Expozitia Activari Urbane in Romania / Programul "Patrimoniul ca resursa"
Asociatia Zeppelin va invita la vernisajul expozitiei “Activari urbane in Romania”, din cadrul Programului „Patrimoniul ca resursa”, miercuri, 02.11.2011, ora 18:30, la Muzeul Național de Artă Contemporană, etaj 2. Evenimentul marcheaza deschiderea Festivalului Zeppelin “Arhitectura. Oras. Resurse” care se va desfasura in perioada 2.11 – 20.12 2011.
O selectie de 14 proiecte initiate de medii dintre cele mai diverse, de la arhitecti si artisti la oameni de afaceri si organizatii neguvernamentale. 14 exemple eficiente de actiune si, uneori da, protest: arhitecturi recuperate, camere urbane, spatii pentru arta, locuri publice frumoase, terenuri de sport, piste si pietonale, monumente protejate si alte lucruri de care este nevoie aici sau acolo. Toate sunt initiative independente, pe termen lung si au punctat deja o victorie. Toate posibile puncte de cotitura, strategii si modele viabile. De urmat.
Organizator: Asociatia Zeppelin
Cu sprijinul: Ordinul Arhitectilor din Romania, AFCN – Administratia Fondului Cultural National, ERSTE Stiftung, MNAC – Muzeul National de Arta Contemporana, Archis Interventions SEE, Lafarge
Despre Festivalul Zeppelin “Arhitectura. Oras. Resurse”
Festival zeppelin: Arhitectură, Oraş, Resurse
Din 2 noiembrie, timp de 7 săptămâni, Asociaţia Zeppelin organizează, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Zeppelin: Arhitectură, Oraş, Resurse. O serie de conferinţe şi dezbateri la cel mai interesant nivel, cu participare internaţională, două expoziţii, tururi ghidate de arhitectură, lansarea volumelor #2 şi #3 din proiectul Urban Report şi o petrecere specială, prilejuită de lansarea ediţiei cu numărul 100 a revistei zeppelin.
În prim plan, anul acesta, este problema resurselor şi a economiei. Se vorbeşte direct despre piaţa de arhitectură, despre dezvoltarea urbană în viitorul apropiat, despre economia actuală. De către cine şi cum se poate face ceva în România? Ce zic specialiştii români şi străini în arhitectură, urbanism şi economie? Se vor găsi soluţii şi resurse mai departe pentru oraşele noastre? Un subiect care aduce laolaltă profesioniști ai oraşului, decidenţi şi formatori de opinie, politicieni şi oameni din lumea afacerilor. Festivalul aduce idei bune de pus în practică, difuzează know how şi propune principii şi direcţii de acţiune pentru un 2012 mai prosper şi mai plin de energie.
Pe larg
02 noiembrie – 20 decembrie 2011
Organizator: Asociaţia Zeppelin
Partener: Ordinul Arhitecţilor din România
Cu sprijinul: AFCN – Administratia Fondului Cultural National, ERSTE Stiftung,Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, NAi – Netherlands Architecture Institute, Archis Interventions SEE, DISC - Dutch Initiative for Sustainable Cities, MNAC – Muzeul National de Arta Contemporana, Goethe Institut, Institutul Cervantes, AIR - Asociatia pentru Arheologie Industriala din Romania
Acest program cultural are ca scop esenţial crearea unei platforme interdisciplinare şi favorizarea unei sinergii între disciplinele spaţiului construit – arhitectura şi urbanismul, cele economice şi instituţiile publice administrative şi culturale - cu scopul de a găsi potenţialul şi posibile mecanisme de regenerare pentru oraşul contemporan. Un ansamblu de probleme extrem de variate - criza şi sub-valorificarea resurselor, dezvoltarea teritorială haotică, devalorizarea patrimoniului urban şi arhitectural - vor fi abordate dintr-o perspectivă multicriterială; scopul acţiunii este de a construi, cu implicarea tuturor actorilor urbani - a profesioniștilor, a decidenţilor şi a formatorilor de opinie - o serie de principii şi soluţii mai eficiente de intervenţie, reglementare, echilibrare a intereselor publice şi private - pentru o viitoare dezvoltare care să reactiveze cultural oraşele din România.
Ce pregătim:
Expoziţia ACTIVĂRI URBANE în ROMÂNIA / 2.11 – 20.12 2011- MNAC
Segment al programului Patrimoniul ca resursă, expoziţia este un studiu pe tema iniţiativelor independente, a activării urbane, a antreprenoriatului şi a proiectelor inventate: 14 proiecte şi tot atâtea exemple de atitudini şi modalităţi eficiente de acţiune. Sunt puse în lumină intervenţii în spaţii publice cu implicarea comunităţii locale, conversii şi recuperări de spaţii sau construcţii ieşite din uz, re–activări culturale urbane prin mijloace arhitecturale şi artistice sau design urban. Totodată, sunt relevate strategii personale şi metode viabile privind integrarea socială şi responsabilizarea unor grupuri, crearea de comunităţi sau formule de parteneriat cu administraţia publică locală.
CITY–MONEY–ARCHITECTURE / 16.12 2011 - MNAC
O conferinţă şi o super-dezbatere cu participare internaţională pe tema arhitecturii ca act politic într–o economie bazată pe valori culturale. Conferinţa este coorganizată alături de DISC (Dutch Initiative for Sustainable Cities) şi NAi (Netherland Architecture Institute, Rotterdam)
Sunt invitaţi arhitecţi, urbanişti experţi în dezvoltare urbană, economişti, reprezentanţi ai administraţiei publice, specialişti în politici urbane:
Ole Bouman (directorul Netherland Architecture Institute, Rotterdam), Kai Voeckler (Archis Interventions Berlin), Şerban Ţigănaş (preşedintele OAR), Gheorghe Pătraşcu (arhitect şef al Bucureştiului), Joep de Roo (managing parner Eurodite, coordonator al programului Disc), Eugen Pănescu (Planwerk Cluj), Nicolae Ţarălungă (Institute for Housing and Urban Development Studies Romania), Anca Ginavar (director departament în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului), Ellen van der Lei (Banca Europeană de Investiţii), Leo van den Berg (director program Euricur, participant în programul DISC), Damo Holt (director program Ecorys).
Conferinţa şi dezbaterea vor fi axate pe stabilirea unor principii şi strategii de acţiune pentru găsirea de resurse de dezvoltare a oraşelor şi a arhitecturii româneşti. Programul este astfel structurat încât să faciliteze interacţiunea participanţilor şi să construiască punţi de colaborare între varii parteneri. Totodată, conferinţa pune accent pe îmbunătăţirea dialogului cu administraţia publică şi pe înţelegerea unei agende politice.
Vizite ghidate de clădiri și situri industriale din București – PATRIMONIUL INDUSTRIAL şi o discuţie despre un posibil brand cultural pentru Bucureştiul contemporan / 25 – 26.11 2011
Oraşul nostru, având un fond arhitectural industrial construit în perioada modernismului, ar putea să profite de el mult mai mult, aşa cum fac alte oraşe europene de succes. În cadrul acestor vizite vor fi puse în discuţie exemple de identităţi de oraşe create pe trecutul recent industrial, dar şi modalităţi de atragere a finanţărilor
Vor fi 200 de participanţi, între care şi un grup de arhitecţi din toată ţara prezenți la București cu ocazia Conferinței Naționale a OAR, din luna noiembrie.
Turul cuprinde o selecţie de clădiri industriale cu valoare de patrimoniu precum Uzinele Malaxa, Fabrica de bere Luther, zona industrială Filaret (inclusiv fabrica Wolf), complexul industrial Bragadiru, Moara Assan etc.
Acest proiect este realizat în parteneriat cu Asociaţia de Arheologie Industrială (AIR).
Expoziţia Relaţii Internaţionale. Tineri arhitecţi din Germania / 10.11 – 11.12 2011 - MNAC
Realizată în parteneriat cu Goethe–Institut Bucureşti, expoziţia pune accentul pe practici alternative, realizate de birouri tinere care lucrează în afara graniţelor Germaniei, între acestea numărându–se şi echipa Planwerk din Cluj. 14 birouri ale căror practici acoperă o gamă foarte largă de abordări de la design interior la proiecte de locuinţe, clădiri industriale, landscape design, programe culturale sau proiecte de dezvoltare urbană. De o calitate excepţională, expoziţia germană vine să evidenţieze un tip de atitudine orientată spre analiza pragmatică a resurselor existente, pe fructificarea contextului cultural.
Conferinţe: Carme Fiol–Costa şi Marta Cervelló Casanova / 17.11.2010 - MNAC
Întâlniri de arhitectură cu două dintre cele mai interesante firme de ahitectură contemporană din Spania. Aceste conferinţe sunt organizate împreună cu Institutul Cervantes.
Lansarea volumelor Urban Report #2 şi #3
Un studiu asupra fenomenului urban contemporan din România şi alte trei ţări din regiune - Bulgaria, Ungaria si Serbia. Proiect finanţat de Institutul Cultural Român în cadrul Programului Cantemir.