Cum se curata pardoselile din lemn
Pardoseala este una dintre suprafețele din casă care se murdărește cel mai repede. Dacă pentru suprafețele de genul gresiei sau linoleumului soluția este o simplă spălare cu apă și detergent, lemnul cere câteva precauții în plus, dată fiind sensibilitatea materialului. Iată câteva sfaturi pentru o mai bună curățare a suprafețelor din scândură, a dușumelelor nevopsite sau a parchetului.
Lemnul este destul de sensibil la umiditatea din încăpere, la apa vărsată pe el, la grăsimi sau la diverse tipuri de acizi care îl pot stropi, mai ales în bucătărie. Deși cele mai noi tratamente pentru lemn iau în calcul aceste variante (și puteți găsi astăzi și parchet special tratat sau din lemn exotic, care poate fi folosit inclusiv în baie), în cele mai multe locuințe există încă pardoseli ce au nevoie de o atenție sporită.
Pardoseala din scândură. Cea nevopsită, din scândură albă, se poate spăla cu peria, folosind apă caldă și un detergent pentru podele diluat în ea, în cantitatea menționată de producător. Sau dacă vreți să folosiți metode clasice, puteți dilua în apă un pic de detergent, puteți topi săpun sau puțină sodă. Dacă dușumeaua este foarte murdară, se poate freca mai întâi cu o cârpă umezită pe care s-a presărat puțin nisip. Se mătură nisipul, apoi se șterge bine pardoseala cu o altă cârpă, uscată, pentru ca apa să nu se îmbibe în lemn. Dacă doriți să-i dați luciu, o puteți freca apoi cu ceară de parchet, care la final se lustruiește cu o nouă cârpă uscată. Dușumelele vopsite se spală cu mopul cu apă caldă și detergent special pentru lemn, după care se usucă bine, ștergându-se cu ajutorul unei cârpe uscate și curate.
Parchetul. Trebuie sa fie uscat, aspirat sau curățat cu o perie sau mătură moale cât mai des, deoarece praful depus pe el și cărat dintr-o parte în alta în picioare, mai ales încălțate, crește riscul de zgârieturi. Nu uitați că praful si nisipul aduse în interior de încălțăminte trebuie îndepăratate cât mai repede (de dorit totuși este ca încălțămintea de afară să nu fie folosită înăuntru sau măcar ca ea să fie ștearsă pe un covoraș înainte de intarea în casă). Parchetul simplu nu se spală cu apă, pentru că se înnegrește, și nu utilizați apă nici dacă suprafața este dată cu ceară. Dacă e vorba de parchet nelăcuit sau nedat cu ceară, se poate curăța cu ajutorul unei perii de scânduri, cu petrosin (dar pentru că este vorba de o substanță inflamabilă, aveți grijă la sursele de foc și aplicați soluția păstrând geamurile deschise) și apoi se poate aplica pe el un finisaj de protecție. Dacă dați parchetul cu ceară, nu uitați că pe viitor nu veți mai putea aplica nici un alt fel de finisaj. Dacă vărsați apă pe finisjaul de ceară, ștergeți-o imediat, utilizând o cârpă absorbantă, după care ștergeti cu o altă cârpă, până la uscarea completa. Alegeți, oricum, soluțiile de curățare a parchetului în funcție de finisajul folosit.
Așadar, continuăm procesul de modelare în Autodesk Revit prin adăugarea de detalii precum componente structurale, sisteme de instalații (mecanice, electrice, sanitare), elemente de mobilier, accesorii sau elemente tipice altor discipline specifice obiectivului. Fiecărui element le sunt atribuite proprietăți și parametri cum ar fi: materiale, dimensiuni și configurație, caracteristici de performanță, specificații tehnice, informații care sunt utilizate ulterior pentru diverse analize sau documentații de proiect. Astfel rezultă modelul 3D BIM sau modelul informațional. De asemenea, prin introducerea datelor actualizate despre proiect poate fi documentată evoluția în timp a construcției.
Așa cum am specificat anterior, colaborarea între specialități este foarte importantă în procesul de modelare, iar Autodesk Revit facilitează această coordonare între modelele de arhitectură, structură și instalații. Avem astfel asigurarea că toate disciplinele sunt integrate corespunzător și au fost evitate/ soluționate coliziunile dintre elemente.
Este esențial ca realizarea modelului informațional BIM să fie coordonată de o persoană instruită special în domeniu, iar în echipa noastră se regăsesc persoane acreditate pentru rolul de BIM Manager.
V-am prezentat importanța aplicațiilor Autodesk furnizate de GRAITEC România în eficientizarea modelării informaționale.