Efecte cromatice intr-o amenajare peisagistica: contrastul cromatic
Așa cum în artă artistul se folosește de contrast pentru a direcționa atenția privitorului către un anumit punct de interes din opera sa, tot așa ascocierea diferitelor esențelor de plante și materiale prin contrast în amenjarea propriei grădini, poate avea un efect plăcut și suprinzător asupra percepției și imaginii, indiferent de anotimp.
Aceasta percepție prin contrast cromatic, se poate realiza fie prin asocieri între diferite specii de plante / vegetație, mobilierul și construcțiile existente în grădină sau zonele mineralizate (alei, platforme, terase). Prin contrast, se pot pune în evidență diferite amenajări peisagistice sau arhitecturale, în relație cu locuința sau cu o anumită zonă a acesteia.
Acest tip de efect se utilizează și în amenajările spațiilor publice având rolul de a marca anumite zone funcționale importante, de exemplu, intrările într-o clădire sau în spațiile aferente construcției, cu rol de semnal, pentru a marca un acces important, o funcțiune sau activitate, dar și pentru a realiza un punct focal care să atragă privirile.
Contrastul are rolul de a conduce către o zonă din spațiul respectiv, de exemplu, o alee pavată cu un material deschis la culoare înconjurată de vegetație, utilizând de cele mai multe ori non-culori sau culori deschise (alb, crem, gri) pentru mobilier / construcții / alei și esențe de vegetație (amenajări florale, de ierburi si plante aromate, arbuști, arbori), rozarii) care au o cromatică intensă, utilizând contrast între nuanțele dominante de verde și accente cromatice în contrast - roșu, magenta, albastru, violet, etc.
Autor articol: student urbanist peisagist masterand Alexandra-Gabriela Nicolae
Coordonator Secțiune Peisagistică: conf. dr. arh. Cerasella Crăciun
Secția Amenajarea si Planificarea Peisajului, Facultatea de Urbanism,
Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București.
Surse poze: http://barensfeld.com/portfolio/projects/hilgard-garden, www.artgreen.com, www.pinterest.com, blog.daum.net, www.krolestworoslin.pl, www.helpfulgardener.com.
Facultatea de Urbanism, din cadrul Universității de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" București este singura facultate din tara care organizează admitere pentru specializarea URBANIST-PEISAGIST, in cadrul Licenței de Amenajarea si Planificarea Peisajului (4 ani - 240 credite ECTS) si a Masterului Peisaj si Teritoriu (2 ani - 120 credite ECTS). Relații la Secretariatul Facultății de Urbanism – 021/30.77.180, 30.77.183 sau pe site la link-urile: www.uauim.ro/facultati/urbanism/peisagistica, www.uauim.ro/facultati/urbanism/mpt/.