Lucrări de toamnă în livadă: curățarea pomilor, tratarea și văruirea
Multe dintre lucrările de toaletare și întreținere a arborilor trebuie făcute din toamnă. Ele asigură curățarea, eliminarea dăunătorilor, creșterea armonioasă și pregătirea plantelor pentru sezonul rece. Astfel de intervenții trebuie făcute cu regularitate și atenție, nu doar de cei care dețin livezi mari, ci și de proprietarii de culturi de pomi mai mici. Utilitatea lor este incontestabilă și se va reflecta întotdeauna în felul în care se vor dezvolta arborii în primăvară și în calitatea recoltei din fiecare an.
Care sunt cele mai importante lucrări de toamnă în livadă?
Pregătirea pomilor pentru iarnă și pentru următoarea etapă de rod se face în fiecare toamnă. Lucrările specifice includ:
1. Curățarea pomilor
Nu lăsați niciodată pomii necurățați după terminarea recoltatului. Specialiștii recomandă ca toate fructele să fie culese, cu atât mai mult cele uscate, stafidite sau cu semne de îmbolnăvire. Dacă acestea sunt lăsate, eventuala boală care le-a afectat va apărea în cele mai multe cazuri și în anul următor.
2. Lucrările de tăiere
Toate crengile uscate, ce prezintă urme de boli sau dăunători trebuie să fie tăiate. Tăierii trebuie să fie supuse și ramurile mai lungi, care dezechilibrează coroana și aspectul exterior al unui pom. Prin aceste măsuri se asigură dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a plantelor.
3. Tăierile de rodire
Tot toamna sunt recomandate și tăierile de rodire. Astfel seva e direcționată doar către crengile pe care se dorește recoltă anul viitor. Efectuarea de toamna, este mai avantajoasă decât cea de primăvară, deoarece elementele nutritive vor fi folosite doar de crengile bune, nu de toate crengile, inclusiv cele care urmează să fie tăiate.
4. Elimină toți pomii uscați
În cazul în care aveți pomi care s-au uscat, eliminați-i. Pe lângă aspectul inestetic și neîngrijit, aceștia pot avea boli și dăunători, care pot afecta și alți pomi, complet sănătoși.
5. Săparea pomilor la bază
Astfel de lucrări pot fi făcute din august până în octombrie, atâta timp cât vremea este una blândă. Săparea se face la o adâncime de 15 cm și include și afânarea solului. Printr-o astfel de măsură se urmărește aerisirea rădăcinilor și distrugerea larvelor de insecte dăunătoare, care se pot urca în pom pentru înmulțire.
6. Fertilizarea pomilor
Pomii au nevoie pentru o creștere sănătoasă pe întreaga durată a anului și de fertilizări periodice. Toamna este unul dintre momentele în care este recomandată o fertilizare a solului, de preferat cu substanțe organice, precum gunoi de grajd, compost, îngrășăminte cu fosfor, potasiu și azot.
7. Stropirea pomilor fructiferi
Și toamna trebuie aplicate o serie de tratamente fitosanitare. Pomii trebuie stropiți cu o soluție de fungicide pe bază de cupru, ce protejează și împiedică apariția unor boli precum rapănul, făinarea sau putregaiul.
8. Protejarea tulpinilor
Dacă sunteți într-o zonă în care copaci sunt atacați adesea ce rozătoare, puteți apela la măsuri de protejare a tulpinilor. În plus acestea asigură și protecție împotriva înghețului. Pentru astfel de lucrări există produse speciale care se găsesc în magazinele de specialitate.
9. Văruirea tulpinilor
Dacă vreți să mențineți livada curată și sănătoasă trebuie să curățați frunzele moare și căzute, să săpați la baza copacilor și să-i văruiți măcar o dată pe an. Dacă ați ratat acest proces în primăvară, toamna este un alt moment indicat. Văruirea este bună și împotriva înghețului.
10. Plantați pomi
Și toamna pot fi plantați pomi fructiferi, nu doar primăvara. Însă pentru a le asigura condițiile optime este bine să cereți sfaturi de la specialiști, în funcție de tipul și de soiul pe care îl doriți. Principalul motiv este acela că, de regulă, pregătirea terenului și locului trebuie să fie făcute cu câteva luni înainte de plantarea efectivă.
Ce aveți nevoie și găsiți pe Spațiul Construit?
● Instrumente amenajări exterioare și grădinărit
● Fertilizatori
● Var
● Garduri, îngrădire - în cazul în care livada este nedelimitată.
Fiecare dintre aceste lucrări și intervenții este bine să fie făcute cu grijă și la momentul potrivit. Nu ar strica să consultați și un ghid de pomicultură, cu informații oferite de un specialist. Sunt multe detalii, trucuri și intervenții care vă pot fi de mare ajutor în a obține grădina de pomi pe care v-o doriți.
Dacă veți ține seama de recomandările specialiștilor și veți efectua toate aceste lucrări cu regularitate, în fiecare toamnă, vă puteți bucura de o livadă mereu frumoasă, sănătoasă și roditoare.