Cum sa iti faci un solar
Ai o mica suprafata de teren disponibila si te gandesti cum s-o folosesti intr-un mod cat mai util? Solutia noastra: construieste un solar si vei profita la maxim de pe urma lui. In articolul de mai jos iti vom explica care sunt pasii necesari unui atare proiect, cum sa il realizezi si, mai ales, care sunt motivele pentru care un solar va schimba in bine viata familiei tale.
O sera sau un solar le pare multora ceva destinat doar productiei agricole sau celor care vor sa faca bani din cultivarea legumelor ori florilor. Ei bine, adesea nu e deloc vorba de asa ceva: construirea unei sere sau solar “de productie” implica multe cheltuieli si munca dedicata si e recomandata doar celor care pot aloca mult timp si cunostinte de specialitate unei atare investitii. In mai mare masura solariile reprezinta un avantaj pentru gospodariile particulare. Dincolo de activitatea periodica si placuta petrecuta in compania plantelor, ele sunt o metoda de a asigura legume si verdeturi sanatoase intregii familii. Un mic solar pe langa casa e suficient pentru cultivarea rasadurilor de ridichi, salata, rosii, ardei si vinete cu gust, care sa va permita sa inlocuiti legumele pe care obisnuiati sa le cumparati de la piata.
Locul si dimensiunile solarului
Rolul unui solar este de a asigura plantelor o temperatura constanta si o lumina buna pe tot parcursul anului, indiferent de vremea de afara, permitandu-ne sa cultivam mai de timpuriu diverse soiuri de plante de consum si eventual sa le rotim pentru a avea parte de doua-trei generatii de legume pe parcursul unui sezon. Cum marea majoritate a planelor de consum sunt oricum anuale, solarul va fi mai putin folosit peste iarna. Pe de alta parte, o sera este in general alcatuita ca o constructie mai rezistenta si este destinata unor plante perene, care au nevoie si iarna de temperaturi ridicate. De asemenea, exista nenumarate variante de a crea o sera (chiar si ca o constructie separata, lipita de casa, cu pereti din sticla, care sa ne bucure si iarna privirea cu verdeata plantelor). Astazi ne vom opri mai putin asupra serelor si vom ramane la aspectul mai practic al unui solar. Pentru un solar mai micut poate fi suficient si un spatiu de cca 6 metri patrati, dar acesta se poate extinde in functie de suprafata pe care o aveti la dispozitie si de cat planificati sa cultivati pentru consumul casnic sau de plantele de care dispuneti. In functie si de nevoile fiecaruia, estimativ unei familii de patru persoane ii ajunge un perimetru de cca 15 mp pentru a-si asigura propria sursa de legume pe parcursul unui an.
Alegerea locului pentru un solar trebuie sa tina cont totusi de cativa factori: in primul rand, perimetrul sa beneficieze de multa lumina solara, ideal fara copaci care sa umbreasca ferestrele si acoperisul (desi acestia ar putea reprezenta o protectie suplimentara pentru sera in sine in fata vanturilor sau ploilor). De asemenea, terenul trebuie sa aiba o umiditate scazuta pe perioada iernii si sa fie protejat de vanturi puternice (poate nu departe de peretele unei case sau al unei alte dependinte, ori la suficienta distanta de niste copaci). Aveti grija si la solul de care dispuneti. Un teren usor in panta va ajuta la scurgerea mai usoara a apei iar pozitionarea intr-un loc mai inalta il va feri de inundatii. Daca e vorba de pamant fertil, care dreneaza usor, nisipos si cu concentratii mici de sare, terenul poate fi lasat ca atare, in caz contrar insa va trebui sa-l sapati cu cazmaua pe o adancime necesara dezvoltarii radacinilor viitoarelor plante si sa-l inlocuiti cu pamant nisipos sau marnita cumparate, ori pamant de padure sau luat dintr-o zona despre care stiti nu a mai fost cultivata ani de zile (elementele nutritive din sol sunt absorbite de fiecare cultura anuala, iar solul este saracit de acesti nutrienti an de an). Si pentru ca tot e vorba de pamant, ganditi-va si la viitoarea cultura – daca vreti sa mancati ecologic, ingrasamintele chimice nu vor avea ce cauta in acest sol. Alegeti deci un pamant fertil si nu uitati ca cele mai naturale ingrasaminte sunt date de animalele din propria gospodarie.
Terenul cel mai potrivit este unul care beneficiaza de lumina solara din plin, dar e ferit de vanturi (foto: melantrys.net)
Investitii in functie de asteptari
Daca nu va place sa mesteriti si aveti un buget suficient la dispozitie, aveti posibilitatea de a cumpara direct o mini-sera sau un solar care va fi montat la locul ales. Pretul acestuia variaza in functie de dimensiuni, structura si dotarile pe care le doriti: de exemplu, o structura de cca 6 metri patrati si inaltime de 2 metri, care arata ca o casuta, cu schelet metalic si cu pereti si acoperis din policarbonat transparent, cu ventilare naturala prin intermediul usilor glisante si a doua mici ferestre rabatabile in acoperis costa in jur de 3000 ron (pret valabil in aceasta luna). Pe masura ce alegeti dotari sau perimetre mai mari, pe structuri diverse (de exemplu, semicirculara, gen tunel, cu schelet metalic si invelis din folii de material plastic sau o structura patrata, cu o baza de caramida, piatra ori lemn) si vreti sa dotati sera si cu elemente speciale care sa asigure ventilarea sau sa controleze umiditatea aerului, un specialist care va proiecteaza aceasta va poate percepe costuri de cca 35 euro/mp, cu tot cu manopera. Pentru un solar cu structura din lemn se percep intre 8-10 ron/mp, dar e important de retinut ca, cu cat mai mic este terenul amenajat, cu atat mai mult cresc costurile specialistilor. Cea din urma varianta, in special apelarea la un specialist si dotarea unui spatiu cu aparatura, e preferata adesea in cazul serelor, de cei pasionati de cultivarea florilor exotice, carora vor sa le asigure un adapost eficient si durabil, indiferent de anotimp.
Pentru cei care isi doresc o “minisera de legume”, adica un solar, si sunt dispusi sa lucreze singuri, cu ce au la indemana, cumparand doar strictul necesar, costurile se pot reduce semnificativ. Totusi, atentie, pentru ca un solar minimal, facut prin propriile mijloace va trebui reconditionat frecvent. Aceasta nu ar fi o problema, daca el este gandit din start ca o constructie periodica, ce anul urmator poate fi mutat, largit sau micsorat in functie de experientele si reusitele din anul precedent.
In consecinta, cei doi mari factori de care se tine cont in etapa preliminara vor fi perimetrul pe care construiti (terenul disponibil si iluminarea naturala) si costurile pe care vi le permiteti raportat la durabilitatea pe care o doriti pentru constructie.
Tipuri de solar usor de abordat
O serie de producatori ofera profile pentru sere modulare, folii de protectie pentru invelitori, placi de policarbonat sau de fibra de sticla, sisteme de prindere etc. si de asemenea e posibil ca fiecare dintre noi sa aiba deja o parte din materialele necsare, ramase de la alte constructii, de aceea exista multe variatiuni posibile pe aceeasi tema. Mai jos ne vom opri la doua dintre cele mai simple sisteme, presupunand ca se porneste de la zero si cu materialele, si cu lucrul in sine.
Unul dintre cei mai importanti factori ai solarului il reprezinta structura: ea trebuie sa fie usoara, rezistenta, dar sa se desfasoare pe arii minime, in asa fel incat sa permita patrunderea a cat mai multa lumina inauntru. De asemenea, trebuie sa poata fi bine ancorata in pamant, ca sa nu fie smulsa de vant. Pe al doilea plan vine folia transparenta, dar protectoare la intemperii. Ea trebuie sa nu se ingalbeneasca de la lumina solara, dar sa lase lumina sa patrunda in proportie cat mai mare, sa nu se rupa usor si sa pastreze caldura la interior. Folia are avantajele costului redus si ale faptului ca se poate mula usor pe aproape orice structura.
a) Solar tip tunel, pe structura metalica
Un solar cu costrui mici, usor de facut, dar care trebuie reconditionat periodic este cel alcatuit din bare otel in forma de arc, montate cu un sistem de prindere de obicei oferit tot de producator si acoperite cu folii de calitate. Acestui gen de solar i se spune tip tunel si singura problema o poate alcatui ventilarea, in cazul in care acesta e prea lung. Unul scurt insa nu va avea probleme, ventilarea si racirea spatiului facandu-se prin ridicarea foliilor din cele doua capete. O astfel de constructie cu acoperis rotund are avantajul ca permite o scurgere rapida a apelor de pe invelitoare.
O supafata de 6 m x 8 m poate fi rezolvata cu doar patru arce de solar, facute din tevi de otel cu diametrul de 16 mm, de 6 m latime si 2,5 m inaltime. Pentru o rezistenta sporita la vant, daca zona este expusa acestuia, arcele se incastreaza in fundatii tip pahar, realizate din stalpisori din beton-armat. Pentru o zona mai protejata de vanturi, prinderea arcelor de sol se poate realiza si prin intermediul unor tarusi de lemn sau metal. Pe cele trei arce se creeaza apoi o retea din sarma galvanizata, de 2 mm diametru, distantata la cca 35 cm, care va avea rolul de a ajuta folia sa nu faca “burti”. Invelitoarea din folie de polietilena nu se leaga si nu se prinde niciodata cu sfoara sau sarma – sunt preferate chingile din material textil, late, care sa nu o afecteze. Ca sa se intinda bine, se sapa pe laturile solarului un sant, in care vor fi introduse capetele foliei si apoi acoperite cu pamant. Rezistenta si durabilitatea foliei este conditionata intr-o masura insemnata de modul de asezare si prindere de elementele de sustinere, dar desigur cea mai importanta e calitatea produsului. Tot in aceasta etapa, se sapa si un sant de garda, care se scurge intr-un sant colector si care va avea rolul de a prelua apa scursa de pe invelitoare.
Solar tip tunel
b) Solar cu acoperis in doua pante, pe structura de lemn sau metal
Pentru structura unui solar se pot folosi grinzi din lemn de salcam, stejar, chiar ulm sau fag, mai putin din lemn de esenta tare precum cel de brad, de preferat rotunde, cu diametrul de cel putin 10 cm. Se pot folosi bulumaci gata cumparati si prelucrati sau, daca se foloseste lemn natur, acesta se curata de coaja si i se indeparteaza cioturile sau alte denivelari, pentru ca acestea sa nu rupa folia de protectie pe care o vom folosi. Pentru a proteja lemnul de coroziune si a face constructia mai durabila, partea care se baga in pamant a acestor grinzi se arde, pana se obtine un strat de cca 5 mm de carbune. Constructia structurii in sine se realizeaza in mare la fel ca aceea a unei case, cu coama si capriori, si luandu-se in consideratie panta acoperisului in asa fel incat sa permita scurgerea rapida a apei de ploaie si patrunderea luminii intr-un unghi favorabil pentru plante – de dorit, lucrati impreuna cu un mester care a mai facut asa ceva.
Daca ulterior se va veni cu folie, ca si in cazul de mai sus, dupa finalizarea structurii se creeaza apoi pe acoperis o retea din sarma galvanizata sau din sipci subtiri, de 2 mm diametru, distantate la cca 35 cm, care vor avea rolul crearii unei retele care sa ajute folia sa nu faca “burti”. Pentru montarea cat mai buna a foliei, se poate lucra fixand-o cu sipci suprapuse peste ea sau printr-un sistem cu grinzi si pane, care sa prinda intre ele marginile foii. In acest caz, se va tine cont de faptul ca folia de pe acoperis trebuie sa fie mai groasa si mai putin transparenta, cu protectie UV, pe cand cea de pe laturi trebuie sa fie transparenta, pentru a asigura plantelor o iluminare cat mai naturala. Folia va trebui in general reconditionata an de an, pe cand lemnul structurii va avea nevoie de reconditionari o data la cativa ani.
Desi structura de lemn poate fi mai ieftina la prima vadere si mai trainica la vanturile puternice, o structura cu profile din metal este mai profitabila pe termen lung: acum depinde ce isi doreste fiecare de la adapostul pentru viitoarele sale plante.
Solar cu acoperis in doua pante
Dupa cum se vede in ilustratiile de mai sus, daca ne dorim o constructie mai durabila, care sa fie trainica si iarna si sa permita cat mai putine pierderi de caldura la exterior, pe o structura de lemn se pot monta placi de policarbonat, sticla sau fibra de sticla, costurile de productie crescand in functie de materiale, dar si de manopera. In acest caz va fi nevoie de o constructie mai solida, care are nevoie de fundatie si de o structura puternica pentru a sustine greutatea constructiei. De aceea, o recomandam ca pe o treaba de lasat pe mana specialistilor si destinata celor care vor o sera in adevaratul sens al cuvantului, pe care o vor dota cu tot ce trebuie pentru a o face sa functioneze pe tot parcursul anului: centrala termica, sistem de ventilare, rafturi si grinzi pentru suspendarea plantelor etc.
In esenta, insa, daca nu dorim prea multe calitati estetice, pentru un solar de familie fara mari pretentii se poate folosi aproape orice tehnica ce permite punerea plantelor la adapost de vanturi. Multe persoane isi incropesc un solar folosindu-se numai de imaginatie si de ce au prin casa: iata mai jos cateva idei pentru cei care se hotarasc sa se bazeze doar pe fortele proprii, fara ajutorul vreunui specialist. Le pot aplica in special cei ce-si doresc o colectie de plante aromatice care au nevoie de o clima mediteraneeana si nu s-ar descurca prea bine lasate pur si simplu in aer liber.
Idei de la diversi gradinari amatori: ce au realizat altii, in functie de propria imaginatie si materialele disponibile
Citeste mai multe si despre cum iti alegi sera potrivita, aici!
”Producția obișnuită de cărămizi generează emisii dăunătoare, inclusiv dioxid de carbon, dioxid de sulf și clor, și exercită o presiune serioasă asupra resurselor noastre naturale, în special a argilei”, spune Dilan Robert, liderul echipei din spatele noilor cărămizi. Potrivit acestuia, 1,4 mii de miliarde de cărămizi sunt folosite în proiecte de construcții la nivel global.
În continuare, echipa de la RMIT intenționează să comercializeze cărămizile prin creșterea capacității de producție în colaborare cu producătorii de cărămizi din Melbourne.
Există și alte moduri în care sectorul construcțiilor poate beneficia de eforturile de reciclare a deșeurilor rezultate din alte activități.
În urmă cu câțiva ani, de pildă, un alt grup de cercetători din cadrul Universității RMIT a găsit o metodă prin care să folosească chiștocurile pentru a dezvolta nou tip de asfalt. Acesta s-a dovedit rezistent la trafic greu, în timp ce conductivitatea termică a suprafețelor pavate cu el este mai mică, ceea ce înseamnă că absorb mai puțină căldură solară, contribuind implicit la atentuarea efectului de insulă de căldură urbană: Mucurile de țigară, ingredientul neașteptat pentru construcții mai eficiente
O altă idee constă în transformarea plasticului în șosele, așa cum face compania MacRebur, care a dezvoltat o metoda prin care folosește granule din plastic într-un amestec care înlocuiește o parte din bitumul din compoziția asfaltului: Compania care transformă plasticul în șosele, poate chiar mai durabile decât cele tradiționale
Sculele de mana fabricate de EDMA se adreseaza in mod special constructorilor profesionisti din sectorul amenajari interioare si exterioare, fiind disponibile intr-o gama larga de tipuri: scule pentru gips-carton, scule pentru zidarie, scule pentru montaj podele si acoperisuri, scule pentru prelucrare tabla, etc. Printre cele mai cautate produse de la Edma, se numara clestele pentru sertizat profile metalice, ghilotina pentru podele lemn, mini-levierul pentru montare parchet laminat, clestele de faltuit, cat si clestele de strans inele tip Concertina.
EDMA este un brand care faciliteaza gasirea solutiilor adecvate in sectorul amenajarilor interioare si exterioare, de la cele mai simple, la cele mai complexe precum: taiere gips-carton pe verticala, solutii de strangere inele in mod automat, solutii de elevare si fixare panouri.
De curand, in portofoliul Unior Tepid au fost adaugate produse noi din gama EDMA.
Printre acestea se numara:
• Cutii plate de finisare a rosturilor din gips carton
• Maner pentru cutiile de finisare
• Tub pentru compozitie
• Cap aplicator pentru colt interior
• Cap aplicator pentru colt exterior
• Maner cap netezire colt interior, adaptor cu cap sferic, extensibil
• Cap netezire colt interior
• Pompa de incarcare copozitie
• Rola de banda colturi si margini
• Ventuza electrica cu acumulator 3.7 V
• EDMARKER - Creion pentru constructii cu mina retractabila
• Mina gri pentru EDMARKER x 6
• Mina colorata pentru EDMARKER x 6
• Ventuza Ø 200 mm
Produsele sub egida acestui brand fac parte din sinergia programelor tehnice implementata de Unior-Tepid, regasindu-se si in catalogul firmei, CALITATE INDUSTRIALA 2021 – 2024, alaturi de alte programe nisate pe domenii mai specifice.
Antreprenorii interesati de distributia produselor EDMA prin intermediul Unior-Tepid pot deveni parte din lantul de distribuitori al firmei si pot beneficia de sprijin neconditionat, daca indeplinesc conditiile generale de portofoliu industrial, investitie in prezentare si dotare initiala.
Sistemul de fațadă Swisspeal oferă pe lângă izolația termică, protecția împotriva intemperiilor și mentenanța extrem de ușoară, o foarte bună protecție la foc și izolare fonică.
Acoperișuri
Gama de plăci plane și ondulate din fibrociment sunt special fabricate pentru acoperișuri și învelitori durabile. Produsele beneficiază de proprietățile fibrocimentului Swisspeal și rezistă la factorii externi. Calitatea și aspectul plăcilor pentru acoperișuri nu sunt afectate de temperaturile negative, zăpadă, îngheț / dezgheț, ploaie, căldură, umiditate ridicată sau razele solare directe și nu necesită tratamente speciale sau mentenanță pe durata de viață.
Plăcile din fibrociment sunt disponibile într-o varietate de formate, culori și modele și răspund celor mai exigente cerințe tehnice și estetice. Se folosesc atât la învelitori exterioare pe suprafețe mari, cât și la acoperișuri destinate construcțiilor locative rezidențiale.
Sunt disponibile formate diferite de plăci pentru acoperișuri într-o paleta inedită de culori pentru obținerea de decoruri variate.
Recomandări pentru împământarea sistemelor fotovoltaice
Împământarea corectă nu numai că ajută la prevenirea deteriorării echipamentului, dar îmbunătățește și siguranța, prevenind problemele legate de energie. Aceasta nu este o sarcină pe care o poate îndeplini oricine. Este recomandat să apelezi la serviciile de proiectare și montare oferite de profesioniști cu experiență în domeniu. Aceștia au cunoștințele și competențele necesare pentru a efectua procesul de instalare și împământare conform standardelor de siguranță și eficiență.
Împământarea corectă a sistemelor fotovoltaice necesită planificare, implementare adecvată și întreținere regulată. În funcție de condițiile de mediu și de utilizare a sistemului, cerințele specifice pentru întreținere pot varia. Un profesionist va putea să îți ofere sfaturi și recomandări personalizate pentru situația ta specifică. Alte recomandări:
- optează pentru echipamente de înaltă calitate. O împământare corespunzătoare implică alegerea unor materiale durabile și rezistente la coroziune, precum și a unor dispozitive de protecție împotriva supratensiunilor adecvate;
- primordial pentru asigurarea funcționalității și siguranței unei instalații fotovoltaice este alegerea unui sistem de împământare adecvat. Acesta va trebui ajustat în funcție de o serie de factori importanți, precum tipul de sol, condițiile climatice specifice locației, dar și dimensiunea și specificațiile tehnice ale sistemului fotovoltaic. De exemplu, în cazul unui sol cu rezistență mare la trecerea curentului electric, poate fi necesară utilizarea unui sistem de împământare cu mai multe electrozi;
- verificările periodice și întreținerea regulată a sistemului de împământare pot ajuta la menținerea performanței și siguranței întregului sistem solar. Acestea pot include măsurarea rezistenței la pământ, verificarea conexiunilor și a integrității fizice a componentelor sistemului de împământare.