Labirintul si amenajarile decorative: un simbol interesant
Cum ai putea folosi practic si decorativ o idee, un concept, un simbol atat de usor interpretabil? Labirintul, ca idee, face parte dintre acei termeni care sunt asociati cu ceva pragmatic, fizic, in destul de putine cazuri. El este mai degraba privit ca o idee mitologica sau ca o tema pentru joaca copiilor (ca doar ei mai urmaresc astazi, pe hartie, cu creionul, trasee incalcite de labirinturi desenate). Motivul labirintului nu este insa lipsit de o serie de aplicatii in domeniul arhitecturii, in special in designul gradinilor, dar si al amenajarilor de interior.
Franco Maria Ricci a construit cea mai mare si complicata gradina-labrint din lume (foto via faenasphere.com)
Tot copiii par sa se bucure cel mai mult de misterul si provocarea creata de un labirint pe care trebuie sa-l descalceasca: joaca lor este insa semnificativa la un nivel mai subtil. Pentru ca, practic, fiecare labirint, mic, mare, desenat pe o hartie sau reprodus in realitate, fie intr-o gradina, fie intr-un parc de joaca, repeta aceeasi poveste profund umana: eroul care strabate drumul incalcit al unei provocari si reuseste in ce le din urma sa iasa la liman.
Copiii adora labirinturile. Si sunt tentati sa alerge prin ele (foto via www.visitbritainsuperblog.com)
De la Tezeu (care a fost de fapt calauzit de firul Ariadnei pentru a iesi din labirintul Minotaurului) lucrurile au evoluat: nu mai avem nevoie de ajutor acum, ca am inteles cum merge sistemul. Ne descurcam singuri si suntem mai descurcareti decat legendarul erou, desi miza pare mai mica: pe noi nu ne asteapta un monstru imaginar la capat si nici o mare dragoste la iesirea din labirint. Simbolic insa, reusita este generatoare de bucurie. Daca reusesti sa te orientezi la scara mica, o vei face si pe alte planuri in viata? Da, daca respecti secretul: odata ce ai ajuns intr-o bifurcatie, daca tii mereu dreapta, atat la intrare, cat si la iesire, nu ai cum sa te ratacesti intr-un labirint.
Acestea este legendarul labirint care ar fi fost strabatut de Tezeu (nu pare fapt atat de complicat. Foto Wikipedia Commons)
In viata, daca apuci mereu „dreapta” atunci cand ai de ales, este la fel de posibil sa nu te ratacesti, ci sa te bucuri atat de drum, de provocarile lui, cat si de reusita.
Iar cui ii plac metaforele, nu are decat sa-si graveze simbolul labirintului pe un element decorativ, sa il picteze pe un perete sau sa isi alcatuiasca o gradina care ii va aminti mereu de aceasta alegere simpla. E adevarat, ai putea sa-ti scrii aceasta fraza pe oglinda de la baie si s-o recitesti dimineata, dar, acum, serios, ce rost au cuvintele cand ai putea mult mai bine sa creezi un simbol vizual, cu un mai mare impact?
Stiati ca...?
Intr-un an universitar, cei de la Oregon State University au creat un covor cu un labirint desenat, pentru o sala din cadrul universitatii. Acesta era practic o invitatie la meditatie pentru studentii doritori de cateva clipe de liniste. Concentrarea la traseu e o metoda foarte buna de a te elibera de alte ganduri, au considerat ei.
Gradinile formale, englezesti sau frantuzesti, sunt renumite prin rigoarea lor (simetrie, linearitate a plantelor), dar ele abordeaza in multe cazuri si motivul labirintului. Tufele tunse sub inaltimea pieptului permit vizualizarea in oarecare masura a drumului printre plante, dar intregul ramane greu de vazut in perspectiva.