Ferestre false reproduc intr-un mod surprinzator lumina naturala
Cum ar fi daca ati putea schimba atmosfera intunecata dintr-o camera printr-o simpla apasare a intrerupatorului? Aceasta a fost ideea care a stat la baza proiectului realizat de Adam Frank si corpul de iluminat „Reveal Light” un mic proiector care creaza iluzia unei ferestre ce lasa lumina naturala sa patrunda in spatiul intunecos. Corpul de iluminat poate fi montat direct pe perete, tavan sau pe un element de mobilier si atunci cand este pornit proiecteaza pe peretele in cauza imaginea unei ferestre si siluete de copaci. Modelele concepute sunt variate atat in privinta dimensiunii si formei ferestrelor cat si a elementelor vegetale, de la simple ramuri pana la copaci infrunziti si palmieri.
Ideal pentru apartamentele din blocurile care nu beneficiaza de suficienta lumina naturala, proiectorul „Reveal Light” creaza impresia unei ferestre acolo unde inainte nu era decat un perete. Corpul de iluminat are o sursa standard de lumina alba sub forma unui tub halogen MR16 de 50W, putand fi folosit si cu sursa de 20, 50 sau 65W in functie de cerintele de iluminare ale spatiului. Pentru a acoperi o gama cat mai larga de situatii si cerinte din partea clientilor au fost create o serie de diapozitive pentru diferite modele de fereste si o alta serie de diapozitive cu siluete de copaci, oferind posibilitatea obtinerii a 25 de combinatii diferite.
Proiectorul are posibilitatea de a regla acuratetea imaginii, astfel incat sa se obtina o imagine cat mai apropiata de realitate. Conturul ferestrei a fost gandit sa fie mai estompat in timp ce celelalte parti ale imaginii pot avea diferite grade de claritate astfel incat sa se obtina senzatia de profunzime. Realismul imaginii proiectate este sustinut si prin miscarea subtila a proiectiei cauzata de curentii de aer care trec prin proiector. Acest flux de aer poate fi la randul lui reglat pentru a obtine diferite intensitati ale vibratiilor imaginilor.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa