Gazon decorativ pentru terase, curti si chiar balcoane!
Gazon artificial? Oricat ar parea de nenaturala ideea sa nu va crestei propria iarba, ganditi-va la faptul ca beneficiati de un aspect impecabil oricum ar fi vremea de afara: e vorba de un spatiu mereu verde, in plus rezistent la diverse tipuri de trafic (inclusiv la cel greu, daca alegeti produsul adecvat). Iata de ce este o idee valabila atata pentru zonele de teren prin care treceti cu masina spre garaj, dar si pe spatii precum verande sau pe marginea psicinelor. Nu in ultimul rand, e demna de luat in calcul si ideea ca nu mai aveti nevoie sa tundeti iarba, s-o tratati contra daunatorilor, gazonul pastrandu-si aspectul fara sa fie nevoie de vreun efort.
Gazonul artificial sau sintetic ori o mocheta de exterior este foarte usor de montat inclusiv pe suprafete de lemn, ciment, beton. Ceea ce le face o alternativa perfecta pentru cei care ar vrea sa inlocuiasca o suprafata de acest gen cu una verde, dar totusi nu s-ar apuca de lucrari majore de decopertare sau demontare. Ba chiar se potrivesc si in balcoane si pe terase, devenind genul de spatiu verde pe care si cei care locuiesc la bloc si-l pot permite.
Texturile diverse (ba chiar si nuantele diverse) pot acoperi o serie de suprafete, lasandu-va sa creati in curtea unei case sau a unei firme spatii de joaca, de recreere (pana si un mini-teren de golf, daca doriti).
Acoperirea unui teren cu materiale sintetice nu este de altfel o idee noua. O serie de materiale artificiale alcatuiesc covoare pentru exterior, cu fibre, din cauciuc sau PVC: ele si-au gasit utilitatea in primul rand gratie rezistentei pe care o ofera, dar si pentru ca dau un aspect familiar si confortabil unor spatii exterioare. Chiar daca ploua sau e foarte soare, “gazonul” ramane verde si la fel de des, un avantaj pentru cei cu prea putin timp la dispozitie. In plus, capusele sau alte insecte nu prea au chef sa se cuibareasca in iarba sintetica.
Garantia gazonului sintetic variaza in timp, in functie de materialul din care este facut (polietilena sau polipropilena), de dimensiunile si structura firelor (grosime, inaltime, multifilament, monofilament), asa ca cereti mai multe indicatii de la producatori, care va pot recomanda cel mai longeviv produs, cel mai accesibil ori cel mai potrivit in functie de destinatia pe care o veti da terenului astfel acoperit.
Montajul gazonului sintetic poate fi realizat de catre personalul specializat din cadrul firmei de la care achizitionati produsul, dar poate fi montat si in regie proprie. Pe suprafata plana, curatata in prealabil de impuritati si de praf se monteaza piesele de gazon artificial sau mocheta de exterior cu ajutorul unui adeziv dedicat. E o procedura simpla si accesibila, care trebuie insa sa respecte conditiile producatorului (mai multe informatii despre montaj, specific, cautati pe eticheta sau in recomandarile fiecarui producator, conteaza ce produs ati achizitionat). La montare, se tine cont si de greutatea foii de gazon, mai ales daca e vorba de terase la inaltime sau blacoane.
Pentru montarea gazonului puteti folosi adezivul Adesilex G19 de la MAPEI (gasiti detalii despre produs pe link-ul acesta.
Pentru mochete sintetice de exterior puteti gasi produse la VIGANO sau mai multe informatii despre gazon artificial NamGrass pe site-ul harmonydesign.