De ce criterii este obligatoriu sa ții cont când alegi o instalație de încălzire în pardoseala
Tipuri de încălzire în pardoseala
Exista mai multe tipuri de încălzire în pardoseala: încălzire cu aer cald, cu apă sau electrică. Incalzirea electrica implica montarea unei rețele speciale formate din conductori care se prezinta sub forma unui covor incalzitor. Acest tip de încălzire este recomandata la renovarea locuintelor, în cazul optarii pentru un contor de energie electrică cu tarif diferentiat zi/noapte sau în locuințele în care exista montate panouri fotovoltaice.
O instalatie de încălzire în pardoseala cu apa ca agent termic este cea mai eficienta metoda, în special atunci când este vorba despre costuri. Aceasta instalatie seamănă foarte bine cu sistemul de încălzire care folosește aer cald, însă agentul de încălzire este reprezentat de apa. Aceasta apa care este mobilizată prin podea este incalzita la o temperatura mult mai mica decat cea folosita, de exemplu, în calorifere pentru ca poate acționa eficient pe suprafețe mari.
Încălzirea cu aer cald este un sistem special de retea de încălzire în pardoseala si foloseste aerul cald, care este pompat cu ajutorul unei rețele de conducte pe sub podea pentru a incalzi spatiul.
Pretul sistemului de încălzire implementat în pardoseala
Un criteriu important pentru a alege cel mai bun sistem de încălzire este prețul. De astfel, foarte multe cercetări în online încep de la “incalzire în pardoseala pret”. Costurile diferă în funcție de tipul de sistem ales, iar cele mai ieftine sunt cele pe baza de apa, în timp ce prețurile cresc pentru sistemele electrice și pentru cele cu aer cald. în funcție de costuri, se poate alege un sistem de încălzire electrica în pardoseala atunci cand pretul curentului respecta regulile anterior menționate, caz în care costul mai mare va fi amortizat mai rapid.
Ceea ce este de reținut este faptul ca pretul incalzirii în pardoseala nu este unul fix și depinde de tipul de instalație ales, de dimensiunile sale și de nivelul de utilizare la care trebuie sa faca fata.
Avantajele incalzirii în pardoseala
Avantajele incalzirii în pardoseala sunt numeroase si depind, în general, de tipul de instalație ales. Cel mai mare avantaj adus de un astfel de sistem este modul uniform în care căldura este distribuită în straturile de aer care se afla în partea de jos a podelei.
Persoanele care au ales să-și cumpere un kit încălzire în pardoseala, indiferent de tipul acestuia, se bucura de un mediu mai confortabil și vor menține o temperatura optima în toata camera, comparativ cu ceea ce se intampla în cazul sistemelor clasice de încălzire care se bazează de obicei pe radiatoare sau pe calorifere, caz în care caldura migrează în partea de sus a camerei.
In plus, cu un sistem de încălzire prin pardoseala temperatura se va mentine mai mult în încăpere comparativ cu situația în care sunt folosite radiatoare. De asemenea, sistemele care utilizează apa pe post de agent termic au și un consum mai mic de energie în momentul funcționarii, de unde pot rezulta costuri mai mici pentru facturile la energie electrică.