Fațadă realizată cu panouri CORIAN Exteriors, pentru o clădire rezidențială
Cunoscut in special pentru plajele si izvoarele minerale, orasul Varna si imprejurimile sale consituie un reper important pentru un stil de viata cosmopolit. Metropola de la malul marii Negre este astazi o combinatie interesanta intre un oras port, santier naval si statiune estivala, marcante fiind si catedralele ortodoxe a caror arhitectura se imbina cu cea a cladirilor moderne. Arhitectura statiunii de la malul Marii Negre a fost completata in ultimii ani de tot mai multe constructii noi.
Una dintre cele mai recente si impresionante noutati arhitecturale din Varna se gaseste in centrul orasului. In 2018, biroul local de arhitectura STARH a prezentat cel mai nou proiect: o cladire rezidentiala cu o suprafata totala de 10.000 mp Complexul Rezidential Varna Wave. In realizarea designului cladirii, arhitectul Svetoslav Stanislavov, fondatorul STARH, nu a fost nevoit sa se aventureze prea departe: inspiratia pentru Varna Wave o constituie chiar valurile marii.
Solutia de fatada
Designul fluid urmarit de arhitect s-a concentrat si pe forma constructiei dispusa in forma literei L. Pe opt dintre etajele cladirii, prevazute cu balcoane, s-a urmarit redarea efectului valurilor care ajung lin la mal. Materializarea efectului valurilor a fost redat intr-o maniera statica cu panourile minerale de fatada Corian Exteriors. Unul din avantajele majore ale materialului l-a constituit usurinta de termoformare si, implicit, usurinta redarii formei dorite pe fatada.
Materialul a fost incorporat in balustradele exterioare cu ajutorul unor sectiuni speciale obtinute din Corian termoformat - s-au folosit bucati din acelasi material folosit la exterior - Glacier White.
"Designul este inspirat de miscarile apei marii", a spus architectul Stanislavov. "Balcoanele cladirii sunt intr-o nuanta inchisa, de grafit, cu rolul de a pune in evidenta si mai bine elementele albe orizontale. Forma ovala a colturilor da un aspect elegant si lin cladirii."
“Corian Exteriors este o solutie inovativa, cu o adaptabilitate extraordinara, ce ne-a dat posibilitatea sa redam forme complexe."
La realizarea fatadei, s-au folosit cca. 1.500 mp de Corian Exteriors.
Materialul a fost folosit in combinatie cu sticla, prezenta in zona de mijloc a fiecarui balcon, astfel incat sa permita oaspetilor o priveliste mai ampla. In completarea materialelor de fatada, au fost folosite si panouri din fibrociment care accentueaza efectul dat de fluiditatea placilor din Corian.
Alaturi de aspectul estetic, trebuie avuta in vedere si functionalitatea solutiei de fatada.
"Montate in sistem fatada ventilata, panourile Corian Exteriors au dus la sporirea eficientiei energetice a cladirii, contribuind si la cresterea rezistentei la umiditate."
Mai mult, rezistenta UV a panourilor a constituit inca un criteriu important in alegerea Corian, alaturi de usurinta de reparare in timp a fatadei.
Proiectat sa gazduiasca 47 de apartamente si un parter comercial, Varna Wave sta acum drept reper si prilej de socializare. Cum amprenta biroului de arhitectura consta in fatade cu detalii constant in fasii albe, este posibil ca acest tip de aplicatie sa apara si in proiecte viitoare.
"Corian Exteriors este o solutie inovativa", adauga Stanislavov. "Are o adaptabilitate extraordinara si ne-a dat posibilitatea sa redam forme complexe."
Sursa: GEPLAST
Fotografii: DuPont™