Cum să montezi acoperișul, în 7 pași
Fiecare etapa a montajului este importanta, mai ales ca acoperisul include o serie de elemente care trebuie sa functioneze perfect impreuna, pentru a forma un ansamblu care sa protejeze eficient intreaga cladire. Daca ti-ai propus sa renovezi locuinta sau te pregatesti sa finalizezi o casa construita de la zero, iti expunem in continuare pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru instalarea acoperisului.
1. Luarea masurilor de siguranta
Inainte de a efectua orice lucrare la inaltime, trebuie luate masuri adecvate de siguranta. Prin urmare, chiar daca este vorba de o constructie de durata sau o reparatie scurta, trebuie utilizate sisteme de acces corespunzatoare spre acoperis, precum schele, scari fixe sau mobile si echipamente individuale de protectie.
De asemenea, este important sa se monteze plase de protectie certificate UE in interiorul si in perimetrul imobilelor aflate in constructie. Acestea trebuie instalate sub suprafata acoperisului si securizate, pentru a rezista la greutatea unei persoane.
2. Montarea grinzilor
In realizarea scheletului pentru acoperis, denumit sarpanta, primul pas il constituie montarea grinzilor. Acestea se asaza pe conturul casei, dupa finisarea placii de beton care separa podul de tavanul cladirii. Grinzile se prind de ziduri cu ajutorul unor tije din fier-beton ancorate in centura de beton, iar intre ele se unesc prin scoabe. Dupa ce se amplaseaza corect pe centura de beton, se realizeaza scheletul de fixare al acoperisului.
3. Instalarea popilor, a panelor si capriorilor
De grinzile deja montate se vor prinde popii verticali si panele, in pozitie orizontala. Peste popi se vor pune apoi coame centrale si laterale. Inaltimea popilor va dicta cat de inalt va fi acoperisul si ce unghi de inclinare va avea acesta, astfel ca i se ofera totodata scheletului o forma pe verticala.
Panele sunt elemente din lemn de sprijin intermediar pentru capriori, care se afla la jumatatea distantei dintre cosoroabe si coama. Se fixeaza apoi capriorii in trei puncte, si anume pe coama, pe pana si pe cosoroaba. Unghiul de montare al capriorilor este influentat de arhitectura casei si de tipul de invelitoare ales.
4. Astereala
Pentru a sustine sistemul de invelire a acoperisului, peste capriori se monteaza un strat de scanduri. Mai exact, intregul schelet al sarpantei va fi acoperit de astereli fixate in cuie. Placile se asaza una langa alta, lasandu-se doar un mic spatiu intre ele, in functie de tipul invelitorii. Exista insa si modele de acoperisuri pentru care astereala nu este neaparat necesara, astfel ca ramane la aprecierea proprietarilor daca iau sau nu in considerare aceasta etapa.
5. Izolarea acoperisului
Dupa realizarea asterelii, pe suprafata acesteia se poate amplasa folie anticondens, care sa protejeze structura acoperisului de eventualele infiltratii ce pot patrunde prin invelitoare. Cei care isi doresc mai multa caldura pot opta pentru acoperirea cu materiale care au proprietati izolatoare, cum este vata minerala.
6. Montarea riglelor
Pe directia capriorilor, peste folia anticondens sau materialele izolatoare, se monteaza rigle din lemn, care sa favorizeze scurgerea condensului si ventilarea acoperisului. Dupa aceasta operatiune, intr-o pozitie perpendiculara cu primele rigle montate, se mai instaleaza alte rigle, care sa sustina materialul final al acoperisului.
7. Invelitoarea
Ultimul pas il reprezinta montarea invelitorii si a accesoriilor acesteia. Este vorba despre etapa care determina rezistenta acoperisului si estetica sa, de aceea este important sa i se acorde o atentie sporita. In acest sens, sunt recomandate materiale de foarte buna calitate, durabile, a caror greutate sa nu solicite mai mult decat trebuie scheletul acoperisului si zidurile casei. Tipul de invelitoare ales se monteaza conform instructiunilor precizate de producator, dupa care se instaleaza sistemul pluvial, format din jgheaburi si burlane, care se prinde in carlige atasate de partea inferioara a capriorilor.
Este necesara o cunoastere minima a etapelor de montare a unui acoperis pentru a avea certitudinea unor rezultate pe masura asteptarilor. Un astfel de proiect presupune o investitie semnificativa, pe termen lung si cu un impact puternic asupra aspectului exterior al cladirii, de aceea trebuie realizat cu atentie.