Finisaje pentru pardoseli - ce se potriveste pentru baie?
Stim cu totii ca baia este incaperea destinata mentinerii igienei si a confortului personal, dar si incaperea care sa ne poata oferi un strop de relaxare dupa o zi obositoare. Finisajul pentru pardoseala baii trebuie sa indeplineasca trei considerente esentiale: rezistenta la umiditate, durabilitate si stil.
V-am putea spune cu usurinta ca, in functie bineinteles si de stilul ales pentru amenajare, orice tip de finisaj pentru pardosela s-ar potrivi pentru incaperea baii. Dar desigur ca unele tipuri de finisaje sunt mult mai potrivite pentru baie decat altele, si totul aici se leaga de rezistenta acestora la umiditate. Trecand mai departe, alte lucruri de care ar trebui sa tineti cont atunci cand alegeti finisajul pentru pardoseala baii sunt bugetul si stilul dumneavoastra de viata.
Care sunt pana la urma tipurile de finisaje pentru pardoseli potrivite pentru baie, si cum se deosebesc intre ele? Aflati in continuare.
Gresia
Cel putin pentru amenajarile interioare din Romania, pardoseala unei bai a devenit aproape sinonima cu gresia. Placile de gresie, simplu de instalat, ieftine sau scumpe, cu multiple optiuni de personalizare, au devenit de-a lungul timpului percepute ca o norma de amenajare a bailor. Avantajele gresiei sunt impermeabilitatea materialului, durabilitatea si intretinerea usoara.
Dezavantajul esential al finisajului cu gresie il constituie insa posibilitatea riscului crescut de alunecare, datorita suprafetei netede si lucioase a majoritatii placilor de gresie. Daca doriti sa eliminati pe cat posibil acest risc, sfatul nostru este sa achizitionati gresie antiderapanta. Pe langa aceasta, finisajul cu gresie este unul de tip rece.
Pardoseli din PVC
Daca v-ati decis asupra unei pardoseli din PVC, aceasta optiune aduce, pe langa costurile reduse de instalare, si avantajele impermeabilitatii, rezistentei la murdarie si intretinerii fara efort. Pardoselile din PVC pot fi achizitionate in rulouri sau dale, insa retineti ca rulourile din PVC scad riscul de infiltratie a apei sub finisaj datorita amenajarii uniforme, lipsite de spatieri.
Puteti de asemenea alege rulouri sau dale din PVC capitonate cu spuma, care sunt mai moi, insa avantajul principal al pardoselilor din PVC il reprezinta faptul ca indiferent de tipul sau modelul ales acestea sunt suprafete antiderapante.
Pardoseli vopsite si/ sau amprentate
O alta optiune potrivita pentru finisajul pardoselilor de baie este alegerea unor pardoseli vopsite si/ sau amprentate, cu vopsea epoxidica sau poliuretanica. Rezultatele obtinute prin utilizarea acestui tip de pardoseli pot fi cu adevarat spectaculoase, putandu-se remarca prin modele deosebite si de impact.
In ceea ce priveste avantajele, putem aminti aici aplicarea usoara a vopselei epoxidice, rezistenta chimica si mecanica ridicata, impermeabilitatea sau faptul ca nu contine solventi sau alti agenti toxici. Singura problema majora pe care pardoselile vopsite o pot aduce este riscul mai crescut de alunecare, mai ales daca in compozitia vopselii epoxidice nu exista agregate precum nisipul sau cipsurile.
Piatra naturala sau artificiala
Considerat un finisaj pentru pardoseala inclus in categoria produselor de lux, piatra naturala sau artificiala reprezinta o optiune versatila, care poate fi pliata pe cerintele diverse ale utilizatorului si care se poate preta atat la amenajarile in stil clasic sau traditional, cat si la cele moderne. Daca veti alege sa finisati pardoseala baii utilizand dale de piatra, atunci garantat veti beneficia si de durabilitate, rezistenta si calitate iar pentru a impiedica alunecarea suprafta acesteia trebuie sa fie prelucrata prin buceardare sau prin finisarea cu caneluri sau profilaturi. Singurul inconvenient este pretul ridicat al acestui tip de finisaj, fiind si cel mai costisitor. Nu va recomandam insa finisarea pardoselii baii cu piatra daca va deranjeaza zgomotele de impact care se produc prin utilizarea pardoselii.
Pluta
Pardoselile din pluta sunt potrivite pentru baie nu doar pentru faptul ca reprezinta o solutie sustenabila, ci si pentru ca sunt rezistente la umiditate si mucegai. Cu toate acestea, este necesar ca suprafata pardoselilor din pluta sa fie tratata prin aplicarea catorva straturi de poliuretan o data la cativa ani, pentru a mentine rezistenta la umiditate a plutei.
Comparativ cu celelalte tipuri de finisaje, pluta reprezinta si un izolator fonic si termic natural.
Surse foto: www.amtico.com, www.pinterest.com, www.docxie.com, www.bnpmedia.com, www.plus.yixin.im, www.newfurnituresdesign.com, www.nehomemag.com, www. beautifullycoastal.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu