Despre interzicerea centralelor de apartament pe gaz în Europa
Obiectivele Uniunii Europene de decarbonizare stabilesc înlocuirea centralelor pe gaz natural cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare, se arată într-o analiză publicată pe site-ul Asociației Energia Inteligentă.
Centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale. Potrivit sursei citate, centralele de apartament pe gaz natural produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului UE în clădirile rezidențiale.
”Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelul UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții. Cu toate acestea, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri”, se precizează în analiza semnată de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Cele opt state sunt Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia.
”Înlocuirea tuturor centralelor pe gaz nu va fi nici ușoară și nici rapidă, din cauza numărului mare centrale existente (cca 65 de milioane de cetrale pe gaze există în UE) și pentru că mulți proprietari nu au banii necesari pentru a plăti înlocuirea lor. Dacă mai adăugăm că există multe proprietăți care sunt dotate cu centrale termice care sunt închiriate, situația devine și mai complicată, efectul fiind scumpirea chiriilor datorită investiției realizate de proprietar, dar și reducerea spațiului locativ închiriat urmare a refuzului realizării acestor investiții”, continuă Chisăliță.
Potrivit acestuia, trebuie ținut cont și de faptul că multe locuințe din România au un grad redus de izolare termică, ceea ce face ca investițiie într-o soluție alternativă de încălzire la centrala pe gaze să fie în România mult peste nivelul similar din Europa. De, exemplu o casă de 150 mp, foarte bine izolată, necesită o investiție pentru o pompă de căldură de cca. 15.000 euro, în timp ce aceeași casă slab izolată necesită o investiție de cca. 25.000 euro.