Decolorarea placilor de piatra naturala. Cauza, reparare, prevenire.
Ce este montajul ”in puncte”?
Genul acesta de montaj consta in aplicarea mortarului sau cimentului numai pe colturi si pe centrul placii, in puncte. Acest sistem permite adesea aparitia golurilor intre adeziv, placa si pardoseala. Golurile respective vor genera la randul lor decolorarea placii, patarea ei.
Ce provoaca decolorarea placii de piatra naturala?
La fixarea pietrei naturale se foloseste apa, normal. Cand se foloseste montajul ”in puncte”, apa, sub forma de umezeala, se poate aduna in golurile dintre placa de piatra naturala, adeziv si pardoseala, activand mineralele din adeziv, ciment sau pardoseala. Mineralele pot urca la suprafata placii, formand pete de culoare mai deschisa decat culoarea pietrei.
Atenuarea decolorarii si a petelor
A scapa de aceste pete este oarecum dificil, pentru ca ele sunt rezultatul infiltrarii prin intrega placa de piatra naturala. Frecarea suprafetei cu o solutie de indepartat resturile de chit sau a eflorescentei (de ex. LTP Grout Stain Remover) poate ajuta la atenuarea acestor pete, dar nu le va elimina intotdeauna complet. Adesea este si mai greu de a indeparta aceste pete, daca suprafata a fost impermeabilizata. In plus, solutii de curatare pe baza de acizi (de ex. LTP Grout Stain Remover) pot afecta placile de limestone sau de marmura. Pietrele precum sandstone si ardezie nu sunt in mod normal afectate de aceste solutii de curatare.
Cea mai buna solutie in cazurile de patare pronuntata
E pacat sa nu ne bucuram de aspectul placut al placilor de patra naturala fixate vertical sau orizontal pentru ca unele placi au fost montate defectuos (data viitoare apelati la specialisti!). Chiar si asa, exista o solutie, si inca una destul de comoda. Cea mai eficienta metoda de a rezolva aceasta problema a pietrelor patate in profunzime este de a inlocui placile afectate cu altele fixate corect, conform recomandarilor de pe ambalajul adezivului folosit.
Citeste continuarea pe blogul PiatraOnline.ro!