Inaugurarea Muzeului Liverpool aflat pe malul raului Mersey
Caracterizat de catre Directorul de Creatie al firmei 3XN ca fiind „unul dintre cele mai mari si mai prestigioase proiecte care au fost realizate de echipa de arhitecti de la 3XN studio", recent finalizatul Muzeu Liverpool este cel mai mare Muzeu National construit in Marea Britanie in ultimii 200 de ani. Avand 13 000mp, volumetria muzeului se insereaza firesc in spatiul activ al promenadei raului Mersey, care face legatura intre faleza portului si Docurile Albert.
In decursul anilor, orasul Liverpool a ajuns sa fie cunoscut pentru o serie de lucruri precum cluburile sportive Liverpool si Everton, activitatea comerciala industriala din zona docurilor si legendarii Beatles. Echipa de la 3XN s-a inspirat din peisajul in care urma sa se construiasca muzeul si a mers pe ideea navelor care veneau in oras pentru a face schimb de marfuri, incluzand spatiile industriale inconjuratoare in imaginea pe care urma sa o perceapa vizitatorul, folosid multe vitraje.
Kim Herforth Nielsen, Directorul de Creatie de la 3XN si Arhitectul Sef al proiectului declara: „Acest Muzeu intentioneaza sa realizeze legaturi in cadrul orasului la mai multe niveluri – precum cel psihologic, social si arhitectural. Ideea realizarii unui Muzeu asemeni unei articulatii, care sa fie o lgatura atat simbolica cat si fizica, a fost punctul de plecare al elaborarii proiectului inca de la inceput. Sunt foarte multumit sa vad cum aceasta idee a fost finalizata si pusa in valoare de volumetria muzeului."
Zona centrala a muzeului este evidentiata printr-o scara sculpturala – o alegere de proiectare pe care fanii proiectelor echipei 3XN este posibil sa o recunoasca usor pentru ca a devenit o caracteristica particulara a acesteia. Forma spiralata se afla intr-un atrium cu o strctura alveolara, in care vor intra noii vizitatori si care, conform spuselor arhitectului, va ajuta la inchegarea unor discutii si interactiuni intre acestia. Arhitectul sustine ca „oamenii in general vorbesc atunci cand se plimba impreuna, urcand sau coborand o scara" astfel ca acest spatiu poate sa ii ajute in acest sens sa devina interactivi.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Imagini: Pete Carr, Philip Handforth, Richard White
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Avantajele folosirii de geogrile uniaxiale si sistemul TW1
Eficacitatea costurilor si estetica structurilor de sprijin din pamant armat realizate din geogrile uniaxiale si blocheti Tensar ofera beneficiarilor, proiectantilor si constructorilor avantaje multiple in comparatie cu procedeele traditionale (cum ar fi betonul armat utilizat la construirea zidurilor de sprijin si a culeelor de pod):
• Executie rapida si economica;
• Optimizarea utilizarii spatiului disponibil;
• Rezistenta foarte buna la incarcarile seismice
• Gama atractiva de finisaje si culori pentru blocheti;
• Durabilitate si mentenanta redusa;
• Toleranta ridicata in cazul tasarilor differentiate;
• Posibilitati de utilizare a materialelor granulare locale sau reciclate;
• Adaptate sa ofere efect arhitectural maxim;
• Ofera reduceri semnificative ale emisiilor de carbon pe durata executiei, in comparatie cu structurile traditionale.
Structurile de sprijin din pamant armat realizate din geogrile si blocheti TENSAR constau in construirea unei fatade din module din beton prefabricate (blocheti) in combinatie cu geogrile Tensar, care armeaza masa de pamant din spatele fatadei.
Cu o experienta de peste 30 de ani, Tensar International este liderul mondial in tehnologia geogrilelor si in oferirea de solutii performante pentru armarea pamantului. Prin INOVECO SRL, distribuitorul sau in Romania, Tensar ofera detaliile necesare proiectarii si executiei unei lucrari fiabile, performante si cu costuri minime.
Lucrari de referinta