Materiale neconventionale pentru decorarea baii
O baie cu fototapet? Da, se poate. Şi cu parchet? Desigur, de ce nu? Soluţiile sunt variate și, în plus, practice. Chiar daca e vorba de încaperea cu cel mai înalt grad de umiditate din casa, baia poate fi mai ușor decorata cu materiale la care nu v-ați fi gândit pâna acum.
Tapetul și parchetul, materiale neobișnuite pentru o baie, ofera o serie de avantaje care merita luate în calcul atunci când cautați soluții inedite și rapide de decorare a acestei încaperi. Avantajul lor este ca sunt mai ușor de montat decât clasica gresie și faianța: puteți face și singur acest lucru, fara sa fie nevoie sa mai chemați specialiști, și puteți termina într-o singura zi întreaga acțiune de redecorare – asta cu condiția ca pereții și podeaua sa nu fie deja placate. În plus, sunt mai avantajoase ca și comoditate a transportului, iar tapetul mai are și avantajul prețului redus. Daca va gândiți la riscul pe care-l reprezinta umezeala pentru astfel de materiale, veți afla ca exista destule produse moderne care sunt special create și tratate împotriva umiditații. Singurul dezavantaj este, e drept, durata de viața: cea a tapetului este mult mai scazuta comparativ cu cea a faianței, iar în ce privește parchetul rezistența lui în timp depinde de cât ați investit în lemnul ales și de cum îl întrețineți. Dar cântariți și singuri daca merita: va veți bucura ani buni de o baie total neconvenționala, cu un aspect mai cald și mai primitor, pe care o veți putea redecora fara efort imediat ce va veți plictisi de vechiul aspect.
Parchet în baie
Placerea atingerii unei pardoseli calde, naturale, este ceva de care am vrea sa beneficiem în orice camera, iar într-o încapere precum baia lemnul ar aduce chiar un confort aparte. Cui îi place sa iasa în picioarele goale, dupa un duș fierbinte, pe gresia rece? Dar se știe ca lemnul, sub influența umiditații, se umfla și de aceea avem tendința sa nici nu îl luam în calcul în acest caz. Vestea buna e ca unele tipuri de parchet sunt special realizate pentru bai, din anumite specii de lemn mai rezistente la umiditate, de obicei de esența exotica, și tratate cu ceara, lacuri și uleiuri speciale pentru a-și spori calitațile. În ce privește felurile de parchet, transportul și montarea lor, puteți gasi pe internet diverși producatori care importa deja acest gen de produse și în România.
Ce trebuie sa știți totuși, înainte de a opta pentru parchet în baie este, în primul rând, ca va trebui sa-i acordați o mai mare atenție la întreținere, adica sa ștergeți pe jos dupa fiecare folosire a dușului sau chiuvetei și sa-l tratați ca pe orice alt parchet, ștergându-l, saptamânal, cu soluții pe baza de ceara special destinate acestui scop. De asemenea, e nevoie sa beneficiați de o baie bine aerisita, pentru a evita riscul de ciuperci și mucegai. Nu uitați, totuși, ca parchetul în baie este un lux și ca cel mai bine este pus în valoare într-o încapere spațioasa. Cu îngrijirea corecta, el va asigura însa un confort sporit, un aspect cu totul rafinat și va avea o durata de viața îndelungata.
Tapet în baie
În cazul tapetului, chiar și baile cele mai mici pot beneficia de caldura și de diversitatea de culori și imprimeuri pe care le ofera acest material. Puteți alege imagini exotice, impreuri marine sau imitații de alte materiale (de la texturi de lemn și caramida, pâna la mozaicuri și vitralii): gama opțiunilor e practic infinita.
Și în acest caz, exista tipuri de tapet special concepute pentru încaperi cu umiditate ridicata: singura cerința, în ce privește utilizarea lor ulterioara, este sa nu fie supuse unor jeturi directe de apa. Stropii care ajung întâmplator pe material sau picaturile condensate din cauza aburului se pot șterge imediat dupa baie sau duș, cu o cârpa uscata. Într-o încapere bine aerisita, umezeala ramasa dupa ștergere se va evapora în scurt timp, deoarece hârtia cerata și suprafața tratata a materialului împiedica patrunderea prea rapida umezelii în profunzime sau dezlipirea lui de pe perete.
Avantajele majore ale tapetului sunt, comparativ cu faianța, costul extrem de redus, ușurința de montare, iar apoi ușurința cu care poate fi îndepartat și înlocuit: multe persoane prefera sa foloseasca tapet în baie și sa-l schimbe singure, periodic, o data la câțiva ani, dând mereu un aspect proaspat acestei încaperi. Cu o masurare atenta și puțina rabdare, veți termina de redecorat baia în doar câteva ore. Iar pentru ca tapetul pus de dumneavoastra sa beneficieze de o durata de viața cât mai lunga, va trebui sa respectați doar câteva cerințe la montare: aveți grija ca pereții sa fie netezi înainte de a va apuca de lucru, nu lasați nici o bula de aer sa fie prinsa sub tapet (spargeți-le daca apar și neteziți materialul pe masura ce avansați cu lucrul) și nu lasați spații libere între fâșiile de tapet (suprapuneți-le câțiva milimetri una peste alta). În zona cazii și chiuvetei, protejați zona de racord ca și în cazul placarii ceramice, cu benzi de silicon pe care îl lasați sa se usuce 24 de ore (sau dupa indicațiile date pentru produsul folosit). Singurul caz în care nu e indicat fototapetul este acela în care baia nu beneficiaza de aerisire.