Ghid: Șapă autonivelantă sau șapă de egalizare?
Ai nevoie de o pardoseala uniforma? Trebuie sa ridici nivelul podelei? Ai pardoseala cu denivelari? In toate situatiile ai nevoie de sapa. Cu ea vei reusi sa pregatesti pardoseala pentru placarea finala, fie ea cu parchet, fie cu piatra naturala sau gresie.
Tehnic, sapele sunt de doua feluri:
• Sapa de egalizare - necesara cand vrei sa fixezi un nivel al pardoselii, aceasta sapa este un mortar cu nisip cu granulatie mare, care se aplica direct pe substrat, pana la atingerea cotei dorite pentru pardoseala
• Sapa autonivelanta - necesara pentru uniformizarea suprafetei, aceasta sapa, in compozitia careia intra un nisip fin, se poate aplica peste sapa de egalizare determinand netezirea pardoselii si eliminarea astfel a denivelarilor prezente
Pentru precizari suplimentare o sa iau exemplul sapelor WEBER, recomandate de PIATRAONLINE pentru calitatile lor de exceptie, care le pozitioneaza printre liderii de piata.
1. Sapa de egalizare Weber D10
Este o sapa cu caracteristici mecanice foarte bune (rezistenta la compresiune de 35 N/mm²). Daca ai nevoie de o pardoseala rezistenta la trafic, indiferent daca acesta este mediu sau mare, alegerea unei sape cu rezistenta mecanica buna este esentiala pentru ca aceasta sa nu crape si sa va distruga placarea, fie ea chiar din piatra naturala. Cu tehnologia actuala, inclusiv piatra cubica se monteaza pe pat de sapa semi-umeda, care trebuie, evident, sa suporte greutatea vehiculelor care circula pe drumul respectiv. Dupa modul de montaj sapa de egalizare poate fi:
- Sapa de aderenta (simpla, monolit) - cu rol tipic de egalizare, se aplica direct pe substrat
- Sapa cu strat de separare (glisanta) - are un strat separator (carton, folie) intre ea si suport
- Sapa cu mai multe straturi de separare (flotanta) - straturile sunt din polistiren, folie PVC, vata minerala si formeaza cel mai folosit tip de sapa
Pentru alegerea sapei potrivite, mai este necesar sa analizezi consumul per strat. La Weber, acesta este de circa 40 kg/m² pentru un strat de 2 cm grosime si trebuie apreciat ca bun, in conditiile in care sapa de egalizare se aplica in straturi de 2-5 cm, de la sapa simpla pana la cea flotanta. Asadar, inseamna un consum de circa 80 kg/m² pentru doua straturi, in general suficiente pentru majoritatea cazurilor (mai putin pardoselile cu incalzire). Turnarea sapei se face dupa aplicarea pe substrat a unei amorse. Grundul Weber GR100 satisface toate criteriile, cu rezultatele foarte bune. Tehnologia de turnare este cea clasica, iar suprafata pe care se aplica sapa de egalizare Weber este circulabila dupa 24 de ore. Pentru detalii de montaj consultati articolul Cum indreptam podeaua cu sapa de egalizare D10 de la Weber.
Spre comparatie, sape bune sunt oferite si de catre Ceresit, Mapei (Topcep), Adeplast (Top 2), Baumit (Solido) etc. Alegerea finala a clientului depinde adeseori de criterii legate de pret sau de simpla preferinta.
2. Sapa autonivelanta cu fibre de armare Weber.Plan Profi
Este o sapa care se aplica direct pe substrat sau pe o sapa de egalizare turnata anterior. Pentru o aderenta buna se foloseste tot grundul Weber GR100. Pentru eliminarea denivelarilor se toarna straturi cu grosimi intre 2 si 10 mm cu un consum mediu de 1.5 kg/m²/strat de 1 mm, aceasta inseamna un consum de circa 3 kg la un strat de 2 mm. Si acest consum se poate aprecia ca bun fata de alti producatori. Alti parametri care fac din aceasta sapa un lider de piata sunt rezistenta mecanica (peste 20N/mm²) si aderenta (0.5 N/mm²). Pentru turnarea sapei gasesti detalii in articolul Cum se toarna o sapa autonivelanta. Peste sapa turnata se poate circula dupa 24 de ore. Alte variante bune sunt in piata sunt Ceresit CN68 sau Mapei Ultraplan Eco.
PIATRAONLINE recomanda sapele si grundul Weber pentru un raport calitate/pret corect si in conditiile in care folosirea lor pentru placarile in piatra a dat rezultate remarcabile. Specialistii nostri de la sediul din Aleea Teisani nr. 137A, sector 1, te pot informa si indruma in alegerea ta.