Gastronomia urbana si ambientul. Amenajare de restaurant
In Horeca se stie ca in cazul unui restaurant, de la meniu si servire, pana la mobilierul ales, arhitectura spatiului si pozitionarea urbana, fiecare factor in parte este esential pentru succes. O amenajare de restaurant, fie ca este vorba de spatii cu specific romanesc sau international, este la fel de importanta ca felurile de mancare care se servesc aici. In plus, amenajarea poate face o diferenta semnificativa de clientela si poate influenta preturile de pe nota de plata.
Scriam in urma cu doua saptamani despre Gastronomie urbana si ambient, cu scurte prezentari ale tuturor tipurilor de local, de la fast food, la bistro. Dar restaurantul ca si concept nu poate fi definit prin istoricul sau, ci prin tendintele actuale, dat fiind faptul ca spatiile culturale in care a evoluat s-au contopit astazi. Chiar si cand vorbim despre restaurante traditionale versus restaurante contemporane, granitele sunt usor de incalcat.
Designul de interior si restaurantele
Cand vorbim de o amenajare de restaurant, putem spune ca mediul urban a dat nastere uneii serii de hibrizi si concepte de design si ambient. Nu doar in materie de mobilier, ci si de decoratiuni si finisaje alese. Spatiul contemporan a pus grefe moderne peste autenticitatea traditionala sau a imprumutat elemente internationale si idei din cele mai diverse culturi. Cuvinte precum fusion (intrepatrunderea a doua sau mai multe discipline, tehnici) au intrat nu doar in limbajul bucatarilor, ci si al designerilor sau creatorilor de mobilier de restaurant. Restaurantul de astazi este un amestec de nou si vechi, de creativitate si originalitate, iar tendinta generala este de a se crea locuri unicat, a caror identitate vizuala poate garanta diferentierea de concurenta.
Designul de restaurant stabileste scena pe care are loc experienta culinara clientului. Efectele unui spatiu atragator pentru client pot fi surprinzatoare: studiile au dovedit deja ca percepem gusturile ca mai bune sau mai rele in functie de ambient, culorile, texturile, finisajele influentand si ele perceptiile noastre.
Arhitectura si locurile problema
Ati observat, nu o data, zone de restaurant de care clientii pur si simplu nu sunt atrasi? Arhitectul sau designerul de interior care se ocupa de amenajare identifica piesele lasate fara protectie vizuala, suprafetele dificil de mobilat eficient sau felul in care pot fi reinterpretate elementele spatiului. Pentru beneficiar, un studiu “de vedere”, de pe fiecare scaun in parte, este o metoda eficienta de a identifica calitatea amenajarii si de asemenea permite intelegerea armoniei dintre piesele de mobilier. Un scaun prea inalt sau prea scund pentru masa la care este folosit sau o canapea prea joasa pentru un spatiu formal sunt erori ce pot fi evitate din start si nu trebuie constatate ulterior.
Dar si obiectivul de business este important, stiut fiind ca unele tipuri de restaurante tintesc spre medii familiare, relaxante, informale (cum e cazul localurilor rustice sau cu specific traditional), in timp ce altele mizeaza pe formal si eleganta. In final, fiecare amenajare de restaurant este determinata de conceptul de afaceri. Cu cat mai mare este miza, cu atat mai multe resurse ar trebui sa mearga in elementele de design.