Inovaţie: Blocuri de zidărie din ciment pe bază alge
Echipa de la Prometheus Materials, o companie din domeniul materialelor de construcţii cu emisii scăzute de carbon, a dezvoltat o alternativă sustenabilă la blocurile de zidărie clasice folosind un material asemănător cu cimentul, care este însă obţinut din microalge.
Aceste noi tipuri de blocuri de zidărie întrunesc standardele Societăţii Americane pentru Testare şi Materiale (American Society for Testing and Materials) şi au fost fabricate dintr-un material organic produs în laborator, care se multiplică asemenea coralilor, scrie Dezeen.
“Recifele de corali, cochiliile, chiar şi calcarul pe care îl folosim astăzi pentru a produce ciment ne-au arătat că natura a descoperit deja cum să lege puternic, inteligent şi eficient între ele minerale. Lucrând împreună cu natura astfel încât să folosim microalgele existente pentru a lega între ele minerale şi alte materiale pentru a crea noi tipuri de materiale de construcţii biocompozite sustenabile putem elimina cea mai mare parte sau chiar complet emisiile de carbon asociate cu materiale de construcţii tradiţionale bazate pe beton”, susţine Wil V Srubar III, cofondator al Prometheus Materials.
Biocimentul folosit la fabricarea noilor blocuri a fost obţinut prin biomineralizarea algelelor albastre-verzi (cunoscute şi ca cianobacterii), fiind combinat apoi cu agregate pentru a crea un material cu emisii scăzute de carbon, dar cu proprietăţi similare cu cele ale betonului pe bază de ciment portland, acesta din urmă, care are la bază clincherul obţinut prin măcinarea şi arderea calcarului, fiind o sursă majoră de emisii.
Potrivit sursei citate, biocimentul pe bază de microalge poate fi produs la scara largă ca alternativă la cimentul portland.
Materialul fost dezvoltat iniţial de profesorii de la Universitatea din Colorado-Boulder, iar în 2021 a fost înfiinţată compania Prometheus Materials, care este finanţată printre alţii de Microsoft şi de biroul de arhitectură SOM, cu obiectivul de a-i găsi utilizări publice.
Mai multe inovaţii recente din domeniul construcţiilor:
Un grup de cercetători de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Australia a dezvoltat un tip de panou care poate funcţiona şi atunci când este întuneric. Mai exact, noua tehnologie captează energia radiată de Pământ pe timpul nopţii, “un spectru vast şi neutilizat de energie potenţială”: Inovaţie: Panourile solare care produc electricitate noaptea
Ferestrele devin şi ele tot mai inteligente. Un grup de cercetători de la Universitatea Oxford, în colaborare cu experţi din industrie, a creat un înveliş inteligent pentru sticlă ce poate fi ajustat în funcţie de condiţii pentru a absorbi sau a reflecta radiaţia solară. Graţie acestei noi tehnologii, consumul de energie pentru încălzire şi răcire se reduce substanţial, susţin cercetătorii: Inovaţie: Cum putem încălzi sau răci locuinţele cu ajutorul ferestrelor
Un grup de cercetători germani a găsit o modalitate de a transforma pop-cornul într-un material care poate fi folosit pentru izolarea termică a clădirilor: Termoizolaţia din floricele de porumb