Idei şi păreri de la clienţii ce au cumpărat de la Grădinamax pentru o grădină sustenabilă
Fără doar și poate un număr tot mai mare de oameni devine interesat de modul în care existența lor are impact asupra mediului și cum pot contribui la îmbunătățirea situației și ameliorarea problemelor. Cu fiecare decizie pe care o luăm, noi putem face ceva în sensul acesta, iar, puțin cu câte puțin, să reparăm greșelile făcute în trecut.
O grădina sustenabilă, de exemplu, este o idee de grădină inteligentă și prietenoasă cu mediul. Ideea principală este folosirea metodelor organice de creștere a legumelor, prin reducerea folosirii chimicalelor și adoptarea alternativelor mai curate. Hrana crescută astfel are un gust mai bun și este mai bogată în nutrienți.
Sustenabilitatea nu este o practică pe care o faci doar o dată, ci este un stil de viață ce promite răsplată pe termen lung, cu impact asupra sănătății dar și costurilor generate. Da, se pot scădea costurile cu grădinăritul, astfel încât să îți permiți investirea în soiuri mai deosebite. Oare a cumpărat cineva de la Grădinamax? Catalogul lor abundă într-o varietate mare de plante și semințe, ideale pentru diverse stiluri de grădină. Răspunsul e da, au cumpărat multi clienti de la Grădinamax și sunt mulțumiți de alegerea facuta. Este foarte plăcut să poți găsi atâtea sortimente de plante într-un singur loc, inclusiv soiuri ce nu le găsești oriunde.
• Gândește bine planul grădinii tale
Atunci când planifici o grădină sustenabilă trebuie să ai în vedere practici de conservare a apei și de pregătire a solului. Colectarea apei de ploaie într-un bazin va reduce semnificativ costurile cu udarea grădinii. Apoi, gândește-te ce plante ai dori să plantezi în grădină. Plantele iubitoare de umbră ar trebui amplasate prin preajma copacilor sau a tufelor ce le pot oferi protecție, în timp ce cele iubitoare de căldură și soare ar trebui să primească cele mai însorite porțiuni. Iar plantele care au nevoie de mai multă apă ar trebui puse în zonele cele mai umede ale grădinii, pentru a putea crește în voie cu îngrijire minimă.
• Sărbătorește plantele autohtone
Deși ne dorim cu toții plante exotice în grădină, cultivarea lor poate să necesite un consum mai mare de apă și resurse. De aceea o decizie mai bună ar fi alegerea soiurilor native zonei, ce cresc fără probleme în condițiile de mediu ale zonei respective. Nu vei avea probleme deosebite cu aceste plante deoarece sunt obișnuite cu solul, căderile de ploaie și temperatura din acea zonă geografică. Mai mult, prin cultivarea de plante și pomi autohtoni vei ajuta la conservarea speciilor native de păsări și insecte, prin oferirea de adăpost și protecție.
• Spune nu ierbicidelor
Multă lume folosește ierbicide pentru că este mult mai simplu să scapi de plantele nedorite în acest mod. Dar, este întotdeauna o idee mult mai bună să folosești metode organice de control al buruienilor și dăunătorilor decât folosirea chimicalelor. Buruienile pot fi îndepărtate ușor prin aplicarea unei metode vechi și tradiționale, și mai exact să le lași pe vine și să începi să le smulgi manual. Nu doar că este mai curat decât folosirea ierbicidelor, dar este și un mod bun de a face mișcare.
• Plantează copaci
Plantarea copacilor ajută la reținerea dioxidului de carbon din atmosferă în sol. De asemenea ajută la reducerea temperaturii în zilele călduroase de vară. Unde mai pui că un copac viguros dă bine la peisaj. Noi suntem de părere că fiecare grădină ar trebui să aibă cel puțin un copac. Atunci când vrei să plantezi copaci la tine pe proprietate, este bine să alegi copacul și locația adecvată pentru a nu provoca stricăciuni curții sau grădinii.
• Fertilizează cu gunoi de grajd
Gunoiul de grajd este unul din cei mai buni fertilizanți pe care îl poți oferi plantelor tale. Dacă ai propriile animale de la care îl poți procura acesta este cazul ideal. Dacă nu, poți întotdeauna găsi câțiva mici fermieri dornici să îți cedeze o parte din gunoiul de grajd. Reține totuși că gunoiul de grajd mai umed, și proaspăt, este bine de pus pe solul din grădina toamna târziu, după ce toate plantele au trecut și grădina a fost curățată. Acest tip de gunoi este mai acid și poate dăuna plantelor dacă este utilizat în plin sezon. În schimb, dacă este lăsat peste solul din grădina peste iarnă, în primăvară solul va fi îngrășat iar gunoiul va fi inofensiv pentru plante. În primăvară este indicat a se utiliza numai gunoi putrezit sau învechit, care nu mai este la fel de acid și este și sfărâmicios, creând mediul ideal pentru plante.
• Economisește apă
O grădină sustenabilă economisește apă prin captarea apei provenite din precipitații. Poți instala butoaie sau containere la capătul burlanelor pe care se scurge apa de ploaie la casă, obținând astfel o sursă gratuită de apă pentru grădina ta. Este adevărat că metode automate de irigare a grădinii, precum aspersoarele, fac o treabă mult mai rapidă, dar ele fac în același timp și o risipă mare de apă, fără ca tu să știi despre ea. Apoi, în general plantele nu se prea împacă cu aspersoarele, deci le poți face mai mult rău decât bine.