Legătura dintre cafea și un beton mai rezistent
O echipă de ingineri de la o universitate australiană a găsit o modalitate de a face un beton semnificativ mai puternic, în timp ce oferă o soluție pentru valorificarea unui deșeu larg răspândit. Totul a început în bucătăria instituției.
Aici, cercetătorii, care lucrează la Universitatea RMIT, au observat un coș de gunoi plin cu zaț de cafea și au început să contemple ideea de a recicla această materie. Prin urmare, au adunat zațul și l-au prăjit la diferite temperaturi printr-un proces cunoscut ca piroliză, care presupune absența oxigenului, obținându-se un material asemănător cu cărbunele. După mai multe experimente, cercătorii au constatat că atunci când zațul este încălzit la 350 de grade Celsius și încorporat în rețeta pentru beton astfel încât să înlocuiască 15% din nisip se obține un beton cu o rezistență la compresiune cu aproape 30% mai mare.
Nu în ultimul rând, prin această metodă se reduce cantitatea de nisip necesară pentru prepararea betonului, în condițiile în care resursele de nisip se împuținează pe zi ce trece la nivel global.
Studiul a fost publicat în Journal of Cleaner Production.
”Inspirația pentru munca noastră a fost să găsim o metodă inovativă pentru a utiliza cantitățile mari de zaț de cafea în proiecte de construcții în loc să ajungă la groapa de gunoi – să-i dăm cafelei o a doua șansă (double shot) la viață”, spune Rajeev Roychand, principalul autor al studiului.
Se estimează că producem anual, la nivel global, 60 de milioane de tone de zaț, iar cea mai mare parte din această cantitate este aruncată.
Cercetării speră ca în baza rezultatelor obținute de ei resturile de cafea să poată fi folosite în viitor în construcții din întreaga lume. Mai multe consilii locale și-au exprimat deja interesul față de lucrările echipei, pe care a cooptat-o în proiecte de infrastructură viitoare.
În continuare, inginerii vor să testeze proprietățile noului beton pe termen lung și să vadă care sunt performanțele materialului dacă piroliza are loc la diferite temperaturi.