Cum să reduci cheltuielile pentru încălzire - Sfaturi practice
Urmand acest ghid, puteti identifica pas cu pas problemele din sistemul dvs. de incalzire (in special pentru combustibil solid - lemn, paleti, carbune etc.). In acest fel, cheltuielile pe timp de iarna vor fi minime, iar combustibilul va fi folosit la maxium.
1. Verificarea tamplariei
De cele mai multe ori, principalul "vinovat" pentru pierderile de caldura este tamplaria deficitara/deteriorata, care nu asigura mentinerea caldurii in interior. Poate fi vorba de tamplarie veche, negandita sa asigure un indice de confort, sau poate fi vorba de garnituri invechite, inchideri neetanse etc. Primul pas: apelati la un specialist in tamplarie pentru o evaluare completa. Acesta va poate recomanda solutia corecta.
2. Verificarea izolatiei zidariei
In multe cazuri, pierderea de caldura poate fi cauzata de o izolare a cladirii inexistenta sau deficitara, facuta cu materiale neconforme etc. O cladire izolata bine va asigura mentinerea temperaturii constante in interior, oferind confort si cheltuieli mai mici. De obicei costurile cu izolarea unei cladiri se amortizeaza in primele 2-3 sezoane reci.
3. Verificarea acoperisului: izolatie, etanseitate, ferestre etc.
Foarte des se pierde din vedere un aspect important. Acoperisul trebuie sa fie captusit cu izolatie. Verificati daca aveti si acoperisul izolar si remediati de urgenta orice gol de izolatie gasit.
De asemenea, sunt cazuri in care exista goluri catre exterior de etansare intre grinda si acoperis, acesta fiind de asemenea un motiv al pierderilor de caldura. Daca aveti ferestre, verificati conformitatea acestora exact ca la Pct 1.
4. Izolarea tevilor de caldura
Pentru a fi eficiente, caloriferele/radiatoarele trebuie sa ajunga temperatura optima conform reglajului. In functie de traseul tevilor, daca acestea nu sunt izolate, atunci cand traverseaza incaperi/spatii reci vor suferi pierderi de caldura al agentului termic, scazand asftel randamentul caloriferelor. Verificati traseul tevilor si remediati imediat problemele constatate.
5. Optimizarea centralei termice
Pentru a functiona la un randament mai ridicat, centrala termica poate fi optimizata prin cateva metode:
a. Termostat
Un termostat setat dupa nevoile tale va contribui semnificativ la optimizarea costurilor tale de incalzire. Atunci cand nu este nimeni acasa, termostatul poate fi setat pe o temperatura mai mica, selectand o temperatura normala (de ex. 22 grade) pentru atunci cand te intorci de la serviciu. De asemenea, in timpul noptii nu este necesara de o temperatura foarte mare. Conform studiilor, somnul ideal poate fi obtinut cu o temperatura ambientala cuprinsa intre 16 si 19 grade.
b. Rolul returului
Centrala termica (mai ales cea pe combustibil solid lemn, carbuni etc.) trebuie reglata corespunzator de un instalator profesionist autorizat. Recomandam reglarea temperaturii returului agentului termic peste 65°C, eliminand astfel pericolul de condens si obtinand un randament al arderii mult mai ridicat. De asemenea, eliminarea condensului aparut ca urmare temperaturii returului va face intretinerea centralei si a cosului de fum mult mai usoara si durata de viata mult mai lunga.
c. Rolul aportului de aer curat
Desi ignorat de majoritatea clientilor, aportul de aer curat este obligatoriu pentru o functionare corecta a sursei de caldura. Atunci cand priza de aer este instalata corespunzator, aerul curat, oxigenat va ajuta ca arderea combustibilului sa se faca complet, eficient si cu degajare mai mare de temperatura, ceea ce va spori eficienta sursei tale de caldura.
d. Lemnele uscate
Pentru a avea lemnele uscate (umiditate max. 20%) trebuie sa te organizezi din timp: cumpara lemnele din primavara (sau cu 2 ani inainte) si depoziteaza-le intr-un loc uscat si bine aerisit. Desi presupune un efort suplimentar, diferenta fata de lemnele umede (cumparate in graba toamna sau in toiul iernii) o face eficienta termica a acestora, lemnele uscate degajand de 2-3 ori mai multa putere calorica decat cele umede. De asemenea, folosirea lemnelor umede, "verzi", duce la aparitia condensului pe cosul de fum si in sursa de caldura (centrala termica).
6. Cosul de fum
Chiar daca perceptia generala asupra cosurilor de fum este una mult prea simplificata, cosul de fum reprezinta cea mai imporanta componenta a instalatiei de incalzire, fiind responsabil atat de siguranta dumneavoastra, cat si de buna functionare a sursei de caldura, in parametrii optimi.
Conform IGSU, peste 50% dintre incendiile de locuinte produse anual au ca principala cauza cosul de fum. De aceea recomandam sa acordati atentie maxima cosului de fum, de la achizitia unui cos de fum conform (proiectat si produs special pentru a fi folosit ca si cos de fum, nu din caramida de zidarie, elemente de ventilatie etc.) pana la intretinerea corespunzatoare anuala (curatarea cosului de fum - apeland la un cosar profesionist) si verificarea periodica a acestuia.
Un cos de fum corespunzator va asigura si o functionare buna a sursei de caldura (centrala pe lemne etc.), reducand condensul si asigurand un tiraj optim, favorizand astfel ardererea completa a lemnelor ceea ce duce la reducerea consumului de lemne, dar si marirea duratei de viata a sursei de caldura.
In prima faza, va recomandam verificarea cosului actual, urmarind urmatoarele aspectele: izolatie, etanseitate, curatarea cosului, diametru (daca este suficient pentru sursa de caldura), daca cosul de fum este conform (materiale si constructie), daca este dimensionat corespunzator etc.
In urma evaluarii preliminarii, puteti decide sa remediati problemele si sa consolidati cosul de fum actual sau sa achizitionati un cos de fum profesional nou, cu garantie, de pana la 30 de ani.