Gatitul pe inductie - ce e bine de stiut
Pana nu demult, cea mai bine cotata optiune de inlocuire a gatitului pe gaz o reprezenta gatitul pe curent electric. Treptat insa observam o noua tendinta, prezentata ca fiind mai de incredere si mai sustenabila, si anume cea a gatitului pe plite cu inductie. Ce inseamna insa aceasta alegere, de ce ati face-o si, mai ales, ce ii sustine costurile destul de ridicate?
A gati inseamna a prepara mancare prin folosirea actiunii caldurii asupra alimentelor. Sursele de caldura se impart in principal in doua categorii: gazul si electricitatea. Daca in cazul gatitului pe gaz nu sunt foarte multe lucruri de spus, in cazul gatitului pe curent electric putem alege intre aparate de gatit cu plite cu inductie sau plite vitroceramice. Care este diferenta? Va oferim o explicatie pe intelesul tuturor: spre deosebire de gatitul cu gaz sau de plitele electrice vitroceramice, gatitul pe inductie nu genereaza caldura cu scopul de a o transfera catre vasul pentru gatit, ci face vasul pentru gatit sa genereze el insusi caldura.
Procesul are loc pe baza functiilor electromagnetice ale elementilor de inductie ce se regasesc sub suprafata ceramica a plitei. De exemplu, cand un metal feros intra in contact cu campul magnetic generat de elementi, campul magnetic transfera (sau sa spunem “induce”) energie catre vasul pentru gatit. Asadar, transferul de energie duce la incalzirea metalului, iar controlul cantitatii de caldura se realizeaza prin controlul nivelului campului electromagnetifc.
1) Componentele electronice fac o bobina (liniile rosii) sa genereze un camp electromagnetic.
2) Campul electromagnetic patrunde in metalul feros al vasului pentru gatit si produce un curent electric ce genereaza caldura.
3) Caldura generata in vasul pentru gatit se transfera catre alimentele din interior.
4) Campul electromagnetic nu afecteaza nimic din exterior – odata ce vasul a fost ridicat de pe plita, sau plita a fost inchisa, caldura nu mai este generata.
Fiind vorba despre un camp electromagnetic, vorbim bineinteles si despre materiale ce pot intra in contact magnetic. Asadar, nu puteti face o alegere aleatorie a vaselor pentru gatit, ci acestea vor trebui sa fie confectionate din metale feroase. Aluminiul, cuprul sau pyrex-ul (yena) nu vor functiona niciodata pe o plita cu inductie. Alegeti insa cu incredere vase pentru gatit din otel sau fonta, avand si avantajul ca acestea reprezinta unele dintre cele mai bine cotate materiale pentru vasele de gatit, fiind si alegerea bucatarilor de renume.
Avantaje
- Inertia termica scazuta – Unul dintre lucrurile pe care bucatarii le apreciaza la plitele cu inductie este faptul ca intensitatea caldurii se poate ajusta foarte rapid si cu mare precizie. Motivul este inertia termica scazuta a plitelor cu inductie, insemnand ca acestea nu retin si nu transfera mai departe caldura.
- Fara pierderi de caldura – Prin gatitul pe inductie, energia este transferata direct vasului pentru gatit prin intermediul campului electromagnetic. Gatitul pe gaz sau pe plite vitroceramice transforma energia in caldura si abia apoi o transfera vasului. Astfel, o cantitate semnificativa din caldura se pierde si poate duce la supraincalzirea bucatariei dumneavoastra. Prin comparatie, gatitul pe gaz utilizeaza doar 40% din caldura generata pentru gatit, pe cand gatitul pe inductie utilizeaza cel putin 84% din aceasta.
- Siguranta – Plita cu inductie nu se incalzeste. Stim ca suna greu de crezut, aceasta va functiona doar in contactul cu un material feros. Asadar, riscul de arsuri este eliminat, Nu va faceti probleme nici daca v-ati gandit ca accesoriile sau bijuteriile metalice pot intra in contact cu campul electromagnetic; plitele cu inductie sunt dotate cu senzori care detecteaza cat de mult metal feros patrunde in zona de actiune a campului. Accesoriile sau bijuteriile contin cu siguranta mai putin metal feros decat o cratita mica.
Dezavantaje
Vasele pentru gatit – Cel mai recunoscut dezavantaj al gatitului pe inductie se leaga de faptul ca plita functioneaza doar in contact cu vasele din metale feroase. Asadar, daca dumneavoastra detineti deja numeroase vase pentru gatit din materialele neferoase, va fi nevoie de o noua investitie. Dintre metalele feroase din care puteti alege mentionam fonta si otelul ca doua dintre cele mai reprezentative optiuni. Retineti ca doar pentru ca pe eticheta este scris “otel inoxidabil” nu inseamna si ca vasul va functiona pe plita dumneavoastra cu inductie. Sfatul nostru este ca atunci cand porniti in cautarea vaselor pentru gatit potrivite, sa va inarmati cu un magnet si sa le testati.
Caderile de curent – Acest dezavantaj se aplica si plitelor vitroceramice, iar consecinta este foarte usor de banuit: daca locuiti intr-o zona in care adesea intervin pene de curent, nu veti putea gati. Desi in astfel de cazuri cei mai multi se echipeaza si cu o cu sursa separata de curent electric, este bine sa constientizati acest dezavantaj si sa nu il ignorati.
Pretul ridicat – Plitele pe inductie costa mai mult decat gatitul pe gaz sau pe plite electrice. Cu toate acestea, si avantajele unei astfel de alegeri sunt pe masura. Putem deci spune ca in acest caz se aplica foarte bine zicala “dai un ban, dar stai in fata”.
Ce parere aveti despre gatitul pe inductie? Ati facut sau ati face o astfel de alegere? Asteptam raspunsurile dumneavoastra.
Surse foto: www.amazon.com, www.pyrolave.gr, www.mirkbt.com.ua, www.inducation.weebly.com, www.ankastreal.blogcu.com, www.asko.co.nz.
Redactat de: Claudia Gorunescu