Izolația interioară a casei: Avantaje și materiale folosite
Astazi povestim despre avantajele unei izolatii interioare, dar si despre materialele folosite in acest caz.
Dacă într-un articol anterior vă povesteam despre izolarea exterioară a casei, acum vreau să discutăm despre izolația interioară.
Când alegem izolarea interioară în locul izolării exterioare?
Există anumite situații în care nu este posibilă izolarea exterioară a casei: nu ai primit aprobare dacă locuiești la bloc sau casa în care stai are o anumită problemă și aceasta nu poate fi încă izolată.
Atunci când nu poți alege și izolarea exterioară, rămâi cu opțiunea izolării interioare.
Nu este bine să alegi și izolarea interioară și cea exterioară. Ambele pot duce la creșterea nivelului de umiditate deoarece pereții nu mai pot să „respire”. Astfel, există riscul apariției mucegaiului și a igrasiei.
Avantajele izolării interioare
Izolarea interioară are aceleași avantaje ca și izolarea exterioară: prețurile de la facturi scad, iar temperatura din casă rămâne una ideală pentru o perioadă mult mai mare de timp. Vara, te poți bucura de răcoare mai multe ore, iar iarna va rămâne căldura în casa ta pe o perioadă mult mai mare de timp, folosind la fel de multă căldură ca atunci când casa nu era izolată.
Un alt avantaj al izolării interioare este protejarea pereților. Cu ajutorul materialelor cu care alegi să izolezi, poți să scăzi riscul apariției infliltrațiilor de apă în locuință. Astfel, pereții tăi vor fi mai protejați.
Nu doar pereții sunt protejați atunci când alegi să izolezi termic locuința ta, ci și sănătatea ta și a familiei tale. Izolația scade riscul apariției mucegaului pe perete. Mucegaiul duce la apariția multor boli și complicații ale plămânilor, dar și a căilor respiratorii.
Tipuri de izolații interioare
Există mai multe tipuri de izolații interioare: termoizolația, izolarea fonică și hidroizolația.
Termoizolația
Termoizolația ajută la menținerea unei temperaturi optime în casa ta atât vară, cât și iarna. Vara, te vei bucura de răcoare, iar iarna nu se va pierde căldura atât de repede.
Izolarea fonică
Izolarea fonică reduce zgomotele, după cum îi spune și numele. Această izolare reduce și zgomotele de impact, precum zgomotele provocate de mutarea mobilei sau zgomotele produse atunci când scapi un obiect pe jos.
Hidroizolația
Hidroizolația protejează casa împotriva apariției umezelii și reduce riscul apariției mucegaiului.
Ce materiale se folosesc pentru izolarea interioară
Pentru a izola locuința în interior, se folosesc atât fibrele de celuloză, cât și vata minerală de sticlă sau bazaltică și gips-cartonul. De asemenea, pentru izolarea interioară a locuinței se mai pot folosi și fibrele de lemn, panourile compozit, dar și polistirenul expandat sau polistirenul extrudat.