa alegi salteaua potrivita? Speram ca am raspuns intrebarilor dumneavoastra si puteti lua o decizie informata. Insa cel mai important sfat este sa incercati sa cauti acel model care se potriveste cel mai bine nevoilor personale si modului in care dormiti.