Imbunatatirea performantelor termice ale ferestrelor
Vom incerca in cele prezentate mai jos sa oferim o varianta de imbunatatire a performantelor ferestrei. Aceasta solutie se poate aplica pentru:
- Ferestre din orice tip de material dar numai cu deschidere spre interior.
- Ferestre fara rulouri exterioare integrate.
- Ferestre cu rulouri exterioare aplicate.
Hidroizolarea partii de jos a ferestrei – pentru a evita acumularea de apa in partea de jos a ferestrei este bine ca acesta sa fie hidroizolata. Se poate utiliza o pelicula hidroizolanta pe baza de ciment, cu armatura din plasa de fibra de sticla. Grosimea acestei pelicule ar trebui sa ajunga la aproximativ 2 - 3 mm.
Indicatii suplimentare: este recomandat sa indepartati tencuiala din jurul ferestrei, mai ales daca aceasta nu este intr-o stare foarte buna. Astfel se poate monta o termoizolatie cu o grosime sensibil mai mare.
Se va incepe cu tencuirea partilor laterale si a partii superioare a ferestrei, cu masa de spaclu (tip termosistem), de maxim 1 cm grosime cu plasa de armare. Finisajul, in acest caz pentru a nu mari grosimea straturilor aplicate, este bine sa fie din vopsea rezistenta la apa (de fatada) , de culoare alba, pentru a permite si un aport mai mare de lumina naturala catre interior. Se recomanda etansarea cu silicon a rosturilor de imbinare intre tamplarie si tencuiala si intre glaful de exterior si tamplaria ferestrei.
Indicatii suplimentare: se recomanda etansarea cu silicon a rosturilor de imbinare intre tamplarie si tencuiala si intre glaful de exterior si tamplaria ferestrei.
In cazul utilizarii placilor de gips-carton pentru finisarea interiorului, trebuie doar sa siliconati imbinarea dintre placa de gips-carton si profilul ferestrei.
In cazul utilizarii unui finisaj pe baza de tencuiala umeda, in functie de distanta de la tencuiala pana la rama ferestrei, se recomanda:
- daca distanta intre tencuiala si rama ferestrei este sub 1 cm se poate proceda la siliconarea cu silicon transparent a rostului respectiv.
- daca distanta respectiva este mai mare de 2 - 3 cm, se poate utiliza o bagheta de lemn, care se va lipi cu silicon pe toata lungimea sa, pe tencuiala sau pe rama ferestrei. Grosimea baghetei nu trebuie sa depaseasca 5 mm si trebuie verificat sa nu impiedice deschiderea ferestrei.
Ce se utilizeaza:
- polistiren expandat pentru terase sau polistiren expandat grafitat.
- adeziv specializat si masa de spaclu pentru termosistem
- silicon pentru constructii de culoare alba sau transparent.
Nu uitati ca utilizarea echipamentului de protectie este obligatorie. In acest caz se recomanda utilizarea ochelarilor si a manusilor.
Cateva specificatii tehnice
Polistirenul expandat utilizat pentru acesta lucrare trebuie sa fie de calitate superioara, care sa compenseze grosimea redusa a termoizolatiei din jurul ferestrei si care sa permita o rezistenta mecanica mai ridicata.
Nu se recomanda utilizarea polistirenului extrudat din cauza faptului ca are un coeficient de dilatatie liniara mai mare decat ar trebui.
In cazul in care zidaria este executata din blocuri ceramice eficiente, gaurile pentru diblurile care fixeaza polistirenul, se vor da in conformitate cu specificatiile producatorului.
Concluzii
Pentru fatadele pe care exista deja montat termosistem, completarea sau refacerea zonei din jurul ferestrei va permite imbunatatirea sensibila a conditiilor de la interior, permitand economii de energie si bineinteles eliminarea riscului de condens.
In cazul fatadelor pe care nu este montat termosistem, masurile explicate mai sus diminueaza riscul de aparitie a condensului si imbunatatesc climatul interior. Pentru a obtine insa rezultate pe timp indelungat trebuie sa luati in considerare montarea unui termosistem in viitor.