Două proiecte din România, pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană 2019
Este vorba despre proiectul de restaurare a sediului central al Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Bucuresti (OAR-B), realizat de STARH - Birou de arhitectura, si de cladirea Occidentului 40, creatie a ADN Birou de Arhitectura.
Proiectele ajunse pe lista scurta provin din 17 tari europene, tara cu cele mai multe lucrari nominalizate fiind Franta (sapte proiecte). De asemenea, dintre cele 40 de proiecte, 15 sunt din domeniul cultural (fiind incluse aici muzee, centre culturale etc.), in timp ce restul se inscriu in categorii care variaza de la educatie si sanatate la cladiri rezidentiale si planificare urbana.
Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporana (Premiul Mies van der Rohe) se acorda incepand cu 1987 din doi in doi ani. Castigatorul va fi recompensat cu suma de 60.000 de euro. Proiectul victorios de anul trecut este cladirea de apartamente Kleiburg Flats, proiectata de biroul local NL Architects.
Casa Arhitecturii, care gazduieste sediului central al OAR-B, dateaza din 1927, fiind proiectata de unul dintre exponentii stilului neoromanesc, arhitectul Florea Stanculescu, si avand initial destinatia de casa familiala, se arata pe site-ul EUMiesAward. Proiectul reconversiei casei a fost atribuit in cadrul unei competitii locale.
Al doilea proiect romanesc nominalizat la Premiul Mies van der Rohe, Occidentului 40, este o comunitate de 20 apartamente dublu orientate si organizate pe jumatati de nivel, care include si un spatiu comercial.
Castigatorul din acest an al Premiului Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporana va fi anuntat in luna aprilie. Vezi aici toate proiectele nominalizate.