Gradina acvatica in amenajarile peisagistice
Apa, element esențial din care s-a născut Universul în miturile cosmogonice ale popoarelor lumii, a captat atenția și a fascinat întotdeauna, fiind un simbol general valabil al vietii, al regenerării, un mijloc de purificare considerat a avea virtuți sacre. Astfel, prin introducerea unui element acvatic într-o amenajare peisagistică, aceasta va deveni mai interesantă și mai atractivă.
Apa a fost prezentă în fiecare eră și cultură în Istoria Peisajului, începând cu grădinile egiptene, mesopotamiene (babiloniene) care utilizau mecanisme și sisteme ingenioase de irigații, până la cele persane, indiene, chinezești sau preislamice. Până în epoca modernă când s-a introdus pompa modernă de apă, a avea o grădină acvatică însemna un act de bogație al suveranilor vremii, pentru că uneori era necesară modificarea reliefului, a unor cursuri de apa, râuri sau izvoare naturale, pentru a le capta și introduce în amenajările peisagistice sub forma cascadelor, grădinilor lacustre și acvatice, iazurilor sau a fântânilor decorative.
Folosită în grădini, apa poate aduce lumină și viață în cele mai restrânse spații, iar sunetul produs de o cascadă sau de mișcarea apei diminuează zgomotele urbane și oferă un element dinamic, care produce relaxare, calm și poate aduce o contribuție importantă la nivelul orașelor, din punct de vedere ecologic, alături de factorul plantat.
De asemenea, cascada poate fi folosită și în spatii urbane ample, pentru a crea un spațiu inedit, care poate fi explorat de către cei care îl vizitează. În acest sens a fost realizată amenajarea arhitectului Phillip Johnson, în orașul american Forth Worth, în care cascada este elementul decorativ predominant. Pentru că, această cădere de apă poate fi accesată pietonal în întregime, aceasta devine un spațiu interactiv, interesant și în același timp un reper peisagistic marcant.
Apa poate fi folosită și în amenajări statice. Oglinda de apă creează un mediu relaxant și liniștitor, care poate să contrasteze cu alte zone mai dinamice ale grădinii, precum amenajarea cu apă din cadrul Gradinii Kiftsgate Court, din Anglia. Este un spațiu grandios care relaxează prin simplitatea liniilor folosite și a cromaticii - negrul oglinzii de apă contrastează cu albul pietrei utilizate pentru realizarea bordurii bazinului și cu verdele vegetației.
Grădina amenajată de Ben Hoyle în cadrul Ellerslie Garden Designers din 2013, cu care a și câștigat medalia de bronz în cadrul acestui concurs, este intitulată „A french kiss in Akaroa”. Spațiile sunt aparent scufundate și înconjurate de apă, oferind locuri pentru relaxare într-o relație directă cu natura, fiind în contact cu gazonul, iar simțurile olfactive se desfată datorită plantelor și esențelor de vegetație din apropiere.
De asemenea, bazinele cu aspect natural de tip iaz, pot fi asemănătoare lacurilor naturale și devin oaze de vegetație cu aspect particular, dar și un mediu ecologic propice pentru animalele acvatice, iar vara, priveliștea și susurul apei având și efect răcoritor. Astfel de lacuri, pot fi populate cu specii de pești cu un colorit deosebit care, împreună cu vegetația decorativă compatibilă cu speciile respective de pești, pot asigura un mediu acvatic sănătos și curat.
Elementul acvatic introdus în amenajarea peisagistică în diferite ipostaze – bazin, iaz, lac, cascadă, grădină acvatică, etc., trebuie să fie raportat la estetică, formă și la celelalte elemente existente pe sit – vegetație, arhitectură, pentru a se putea integra cât mai bine și a conduce către un concept unitar.
Autor articol: asistent doctorand urbanist peisagist Raluca Mihăilescu
Coordonator Secțiune Peisagistică: conf. dr. arh. Cerasella Crăciun
Secția Amenajarea și Planificarea Peisajului, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București.
Sursa text istoric: wikipedia.org.
Mai multe informații despre Ben Hoyle și Grădina sa „A french kiss in Akaroa”: ccc.govt.nz | bluegecko.co.nz.
Sursa poze: gardenresources.blogspot.ro | thegardenlightcompany.com.au | stay.com | thegallopinggardener.blogspot.ro | imgur.com | finegardening.com | noctomic.com.
Facultatea de Urbanism, din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti este singura facultate din tara care organizeaza admitere pentru specializarea URBANIST-PEISAGIST, in cadrul Licentei de Amenajarea si Planificarea Peisajului (4 ani - 240 credite ECTS) si a Masterului Peisaj si Teritoriu (2 ani - 120 credite ECTS). Relatii la Secretariatul Facultatii de Urbanism – 021/30.77.180, 30.77.183 sau pe site la link-urile: uauim.ro.