Fondul locativ are nevoie de solutii durabile si sprijinul sectoarelor conexe
Ce-a de-a treia ediție a evenimentului dedicate specialiștilor în construcții, CELCO FORUM CONSTRUCT 2014 - Dezvoltarea durabilă a fondului locativ, la Hotelul Condor din Mamaia, eveniment organizat de CELCO, în parteneriat cu Lafarge România, a reunit arhitecți, proiectanți, constructori, cadre universitare și studenți pentru a pune în discuție cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă sectorul în momentul actual.
“În 2004 a fost introdus și pe piața materialelor de construcții din România standardul European pentru elemente de zidărie care la vremea respectivă impunea ca rezistența minimă la compresiune să fie min 1,5 N/mm2. În 2006 au fost emise eurocodurile C106 și P101-1, unde se făcea o departajare între pereții structurali, nestructurali și panourile de umplutură, dar aici s-au strecurat niște greșeli și producătorii de BCA erau obligați să producă un BCA de rezistență la compresiune chiar de 7,5 N/mm2, urmând ca greutatea specifică sa fie de peste 850 kg, diminuându-se eficiența construcției și avantajul principal al zidăriei din BCA: termoizolarea. A fost o muncă susținută în perioada următoare până chiar în anul 2014, când aceste eurocoduri au fost revizuite și, de atunci, s-a făcut o separare clară între elementele de zidărie pentru pereți structurali, nestructurali și panourile de umplutură. În tot acest timp am dezvoltat cele 4 tipuri de BCA CELCO: Structoterm, Superblock, Megaterm și Standard pe care continuăm să le îmbunătățim pentru a putea răspunde tuturor nevoilor clienților noștri”, a spus dl. Ion Secăreanu, Director General CELCO.
Gabriela Sava, Consilier Juridic CELCO, a punctat: “O problemă importantă pe care dorim să o aducem în discuție este cea a consumatorilor industriali care sunt racordați la sistemele de distribuție gaze naturale. Suntem de părere că este nevoie de o abordare mult mai atentă a consumatorilor industriali racordați la sistemele de distribuție, pentru a nu exista discriminare între producători, în caz contrar soluția fiind ori oprirea activității, ori indreptarea atenției către sistemele de combustibil alternativ care, însă, necesită investiții majore și care vor avea un impact negativ asupra mediului.
În continuare doresc să evidențiez câteva aspecte din Legea 350/2001 care sunt restrictive și descurajează interesul investitorilor. Un indicator important în luarea deciziei de a realiza o construcție, indiferent de destinația ei, este coeficientul de utilizare a terenului (CUT). Astfel, potrivit art. 46, aliniat 7 din lege, CUT - ul maxim admis este 4. Realizarea unei contrucții cu un CUT mai mare de 4 ar fi posibilă numai prin modificarea Planului urbanistic general, ceea ce practic este imposibil. Așa cum sunt reglementările noastre, înseamnă că noi nu vom avea niciodata zgârie nori”.
Cele mai noi materiale de construcții CELCO lansate pe piața românească, au fost prezentate de către Andreea Rotund-Maier, Specialist Marketing CELCO: “Energia pentru încălzire reprezintă aproximativ 55% din consumul total de energie în apartamente şi până la 80% în casele individuale. Îmbunătățirea eficienței clădirilor în faza de proiectare este mult mai simplu de realizat, decât recondiționarea clădirilor mai vechi. Astfel, CELCO a dezvoltat soluția de termoizolare ignifugă și 100% ecologică, CELCO MEGATERM și primii buiandrugi termoizolanți, BUIANDRUGII CELCO, mult mai ușor de pus în operă și cu rezistențe cuprinse între 1500 -1800 kg, în funcție de dimensiuni. În continuare pregătim lansarea blocurilor de BCA de zidărie CELCO MEGATERM+ pentru construcții în cadre cu deosebite capacități de termoizolare, un BCA ce va avea o densitate de doar 350 kg/m3 și o conductivitate termică de 0,09 ± 0,01 W/m°K”.
Miron Ghiulgian, Marketing Product Development Manager Lafarge România, a declarat: “Contribuim la construirea locuințelor mai accesibile, oferim soluții pentru construcții verticale, clădiri durabile, care protejează mediul și un transport mai ușor și mai rapid, încurajăm performanța și creativitatea arhitecturală.
Am acceptat cu plăcere provocarea primită din partea partenerilor noștri, CELCO, de a dezvolta un ciment mai fin, cu o densitate mai mică, dar performant, special pentru producția de BCA. Așa am reuștit să lansăm pe piața românească cimentul CEM I 52,5R în 2004.
Continuăm colaborarea fructuoasă și asteptăm cu nerăbdare noile provocări”.
Elena Fulina, Corporate Regional Manager Unicredit Țiriac Bank, împreună cu Monica Drăgan, Consultant Enclude Solutions, au prezentat programul de finanțare RoSEFF BERD pentru IMM-uri, dedicat creșterii eficienței energetice prin înlocuirea sau achiziționarea de echipamente și utilaje cu altele mai eficiente energetic sau instalarea de sisteme de energie regenerabilă, investiții ce se pot ridica până la 1 milion de euro, cu granturi de până la 15%.
Au mai luat cuvântul Arh. Alexandru Bălan, Președintele OAR Dobrogea, și doamna Conferențiar Universitar Anca Constantin, Director de departament în cadrul Facultății de Construcții, Universitatea Ovidius, Constanța.