Exemple de materiale confortabile pentru pardoseala din bucătărie
Din fericire, exista o multime de modele de pardoseala pentru bucatarie, estetice din punct de vedere vizual, dar si placute la atingere. Iata ce iti recomandam:
Pardoseala din pluta: Pluta este o alegere excelenta pentru pardoseala dintr-o bucatarie datorita nivelului ridicat de amortizare. Este disponibila intr-o varietate de culori, modele si texturi, dar trebuie pastrata cu grija deoarece materialul se poate zgaria destul de usor. Pentru a evita zgarieturile sau cel putin pentru a le atenua, poti aplica in mod regulat un strat protector de ceara sau poliuretan, dar poti apela si la materiale protectoare care se pun pe picioarele de la mobila de bucatarie.
Linoleum: Pentru a nu confundat cu pardoselele din vinil, lonoleumul este fabricat din material naturale si regenerabile cum ar fi uleiul de in, colofoniu de pin si pluta sub forma de pudra. Este subtire, moale, dar destul de durabil si vine intr-o gama variata de culori si modele. Ca si in cazul podelei din pluta, aplicarea si mentinerea unui finisaj protector va mentine un aspect mai placut mult timp.
Cauciuc: Poate fi o alegere neobisnuita intr-o bucatarie rezidentiala, dar pardoselele din cauciuc devin din ce in ce mai des intalnite in case. Usoare, elastice si durabile, pardoselele din cauciuc sunt o alegere ideala daca iti petreci mult timp in bucatarie, in picioare. Pardoseala din cauciuc este disponibila in format de placi si dupa instalare trebuie sigilata. In functie de trafic si uzura, in mod regulat are nevoie de o reimprospatare.
Vinil: O optiune populara pentru fiecare buget, pardoseaua din vinil vine atat in formate mai mici, cat si in formate mai mari de placi si intr-o gama nesfarsita de stiluri si culori. Nu este la fel de durabil ca alte optiuni de pardoseala rezistenta, tinde sa aiba o durata de viata mai scurta, dar este o optiune indicata pentru un timp prestabilit.
Lemn: Un material de pardosea preferat pentru bucatarii, lemnul este un material mai confortabil decat piatra, ceramica, portelan sau beton, de asemenea, arata si se simte mai cald decat o alta pardoseala. Dezavantajul lemnului este faptul ca acesta se poate zgaria si murdari usor si trebuie protejat de contactul cu apa.
Bambus: Din punct de vedere tehnic nu este lemn, dar are aceleasi avantaje si dezavantaje ca si lemnul. Este o optiune buna daca iti doresti sa utilizezi un material recoltat in mod durabil pentru pardoseala de bucatarie.
Parchet laminat: Este o alegere buna si placuta pentru pardoseala, este subtire si moale in comparatie cu materialele de pardoseala rigida. Parchetul laminat tinde sa fie mai rezistent la umezeala decat podelele din lemn, dar pentru ca nu sunt un material solid pana la capat, ele nu pot fi refinisate daca sunt deteriorate.
Optiune alternativa: Pentru cei care pur si simplu nu doresc nici un material pentru pardoseala din bucatarie, exista intotdeauna optiunea de a aduce covorase cu gel sau alte covorase de amortizare in zonele din bucatarie unde petreci mai mult timp, cum ar fi zona de la chiuveta sau in dreptul blatului unde pregatesti masa.