Cum să atragi roiuri de fluturi colorați în grădina ta - sfaturi de la un inginer horticultor
Bonus: gradina ta va deveni un stindard al biodiversitatii in timpuri in care numarul fluturilor, alaturi de cel al altor insecte, este in declin la nivel global.
Cu flori viu colorate, bogate in nectar, cu parfum puternic, ai cele mai mari sanse sa convingi calatorii hoinari sa faca un popas la tine in gradina, ne-a spus Andreea Dobre, inginer horticultor. Ofera-le ceva de baut, adapost si gustari pentru larvele lor si s-ar putea sa decida sa stea mai mult.
"Pentru a avea o gradina plina de fluturi trebuie tinut cont de faptul ca acestia sunt foarte atrasi de florile viu colorate, cu mult nectar, de cele care au parfum puternic, precum si de sursele de apa - acestea trebuie sa fie putin adanci si plasate in locuri insorite. De asemenea, trebuie sa se asigure in gradina un loc unde sa se dezvolte larvele - cea mai buna planta pentru aceasta este leusteanul - si un adapost (pot fi contruite mici casute pentru fluturi - vezi De ce ar trebui să ai un hotel pentru buburuze în grădină)", a spus inginerul horticultor pentru SpatiulConstruit.ro.
Fluturii au nevoie de protectie fata de vant si de ploi, dar nu te gandi ca iti trebuie ceva sofisticat in acest scop. Inspira-te din natura si pune-le la dispozitie o gramada de busteni sau de scoarta de copac intr-un colt al gradinii, cat de cat ferit de umezeala, unde s-ar putea sa hiberneze si pe timpul iernii.
Daca partea cu larvele (adica voracele omizi) nu-ti suna bine, afla ca fara ele nu poti avea o gradina cu fluturi. Folosind insecticide pentru a scapa de omizi, vei distruge si fluturii.
"Daca tot am adus vorba despre larve, iata si reversul medaliei. Larvele sunt mari devoratoare de frunze, ceea ce inseamna ca, in gradina, trebuie sa avem si anumite plante cu care acestea sa se hraneasca", a explicat Andreea Dobre. Ai, asadar, nevoie de cateva culturi de sacrificiu, iar, asa cum poate stii deja, omizilor le plac in special pomii fructiferi. Probabil nu este insa o idee buna sa amenajezi gradina cu fluturi langa gradina ta cu legume sau langa livada.
In legatura cu urmatorul aspect nu prea poti face mare lucru - decat daca ai in plan sa-ti construiesti o casa cu gradina si nu stii daca sa-ti cumperi teren la tara sau in oras, iar ideea de a avea multi fluturi prin preajma este un criteriu decisiv. Afla, deci, ca "o gradina cu o rata mai mare de success in atragerea fluturilor va fi cea din mediul rural, in timp ce, in mediul urban, ca urmare a poluarii si, in special, a tratamentelor cu insecticide aplicate in parcuri si in zonele verzi ale oraselor, fluturii sunt vazuti mai rar si in numar mult mai mic".
Sunt chiar zone geografice in care unele specii de fluturi au disparut, din cauza insecticidelor folosite la protejarea culturilor agricole.
Mai exact, ce sa plantezi pentru a atrage fluturii?
"Cea mai iubita planta de catre fluturi este liliacul de vara, numit si arbustul fluturilor sau Buddleia. Aceasta atrage toate tipurile de fluturi, in special fluturele rosu (Aglais urticae), fluturele-de-zi-cu-ochi-de-paun (Inachis jo) si fluturele amiral (Vanessa atalanta). Florile de cires atrag nalbarul (Aporia crataegi), iar trifoiul sau lucerna - fluturele cerului (Lysandrabellargus)", ne-a spus inginerul horticultor.
Potrivit acestuia, cei care vor sa aiba gradina plina de fluturi la vara pot planta flori ca: liliacul de vara (Buddleia), cornul (Cornus mas), calinul (Viburbum), Rhododendron, floarea-soarelui, crinul, brumarea (Phlox drummondii), petunia, cosmosul, salvia, verbena, carciumareasa (Zinnia), craita (Tagetes), Aster, lavanda Centaurea, Abelia chinensis, limba mielului (Borago officinalis), echinacea, Foeniculum, valeriana rosie (Centranthus ruber), verbena, Scabiosa, liliacul (Syringa vulgaris).
Pe final, retineti ca "o gradina plina de fluturi vom avea daca asiguram o inflorire a plantelor pe o perioada cat mai mare de timp prin plantarea atat a unor plante anuale, cat si a unora perene, surse de apa - mici vase in care sa fie tot timpul apa, plasate in apropierea plantelor. De asemenea, sa nu uitam de plantele ce vor servi ca hrana pentru larve", a incheiat Andreea Dobre.
Foto principala: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
Foto: Pixabay
Foto: Flickr / Mick Sway / CC BY-ND 2.0
Foto: Pixabay
Foto: Flickr / gailhampshire / CC BY 2.0
Foto: Flickr / gailhampshire / CC BY 2.0