Intimitate la curte: idei simple pentru gardurile cu goluri
O serie de proprietari de case la curte au un gard cu goluri in el. Pe unii nu ii deranjeaza, altii si-ar dori mai multa intimitate, dar asa au luat proprietatea, iar acum li se pare un deranj mult prea mare sa schimbe gardul cu totul, mai ales daca e vorba despre unul zidit sau din beton. Iata cateva solutii pentru a reduce vizibilitatea curtii din strada, fara prea mari investitii.
Un gard viu (iedera, buxus sau alte plante verzi) este una dintre solutiile cele mai estetice, des aplicate, doar ca de la plantarea acestuia pana la cresterea lui la niste dimensiuni rezonabile dureaza, de obicei, cel putin un an-doi. In plus, iarna o serie de specii plante raman fara frunze, curtea devenind astfel tot destul de expusa privirilor. De asemenea, si cresterea si ingrijirea lor depind de conditiile de umbra sau luminozitate sau de cantitatea de precipitatii din perimetrul respectiv.
O alta ideee sunt si materialele de constructie sau diverse obiecte reciclabile din gospodarie. In functie de forma golurilor din gard sau de materialele de care va puteti dispensa fara nici o problema, puteti, asadar, concepe o serie de stiluri de “aparatori vizuale”. Iata cateva exemple, dar aproape orice resursa poate deveni pretext pentru o lucrare simpla si ingenioasa, daca aveti imaginatie si cateva ore la dispozitie, intr-un weekend.
Placile, fie ca sunt metalice, din material plastic, lemnoase etc., ele se pot monta pe gard, in spatele acestuia, in functie de caracteristicile materialelor pe care le vrem imbinate.
Fibre vegetale, bambus, sipci de lemn, paie.. mai ales daca gardul are la randul lui un aer natural sau rustic (caramida). Ba chiar si niste rulouri vechi, dar rezistente la intemperii pot fi folosite.
Polistirenul exapandat, ramas poate de la termoziolatia casei sau de la ambalajul unui produs, a fost utilizat intr-un caz de catre proprietar pentru a umple golurile cu forma romboidala dintr-un gard de beton, colorandu-le. Usor de taiat, polistrenul sau pluta pot fi fixate in spatiile inguste, apoi, daca preferati, vopsite, pentru un aer mai vesel.
Text si foto: Alina Miron