Fantani arteziene fara limite fizice
Apa in spatiul public are o serie de efecte pozitive: vara, temperatura poate fi mentinuta cu cateva grade mai jos in prejama unei faleze sau fantani urbane, caldura este tinuta la departare iar tonusul psihic al trecatorilor de ocazie creste. Umiditatea aduce beneficii si pentru verdeata sau pentru mica „populatie” urbana de pasari care aduc un mic colt de natura intre betoane si ciment. Si estetic, fantanile arteziene ofera o binevenita pauza vizuala (si sonora) in spatiul urban. Apa este, altfel zis, punctul central de interes al oricarei amenajari publice de genul unei piete sau a unui parc. Insa cand fantanile arteziene capata si valoare de atractie turistica se poate spune ca au indeplinit chiar mai multe functii decat orice alt concept urban.
Unul dintre cei mai buni designeri care creează adevarate „sculpturi” de apa, bazandu-se pe o serie de principii fizice si hidrologice este William Pye, Marea Britanie. Inspirat din natura, acesta manipuleaza la propiu apa, intr-un mod cu adevarat remarcabil, iar fantanile sale Vortex sunt apreciate intr-o serie de spatii publice din lume. O serie de versiuni mai mici sunt presarate prin orase diverse, insa fantana cea mai mare pe care a realizat-o (primale doua imagini de mai jos) este numita Charybdis si este situata in Seaham Hall din Sunderland, Marea Britanie.
”Suntem încântați că putem să demonstrăm încă o dată cît de rapid, eficient și într-un mod care economisește resurse imprimanta 3D poate să creeze spații de locuit și ce potențial deschide, totodată, pe segmentul locuințelor multifamiliale. Suntem convinși că tehnologia este deja pregătită pentru a fi utilizată la scară largă pe șantierele construcțiilor moderne și în special pentru proiectele de locuințe sociale”, declară Fabian Meyer-Brötz, director general al PERI 3D Construction.