Ghid complet pentru refacere aspect terasă exterioară din piatră naturală – episodul 2
Daca ai citit in episodul 1 si ai reusit sa elimini petele de pe terasa ta placata cu piatra naturala, cu siguranta ca te gandesti sa mentii suprafetele curate cat mai multa vreme. Si asta poti sa faci singur aplicand impermeabilizanti pe ce ai curatat.
Ca sa stii ce si cum sa faci vino la PIATRAONLINE si afla:
1. de ce e bine sa impermeabilizezi suprafetele din piatra naturala
principala contestatie pe care o aduc adversarii tratamentelor este aceea ca daca piatra a rezistat milioane de ani netratata de ce ar fi nevoie tocmai acum de impermeabilizari, sigilari, cristalizari si alte alea. Aceasta afirmatie este greu de contrazis in doua cuvinte. Viata cotidiana aduce cu ea, pe langa avantajele civilizatiei, si o doza insemnata de stress, acesta se manifesta printre altele printr-o poluare zdravana a mediului exterior, cu toate nenorocirile aferente, de care piatra mileniilor trecute, a fost ferita. Succint vorbind, prezentul se manifesta intr-un mod agresiv si asupra amenajarilor din piatra naturala, acestea trebuie protejate nu pentru a le feri de distrugere, ci pentru a le mentine proprietatile de frumusete si unicitate.
2. cum protejezi placarile din piatra naturala exterioare
evident ca raspunsul se regaseste in impermeabilizare dar avem doua feluri de impermeabilizanti: impregnatorii si sigilantii. Primii patrund in piatra, nu schimba aspectul si sunt destinati protectiei la praf, apa, uleiuri si la actiunile mai multor agenti de patare, ei fac intretinerea mai ieftina si mai usoara. Sigilantii se “astern” pe suprafata, formand o pelicula, ofera si ei protective, insa ceva mai redusa si pot schimba aspectul placarii. Sunt renumiti pentru efectele pe care le ofera, ei dau placarii aspect de “umed” sau “satinat”. Uzual se numesc “lacuri de piatra”. In zone umede e greu de prognozat comportamentul acestora in timp.
3. diferenta dintre impermeabilizantii pe baza de solventi si ecologici
impermeabilizantii pe baza de solventi sunt cei care dezvolta un miros puternic si neplacut. Patrund bine in porii pietrei si mentin protectia pe o durata indelungata. Cei pe baza de apa (ecologici) nu miros, protectia este de asemenea eficienta. Diferenta pleaca de la puterea de penetrare, impermeabilizantii pe baza de solventi au eficacitate sporita. De aceea se recomanda aplicarea unui strat in plus in cazul folosirii impregnatorilor pe baza de apa.
4. cum sa protejezi terasa din placi polisate
desi nu e prea recomandat acest finisaj din cauza pericolului de alunecare pe suprafata totusi frumusetea placarii si cheltuielile scazute de intretinere determina multi clienti sa opteze pentru piatra lucioasa. Un impregnator bun este LTP MPG care protejeaza la apa, grasimi si unele pete, fara sa schimba aspectul placarii. Varianta ecologica potrivita este Mattstone H2O, acest impregnator pe baza de apa fiind compatibil cu orice tip de piatra si orice finisaj.
5. cum sa protejezi terasa exterioara din piatra poroasa
piatra poroasa este mai greu de intretinut de aceea iti recomand sa o tratezi la putin timp dupa ce ai montat-o, ca sa nu-i lasi timp sa se murdareasca si sa se pateze. Sunt mai multe variante de impregnatori de folosit, dintre ele LTP Mattstone reprezinta o solutie care si-a dovedit viabilitatea in timp si care se poate folosi pe orice tip de piatra dar si pe caramida sau beton. Permite suprafetei sa respire si imbunatateste usor culoarea. O accentuare superioara a culorii, similara unei revitalizari, se obtine cu LTP Colour Intensifier.
Pe langa acest efect solutia asigura o buna protectie la apa, grasimi si unele pete.
6. cum sa protejezi terasele cu expunere mare la soare
un impregnator ecologic, bun pentru suprafete deschise, cu expunere mare la soare, este LTP External Stone Sealer. Acesta se poate aplica pe orice tip de piatra, cu orice finisaj, avand rezultate superioare in protejarea placarilor la radiatii UV. Este eficient si impotriva contaminarii cu mucegai si previne formarea eflorescentelor. Rezista bine la efectele intemperiilor.
7. cum sa restaurezi aspectul unei placari exterioare din granit
de multe ori suprafetele exterioare din granit se decoloreaza si capata un aspect fad. Acesta poate fi schimbat definitiv folosind LTP Blackstone, o solutie cu dublu efect: impermeabilizeaza suprafetele si le schimba aspectul. Practic se obtine o innegrire a suprafetei cu o nuanta depinzand de numarul de aplicari. In multe cazuri de suprafete cu aspect compromis aceasta modalitate apare ca avantajoasa intrucat se evita refacerea integrala a placarii.
Pentru detalii vino la sediul PIATRAONLINE din Aleea Teisani 137A sector 1, Bucuresti. Poti afla mai multe informatii si sunand la numarul de pe site sau trimitand un email pe adresele office@piatraonline.ro sau tehnic@piatraonline.ro
In episodul urmator afla ce sa faci ca sa protejezi blaturile de lucru si mesele pe care mananci de contaminarea cu bacterii.
Descopera specialistul din tine, cu PIATRAONLINE!