Draperii si jaluzele pentru un somn linistit
Draperiile si jaluzelele sugereaza ideea de intimitate si de confort pe care cu totii ne-o dorim in interiorul locuintei, si in special in locul destinat odihnei, dormitorul. Pe langa considerentul practic (mai mult sau mai putin evident) al acestor elemente, mai trebuie luat in calcul si considerentul estetic. Astfel, chiar daca la prima vedere lipsa draperiilor si jaluzelelor nu pare sa deranjeze, faptul ca acestea decoreaza ferestrele completeaza amenajarea in mod indiscutabil.
Exista si cateva elemente de care este bine sa tineti cont atunci cand porniti in cautarea sistemelor de umbrire interioara perfecte, dimensiunea dormitorului, orientarea in spatiu sau cantitatea de lumina care patrunde in incapere fiind doar cateva dintre acestea. Doar un singur lucru ramane, in acest caz, batut in cuie: intunericul pe timp de noapte. Insa si aici exista preferinte individuale: unora le place ca in camera sa fie bezna totala, iar altora sa adoarma pe stralucirile subtile ale luminilor de afara. Incepeti asadar prin a face o sinteza a preferintelor tuturor celor care locuiesc in casa, pentru a diminua pe cat se poate compromisurile (desi acestea ajung de multe ori sa fie inevitabile).
Iar acum va puteti pune intrebarea: draperii sau jaluzele? Sau amandoua in acelasi timp? Din nefericire, preferintele dicteaza alegerea. Retineti doar ca draperiile reprezinta o metoda mai clasica de umbrire interioara, potrivindu-se in special cu interioarele/ dormitoarele amenajate clasic. Avantajul principal este faptul ca, fiind clasice, acestea nu vor iesi niciodata din moda. Mai mult, materialele, culorile, imprimeurile si chiar sistemele de prindere va pot fi un ajutor de incredere pentru ca draperiile sa nu para un adaos intamplator adus amenajarii, ci unul integrat in mod armonios.
Galeria foto va poate folosi drept sursa de inspiratie:
Cat despre jaluzele, acestea se potrivesc foarte bine in dormitoarele moderne, sau in cele amenajate in stilul de tranzitie (combinatie intre stilul modern si cel traditional). Indiferent daca alegeti jaluzele orizontale sau verticale, acestea nu incarca spatiul, facandu-l chiar sa para mai amplu. Se potrivesc asadar pentru amenajarea dormitoarelor mici, insa daca doriti o umbrire completa a camerei atunci poate ideal ar fi sa optati atat pentru jaluzele, cat si pentru draperii. Jaluzelele verticale sunt cel mai adesea confectionate din materiale textile, pe cand cele orizontale din aluminiu sau plastic, stratul subtire de material neoferind un nivel maxim de umbrire. Exista insa si varianta (mai costisitoare de altfel) jaluzelelor orizontale din lemn, care va garanteaza un nivel ridicat de umbrire.
Sa privim si la cateva sugestii:
Surse foto: www.allhowa.com, www.bhg.com, www.foemaine.com, www.stylish-family.com, www.myartomat.com, www.milandecor.com, www.queengorden.blogspot.com, www.rightmove.co.uk, www.blindtechnique.co.uk, www.angieslist.com, www.homes-kid.com, www.designwagen.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu