Ghid complet pentru tunderea corectă a gazonului
Fie că ai plantat rulouri de gazon natural, fie că ai o peluză obținută prin însămânțare, operațiunea de tundere va crește durata de viață a gazonului și îl va determina să rămână verde intens, sănătos și viguros pentru mai mult timp; în caz contrar, gazonul va crește în înălțime, se va rări, iar la următoarea tundere vor rămâne tulpini fără frunză, peluza va fi îngălbenită și degradată; apar goluri, spații propice dezvoltării buruienilor.
Totuși, tunderea este operațiunea principală prin care gazonul se îndesește, însă reprezintă și un factor de stres pentru acesta. De aceea, întreținerea gazonului prin tundere trebuie să fie făcută respectând câteva principii esențiale.
1. Tunde o treime din firul de iarbă
Specialiștii în gazon din Marea Britanie, o țară cu tradiție în acest domeniu, recomandă tunderea firelor de gazon la o treime din dimensiunea acestora. Doar în cazul în care peluza este foarte sănătoasă, mașina de tuns trebuie setată pentru o tundere mai joasă. Totuși, respectă regula de 1/3 pentru ca gazonul din curtea ta să formeze un covor dens și uniform, rezistent la boli și dăunători. În plus, tunderile prea joase pot conduce către compactarea solului, fapt care va bloca drenajul și aerisirea solului.
2. Tunde la intervale de timp regulate
Indesirea firelor de iarbă este în strânsă legătură cu tunderea frecventă. Adaptează intervalul de timp în funcție de sezonalitate și nu te abate de la acestă regulă. Dacă gazonul nu este tuns la timp, se va rări și îngălbeni, plantulele vor forma semințe, se vor îngroșa tulpinile și va scădea masa foliară. Într-o primă fază, dezavantajul este doar estetic, însă dacă problema nu este remediată curând, gazonul poate fi atacat de buruieni care vor sufoca firele de iarbă.
Primăvara – prima tundere din an trebuie realizată după ce riscul de ninsoare a dispărut. Odată cu tunderea, primăvara este indicat să scarifici și aerezi, astfel încât solul și rădăcinile gazonului să fie pregătite pentru un nou sezon vegetativ. Dacă în martie-aprilie va fi nevoie să tunzi o dată pe săptămână, ritmul de creștere al firelor de gazon va fi tot mai accelerat, iar în luna mai, când temperaturile sunt deja ridicate,tunde chiar de două ori pe săptămână.
Vara – perioadele secetoase diminuează ritmul de creștere al gazonului, așa că, în lunile de vară este suficient să folosești mașina de tuns doar o dată la 10 zile. Față de perioada accelerată din primăvară, când înălțimea gazonului ar trebui să aibă 3-5 cm, în perioada caniculară se poate tunde la 6-7 cm înălțime. Asigură-te că sistemul de irigare nu este pornit în ziua tunderii și tunde firele de iarbă dimineața devreme sau seara, după ce apune soarele.
Toamna – din nou gazonul intră într-o perioadă vegetativă, adică va crește într-un ritm accelerat. Tunde săptămânal și scade din nou la înălțimea mai mică din primăvară de 3-5 cm. Pe măsură ce temperaturile încep să scadă și observi că iarba nu se mai dezvoltă, redu regularitatea tunderilor.
Indiferent de perioadă, dacă se întâmplă să nu se respecte frecvența tunderilor și gazonul crește la o înălțime de 15-20 cm, reducerea la înălțimea normală se va face treptat, respectând regula prin care partea tăiată nu va depăși o treime din înălțimea firului de iarbă. De asemenea, dacă este nevoie, se vor face lucrări de nisipare și supraînsămânțare.
3. Respectă momentul optim necesar tunderii
În momentul tunderii, este foarte important ca gazonul și solul să fie uscate. Atunci când sunt ude, firele de gazon nu mai sunt în poziție perfect verticală. Lamele utilajului de tuns trebuie să fie bine ascuțite și să acționeze în mod perpendicular asupra firelor de iarbă, astfel încât să le taie fără să le franjureze. Tunderea pe un sol îmbibat cu apă poate forma șanțuri și porțiuni neuniforme pe covorul verde; dacă a plouat torențial, așteaptă câteva zile până când apa este complet absorbită și doar apoi te poți ocupa de tundere.
De asemenea, evită să tunzi iarba în mijlocul zilelor toride; astfel vei evita stresul peluzei de gazon. Dacă există perioade îndelungate de ploi, cu orice efort suplimentar, se va tunde peluza și se vor evacua resturile de iarbă. Din cauza umezelii, firele tunse se vor lipi unele de celelalte și nu vor putea fi aspirate în sacul mașinii de tuns. În acest caz, gazonul tuns se va grebla și aduna manual.
4. Tunde cu mișcări „du-te/vino”
Dacă tânjești după un gazon cu aspectul celui de pe marile terenuri sportive, atunci trebuie să știi că unul dintre secrete este direcția de tundere. Tunderea dungată este o metodă facilă; mergi cu mașina de tuns iarbă până la capătul peluzei și întoace-te paralel cu dunga creată, în sens invers. Astfel, firele de gazon vor fi stimulate să crească. La următoarea tundere schimbă sensul pe fiecare dungă.
Dacă terenul pe care ai gazon nu este perfect plan, atunci tunderea se va realiza perpendicular pe panta de înclinație, evitând alunecarea mașinii și formarea de urme ale ezitărilor.
O atenție sporită trebuie acordată zonelor în care este mai greu de pătruns (în jurul scuarurilor, gardurilor, arborilor etc.)
5. Elimină resturile de iarbă tăiată
Riscul de îmbolnăvire a peluzei crește atunci când resturile firelor de iarbă tăiate nu sunt debarasate de pe suprafața peluzei. Așadar, elimină părțile tăiate din firele de iarbă folosind o greblă pentru a le aduna. Pentru eficientizare, este recomandat să folosești o mașină de tuns dotată cu un sac colector.